-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspedicija „Indija’13 A.Poškos keliais“: 1. Lietuviškas bandymas atrasti Indiją iš naujo

Jau penkta diena Indijoje, tačiau atrodo lyg čia būtume mėnesį, o gal ir visus metus – Indija įtraukia, tarsi laiko sukūrys. Aplankėme Pakistano pasienį, Pendžabo valstijoje, Amritsaro mieste esančią Aukso šventyklą – vieną iš šešių žymiausių pasaulio šventyklų. Čia tūkstančiai sikhų maldininkų suplaukia aplankyti jiems šventų vietų. Be vedlio būtų sunku: kada nusimauti ir kur palikti batus, kur eiti tik moterims, o kur tik vyrams. Vibruojanti melodija užburia ir tampi visos medituojančios šventyklos dalimi. LŽS Kelionių ir pramogų klubo vėliava ir tokios pat spalvos ekspedicijos dalyvių marškinėliai, tarsi Aukso šventyklos oranžinis simbolis, lydės visą mūsų kelionę.
LŽS Kelionių ir pramogų grupė ekspedicijoje Indijoje
LŽS Kelionių ir pramogų grupė ekspedicijoje Indijoje / G.Statinio nuotr.
G.Statinio nuotr./Tadžmahalas
G.Statinio nuotr./Tadžmahalas

Delyje, J. Nerhu universitete įvyko Indijos – Lietuvos konferencija, kurioje dalyvvo Lietuvos Užsienio reikalų ministas Linas Linkevičius ir Lietuvos ambasadorius Indijoje Laimonas Tallat-Kelpša. Jie atidarė  „Antanas Poška Indijoje“ foto parodą. Čia susitiko ir abi ekspedicijos grupės keliaujančios atskirais maršrutais. Antroji, žurnalistų grupė, dėkojo Lietuvos ambasados Indijoje Ministrei patarėjai Dianai Mickevičienei už gražiai suorganizuotą renginį, puoselėtą net dvejus metus. Jos dėka ekspedicja „Indija’13 A. Poškos keliais“ buvo prasmingai įkomponuota į diplomatinių ryšių tarp Lietuvos ir Indijos 20 metų sukakčiai paminėti renginį. Konferencijoje dalyvavo ir Vilniaus universiteto Orientlistikos centro dėstytojai prof. Audrius Beinorius, Vytis Vidūnas ir Valdas Jaškūnas. Pranešimai buvo skirti Lietuvos – Indijos ryšiams, kurių pirmtakai buvo keliautojas A.Poška, bei lietuviškasis Gandhi – filosofas Vilhelmas Storosta-Vydūnas.

G.Statinio nuotr./Indija
G.Statinio nuotr./Indija

Miestas Mathura, kuriame gimė Krišna, ištikimybės ir meilės simbolis Tadž Mahalis bei Agros Raudonasis fortas, nepaliko abejingų eksedicijos dalyvių. Keliautojai žavėjosi istorijos ir architektūros paminklais, jų didingumu ir puošnumu. Žmonių srautai ir kultūrinis šokas palengva tapo ekspedicijos kasdienybe. Netgi ryžių augintojų streikas kelyje iš Delio į Agrą nesukliudė keliautojų planų – tikslui pasiekti visuomet yra aplinkiniai vieškeliai.

G.Statinio nuotr./Gerimantas Statinis Indijoje
G.Statinio nuotr./Gerimantas Statinis Indijoje

„Aš visus 6 metus stengiausi suprasti Indiją, bet matyt, ją paliksiu kaip paslapčių kraštą, kaip neįveikiamą sfinksą“ – rašė „Nuo Baltijos iki Bengalijos“ knygose Antanas Poška. Mums, ekspedicijos dalyviams, keliausiantiems nepilną mėnesį, ko gero, nepavyks šios šalies suprasti, tačiau mūsų tikslas yra kitoks. Šią kelionę skiriame didžiojo lietuvių keliautojo 110 gimimo metinių sukakčiai paminėti ir parnešti Lietuvon žinią, kad Indijoje jis nėra pamištas ir šiandien.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius