Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitokia Meksika. Intriguojanti paslaptis, apsaugojusi miestą nuo čičimekų

San Migel De Aljendė miestelis Centrinėje Meksikoje garsėja spalvingu meno ir kultūros gyvenimu bei įspūdinga kolonijine architektūra. Tačiau labiausiai intriguojanti San Migelio paslaptis – angelai.
San Miguel De Allende miestelis
San Miguel De Allende miestelis / Paul Stewart nuotr.
Temos: 1 Meksika

Kadaise prasidėjęs kaip nedidelis indėnų kaimas Izcuinapanas, šešioliktajame amžiuje San Migelis buvo atrastas ispanų kolonistų ir misionierių. Pranciškonų vienuolis Juanas de San Miguelis čia pastatė nedidelę koplytėlę ir pradėjo kurti vietinę tikinčiųjų bendruomenę, kurią pavadino archangelo Mykolo (isp. Miguel) garbei.

Arkangelas Mykolas miesto įkūrėjo, pranciškono Juano de San Miguelio, buvo pasirinktas neatsitiktinai. Religingasis frajeris be galo baiminosi vietinių indėnų čičimekų, garsėjusių nuožmumu, puldinėjimų, tad jam reikėjo itin stipraus sąjungininko. Krikščionių tikėjime arkangelas Mykolas – tai Dievo kariaunos vadas, teisiųjų gynėjas ir teisingumo angelas, tad nenuostabu, kad, bijodamas indėnų, pamaldusis vienuolis pasirinko angelą – karį, o ne kokį lengvabūdį cherubiną.

Sidabro kryžkelė

San Migelis pamažu augo ir galiausiai tapo turtingu bei įtakingu Šiaurės Amerikos miestu: septynioliktajame amžiuje San Migelyje gyveno per 30,000 gyventojų, o Niujorkas tuo metu turėjo 20,000, Bostonas – vos 16,000 miestelėnų. Atsidūręs sidabro kasyklų kryžkelėje, San Migelis garsėjo turtingų ispanų šeimomis, kurios savo ruožtu globojo menininkus ir architektus.

Vėliau San Migelis buvo pervadintas į San Migel de Aljendė, mat šis miestas tapo pirma Meksikos nepriklausomybės salele. Devynioliktajame amžiuje čia gimęs kapitonas Ignacio Allende buvo vienu svarbiausių nepriklausomybės kovų prieš ispanus figūrų, o San Migel de Aljendė – rezistencijos židiniu.

Dvidešimtojo amžiaus viduryje San Migel de Aljendę atrado amerikiečių menininkai, ir nuo to laiko čia klesti itin turtinga bei spalvinga vizualinių menų bei muzikos kultūra.

Tačiau kad ir kokį ilgą bei dramatišką kelią istorijoje būtų nuėjęs San Migel de Aljendės miestas, iki pat šių dienų jį lydi...angelai.

„Rafaelis, Gabrielius ir Mykolas (Miguel) – populiariausi berniukų vardai San Migelyje. Žinoma, Mykolas – pats populiariausias, juk tai – angelas karys ir globėjas, miesto patronas. Tačiau jei šeima turi trejetą berniukų, vidurinysis ir jaunėlis veikiausiai bus Rafaelis ir Gabrielius“, – pasakoja vietinis San Migel de Aljendės skulptorius, vardu, žinoma, Migelis.

Paul Stewart nuotr./San Migel de Aljendė miestelis
Paul Stewart nuotr./San Migel de Aljendė miestelis

Tiesioginė Dievo linija

Angelų kupinas visas miestas: jų skulptūromis ir sparnais padabinti namų balkonai ir durų staktos, mažučiais angeliukais puošiamos langinės, o angelų skulptūrėlės ir pasidabruoti sparnai – vienas populiariausių San Migelio suvenyrų.
Angelais čia netrunka įtikėti ir užsieniečiai: San Migelyje veikia nedidelė amerikietės ekstrasensės vadovaujama angelologijos studija, kurioje, savininkės teigimu, ji galinti tiesiogiai kalbėtis su angelais.

Angelais čia netrunka įtikėti ir užsieniečiai.

Net 70% JAV gyventojų tiki angelais sargais, taigi amerikiečių susidomėjimas San Migeliu suprantamas. Tačiau miesto magija noriai patiki ir kiti svečiai: pasak vietinių menininkų, patys San Migelio grindinio akmenys alsuoja ypatinga energija, o angelų globojamas miestas turi išskirtinę aurą.

Žodis „angelos“ graikiškai reiškia „pasiuntinį“ arba „žinianešį“, ir tradiciškai krikščionybėje angelai dažniausiai „įdarbinami“ kaip Dievo paštininkai. Tačiau San Migelyje jie turi ir kitokių užduočių: vietiniai meksikiečiai mano, jog archangelas Mykolas, San Migelio globėjas, taip pat galįs apsaugoti nuo nelaimių, suteikti stiprybės ir permaldauti likimą, jei tik žmogus doras.

„Pew Research“ duomenimis, net 94% meksikiečių tiki krikščioniškuoju Dievu, taigi nenuostabu, jog tikėjimas kitomis dieviškomis būtybėmis taip pat itin stiprus: net 90% meksikiečių tiki angelais ir stebuklais, 85% neabejoja, jog komunijos metu vynas ir paplotėliai iš tiesų tampa Kristaus krauju ir kūnu, 57% tiki, jog Biblijoje aprašyti įvykiai yra istorinė tiesa, 52% laukia antrojo Jėzau atėjimo į žemę ir 67% įsitikinę, jog dangus bei pragaras yra tikri. Lapkričio pirmą dieną Meksika švenčia Angeliukų dieną „El Dia De Los Angelitos“, kurios metu, tikima, mirusių vaikų sielos sugrįžtančios namo.

Paul Stewart nuotr./San Migel de Aljendė miestelis
Paul Stewart nuotr./San Migel de Aljendė miestelis

Gyvi angelai

Tačiau ne visi Meksikos angelai – išgalvoti. Chuareso mieste nesenai pasirodė gyvi angelai: nusigrimavę ir didžiulius kartoninius sparnus prie pečių prisiklijavę jaunuoliai čia protestuoja prieš narkotikų kartelių viešpatavimą ir smurtą su ženklais „samdytas žudike, atgailauk – Dievas tave išgirs“ ir panašiais. Šios „gyvos angelų statulos“ Chuarese patruliuoja visur – gatvių kampuose, nusikaltimų vietose, prie savivaldybės pastatų. Carlos Mayorga, „Angelų Žinanešių“ judėjimo sumanytojas, sako, kad nors tai – religingo jaunimo idėja, jų žinutė yra paprasta: „mes nenorime taikytis su smurtingu status quo.

Angelai Meksikoje rūpinasi ne tik vietiniais, bet ir svečiais. Meksikos turizmo departamento iniciatyva buvo įkurtas „Žaliųjų Angelų“ padalinys, skirtas padėti į bėdą patekusiems keliautojams. „Žalieji Angelai“ patruliuoja Meksikos keliuose ir teikia techninę, mechaninę bei informacinę pagalbą po šalį keliaujantiems užsieniečiams.

Paul Stewart nuotr./San Miguel De Allende miestelis
Paul Stewart nuotr./San Miguel De Allende miestelis

„Tikimės, jog kiekvienas svečias taps Meksikos ambasadoriumi ir grįžęs papasakos, kokia graži, šilta ir svetinga mūsų šalis“, skelbiama Meksikos turizmo departamento puslapyje. Taigi jei keliaujate Meksikoje ir patekote į bėdą, šaukitės angelų!

Žinoma, San Migelio angelai – ypatingi. Nors į arkangelą Mykolą gali kreptis visi, sanmigeliečiai tiki, jog jie tam tikra prasme – išrinktieji. Gražiausia San Migel de Aljendės bažnyčia, La Parroquia, skirta ne kam kitam, o Mykolui, o rugsėjo 29 dieną San Migelis švenčia arkangelo Mykolo dieną, kurios metu vyksta iškilmingos procesijos, ypatingos mišios La Parroquia ir įvairūs muzikos bei šokio renginiai.

Paul Stewart nuotr./San Migel de Aljendė miestelis
Paul Stewart nuotr./San Migel de Aljendė miestelis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius