-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kasmet pusmetį Tailande praleidžiantis lietuvis: „Sniego neteko matyti jau trejus metus“

„Kartais iššūkis priimti tai, kas Lietuvoje būtų neįprasta“, – sako savo gyvenimą tarp Tailando ir Lietuvos dalijantis lietuvis Silvestras. Apie Tailandą ir jo didžiausius pliusus – iš pirmų lūpų.
Bankokas
Bankokas / Asm.archyvo nuotr.
Temos: 2 Tailandas Bankokas

Šį kartą Simona iš Tailandieciai.lt kalbina Silvestrą Armonaitį iš Bankoko. Smagu, kad nesu vienintelė, kuriai gyvenimas Tailande yra daugiau pliusas, nei minusas. Apie kitus Tailande gyvenančius tautiečius skaitykite čia.

– Kaip, kada ir kodėl atsidūrėte Tailande? Kurioje vietoje gyvenate?

– Pirmas įspūdis apie Tailandą susidarė 2000 m. pažiūrėjus filmą The Beach. Tuomet man tebuvo 12 metų, tačiau žinojau, kad turiu nuvykt į Tailandą ir pats pamatyt tą grožį.

Pirmą kartą į Tailandą atvykau tik po 15 metų – 2015 m. kovą, ir čia praleidau keletą savaičių. Prieš vykstant, mintyse kirbėjo noras pagyventi Tailande ilgesnį laiką, tačiau pirmiausia norėjau atvykti, apsižvalgyti ir pasitikrinti, ar iš tiesų galėčiau čia gyventi.

Nuojauta pasitvirtino, ir dar tais pačiais metais spalio mėnesį atvykau septyniems mėnesiams. Gyvenu Tailando sostinėje – Bankoke. Esu labai patenkintas, jog pasirinkau būtent Bankoką. Tai – tarsi Azijos Niujorkas. Čia niekados nebus nuobodu – kasdien gali atrasti kažką naujo. Bankokas – tai pojūčių, kvapų, veiksmo, žmonių, eismo, gatvės prekeivių mišrainė. Na, o jei norisi šiek tiek ramybės – miesto centre bei apylinkėse galima rasti žaliuojančių parkų.

Asm.archyvo nuotr./Bankokas
Asm.archyvo nuotr./Bankokas

– Ką jūs čia veikiate?

– Nuo 2014 m. dirbu sėkmingoje lietuvių elektroninės rinkodaros įmonėje MailerLite. Įmonė skatina darbą nuotoliniu būdu. Kadangi turime klientų iš viso pasaulio, taip susiklostė, jog mano darbo valandos buvo orientuojamos į Azijos laiko zoną. Pasitarę su įmonės vadovu, nusprendėme, jog man bus parankiau dirbti iš Pietryčių Azijos nei iš Lietuvos. Tad nuo 2015 m. kasmet 7-8 mėnesius praleidžiu Tailande, o atšilus orams grįžtu namo pasidžiaugti lietuviška vasara. Sniego neteko matyti jau trejus metus.

– Kas labiausiai patinka gyvenant Tailande?

– Kas labiausiai patinka? Patinka nuolat besišypsantys, draugiški tajai. Patinka, jog sustojus metro traukiniui, tajai nepuola veržtis vidun, o gražiai išsirikiuoja šalia durų, pirmiausia leisdami išlipti atvažiavusiems keleiviams. Atrodo, elementaru, tačiau pavyzdžiui, Kvala Lumpūre (Malaizija) teko stebėti atvirkščius veiksmus, kai visi stumdosi ir veržiasi pirmyn. Patinka, jog tajai niekada nekels balso – jų visuomenėje tai suvokiama kaip žemas kultūros lygis. Paprastai, jei išgirstu kažką rėkiant – bus vienas iš kinų turistų. Patinka, jog net tualeto valytoja prekybos centre visada pasisveikins ir nusišypsos bei parodys, kur rasti servetėles rankom nusišluostyti. Na, o labiausiai patinka tailandietiška virtuvė! Grįžęs į Lietuvą vis nekantrauju, kada vėl galėsiu pasimėgauti šviežiais mangais, papajų salotomis ar Tom Yam sriuba.

Asm.archyvo nuotr./Bankokas
Asm.archyvo nuotr./Bankokas

– Su kokiais iššūkiais gyvenant teko susidurti? gal galite papasakoti kokią nors gyvenimišką istoriją?

– Kartais iššūkis priimti tai, kas Lietuvoje būtų neįprasta. Papasakosiu istoriją apie tajų svetingumą: kartą truputį suplyšo šortai. Būna gi. Nunešiau į siuvyklą, kad susiūtų. Pažiūrėjo, susiuvo – noriu susimokėti. „Mai pen rai“ girdžiu – sako, nereikia. Arba kitą kartą kavinėje užsisakiau savo mėgiamą „Panang beef curry“. Laukiu 15 minučių, vis neatneša. Galiausiai atnešė lėkštę skanių blynų. Nemokamai. Nes truputį ilgokai laukiu. Vėliau atnešė ir jautienos karį.

– Štai ir priėjome dar vieną populiarią temą Tailande – ką manote apie tajišką virtuvę?

– Galiu tvirtai sakyti, jog Tailando virtuvė man pati skaniausia, ir tai viena pagrindinių priežasčių, kodėl čia vis grįžtu.

Asm.archyvo nuotr./Bankokas
Asm.archyvo nuotr./Bankokas

Patiekalai pasižymi stipriais skonių akcentais, vyrauja aštrūs prieskoniai, tačiau jie harmoningai subalansuojami derinant vieną patiekalą su kitu. Noriu pabrėžti, kad tajai paprastai valgo keletą patiekalų kartu. Nenustebkite, jei restorane užsisakius sriubą ir „antrą“ patiekalą, gausite viską iš karto. Tajai nesupranta, kaip galima valgyti tiesiog vieną patiekalą atskirai.

Taip pat noriu paminėti, kad tajai viską valgo šaukštu. Šakutė naudojama tik kaip pagalbinis įrankis. Pagaliukai (chopsticks) ar peilis naudojami tik specifiniais atvejais. Valgydami makaronus ar makaronų sriubą tajai susuks juos pagaliukais ir atsargiai perkels į šaukštą. Nes taip kultūringiau. Vietoj druskos ir pipirų vietiniuose restoranuose ant stalo rasite 4 indelius. Jie, kaip ir visa tajų virtuvė, skirti skoniams subalansuoti. Tai – čili pipirų drožlės ar kepinti čili pipirai (aštrumui), cukrus (saldumui), laimo ir čili padažas ar čili pipirai acte (rūgštumui), bei žuvies padažas (sūrumui). Aš neturiu vieno mėgstamiausio patiekalo, patinka beveik viskas. Nesinorėtų paragauti tik Isaan’o (šiaurės rytų Tailando regionas) delikatesų – keptos žiurkės ar kiaulės smegenų kraujinėje sriuboje.

– Kokios mėgstamiausios vietos Tailande ir į kur norėtumėt grįžti? Ką dar norėtumėte aplankyti ar pamatyti?

– Kol kas pavyko apsilankyti Phetchaburi provincijoje Hua Hin bei Cha Am kurortiniuose miesteliuose. Pernai balandį netoli Hua Hin miestelio dalyvavau kasmetiniame tarptautiniame Tailando šachmatų turnyre.

Patiko vizitas senojoj Tailando sostinėj. Jei domina senovinės šventyklos – Ayutthaya pamatyti privalote! Nepraleiskite progos paragauti didžiųjų krevečių, kuriomis Ayutthaya taipogi garsėja.

Asm.archyvo nuotr.
Asm.archyvo nuotr.

Teko pabuvoti ir Tailando „Maldyvuose“ – I saloje. Nors ši sala vis labiau niokojama turizmo, joje vis dar galima pasimėgauti tobulais paplūdimiais.

Keletą dienų lankiausi Krabi provincijoj. Patiko maistas Krabi miestelyje, labai graži Phan Ngaįlanka bei Railay dalis, tačiau tą grožį tenka dalintis ir su kitais turistais.

Asm.archyvo nuotr./Bankokas
Asm.archyvo nuotr./Bankokas

Vis neprisiruošiu aplankyti šiaurės regionų, bet, manau, ateis laikas ir tam. Taip pat planuoju apžiūrėti keletą nacionalinių parkų.

– Ką vežate lauktuvių draugams ir artimiesiems?

– Broliui dažniausiai vežu įvairių arbatų. Jis – didelis arbatos mėgėjas. Praėjusiais metais parvežiau arbatos iš Tailando, Singapūro, Honkongo. Šiemet iš Taivano. Esu parvežęs tajų pieniškos arbatos (cha yen) ingredientus ir pasigaminęs ją Lietuvoje. Gavosi kažkas panašaus. Tėvams dažniausiai parvežu kavos, šiemet nusižiūrėjau Doi ChaangChiang Rai provincijos – viena geriausių Tailande. Draugams vežu įvairių kokosinių ar mango sausainių/saldainių. Kartą buvau parvežęs Tom Yam aštrios sriubos rinkinį.

– Be ko tailandietiško neįsivaizduojate savo gyvenimo?

– Be tailandietiškos virtuvės ir tajų šypsenos

Daugiau apie Tailandą galite rasti portale Tailandieciai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius