Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl gyvenimas Tailande yra (ne)idealus?

Kai kam nors pasakau, kad jau ketverius metus gyvenu Tailande, dažniausiai sulaukiu neslepiamo balto pavydo. Visi iš karto įsivaizduoja palmes, šviežius vaisius, nuolatinę saulę ir mažas kainas. Mums, lietuviams, būtent to labiausiai trūksta gyvenant Lietuvoje. Tačiau Tailande „žolė tikrai nėra žalesnė“. Žinoma, tai galima pastebėti tik ilgesnį laiką pagyvenus šioje šalyje.
Tailandas – ideali šalis atostogoms, tačiau gyvenant ten iškyla įvairių sunkumų
Tailandas – ideali šalis atostogoms, tačiau gyvenant ten iškyla įvairių sunkumų / 123rf.com

Nuolatinė saulė ir šiluma

Idealu: ne vieną kartą sakiau, kad gyventi šalyje, kurioje visada šilta, yra nuostabu. Oda nuo čia esančios drėgmės atsigavo, kiekvieną dieną gaunamas vitaminas D gerina nuotaiką.

Net mano, tikros baltaodės, oda nebėra išblyškusi kaip sūris. Drabužių spinta susitraukė iki minimalaus dydžio, nes nebereikia kas kelis mėnesius keisti garderobo. O kur dar galimybė bet kuriuo metu laiku vos už kelių valandų kelio nuo Bankoko įšokti į šiltą jūrą.

Neidealu: galbūt dėl to, kad esu iš šiaurinės Europos dalies, kartais man čia per karšta. Tvankumas ir beveik 40 laipsnių siekianti temperatūra vargina ir, kaip sakau, traukia prie žemės. Vos nueini iki artimiausio prekybos centro, jau esi suprakaitavęs.

Po trejų gyvenimo Tailande metų nusipirkau skėtį nuo saulės, o veidą nuolat tepu apsauginiu kremu, nes nuolatinė saulė sendina odą ir kelia grėsmę. Į turistinio sezono pabaigą jūra būna tokia šilta (siekia apie 30 laipsnių), kad daug mieliau maudausi vėsiame baseine.

Vietiniai žmonės

123rf.com/Tailandas dažnai vadinamas šypsenų šalimi
123rf.com/Tailandas dažnai vadinamas šypsenų šalimi

Idealu: tajai yra vieni dosniausių žmonių pasaulyje bei itin paslaugūs. Baltaodžiai vakariečiai jiems labai įdomūs, todėl jie būtinai paklaus, iš kur atkeliavote, ką veikiate gyvenime ir ar jums patinka Tailande. Tajai yra geranoriški ir linksmi, dažnai galima pamatyti juos juokiantis ar išdykaujant kaip vaikus.

Neidealu: tajų visuomenėje viską lemia hierarchija, todėl bendraujant galioja daug taisyklių. Atvykėliams iš Vakarų jie dažnai būna pernelyg nuolankūs, todėl sunku patirti lygiavertį bendravimą. Jie taip pat yra gana uždari žmonės, todėl apie širdingus pokalbius prie vakarienės galima pamiršti.

Na, o turistinėse vietose dirbantys tajai nevengia apgaudinėti svetimšalių.

Meilės rojus

123rf.com/Pataja
123rf.com/Pataja

Idealu: džiaugiuosi, kad yra tokia šalis kaip Tailandas, kur moterys, ištroškusios romantikos ir pagarbos, kurių nesulaukia iš vietinių vyrų, meile apdovanoja bet kurį užsienietį. Nesvarbu, kaip atrodote, kiek turite rankų ar kojų, kol turite pakankamai pinigų, kad galėtumėte nusivesti moterį pavakarieniauti, nupirkti jai suknelę ar duoti pinigų jos tėvų išlaikymui, būsite nuolat apgaubtas dėmesiu.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuodėmingoji Pataja – turistų džiaugsmas, tajų gėda

Neidealu: Tačiau, neduok Dieve, pamerksite akį kitai ir sukelsite pavydą savo merginai. Tajės, ne kartą patyrusios vietinių vyrų neištikimybę, yra labai pavydžios ir kerštingos. Ne viena tokia istorija yra pasibaigusi vyro „netyčine“ žūtimi ar smurto protrūkiu.

Maistas

123rf.com /Tailande mėgautis egzotiškais vaisiais galima visus metus
123rf.com /Tailande mėgautis egzotiškais vaisiais galima visus metus

Idealu: švieži ir pigūs vaisiai visus metus. Ką tik sužvejotos jūros gėrybės ir skonių šventė naktiniuose turguose. Tailando gatvės maistas yra vienas populiariausių visame pasaulyje, ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl į šalį kas metus atvyksta milijonai turistų.

Beveik visi patiekalai yra kepti, riebūs ir visuose juose yra cukraus. O jei nuspręsite maitintis taip, kaip esate įpratęs Lietuvoje, tai jums kainuos netgi daugiau nei namuose. Visos importuojamos prekės čia yra išskirtinai brangios.

Neidealu: jei kasdien valgysite gatvės maistą – sutaupysite, tačiau sveikatos tai nepridės. Beveik visi patiekalai yra kepti, riebūs ir visuose juose yra cukraus. O jei nuspręsite maitintis taip, kaip esate įpratęs Lietuvoje, tai jums kainuos netgi daugiau nei namuose. Visos importuojamos prekės čia yra išskirtinai brangios.

Kainos

Idealu: tajiški masažai, gatvės maistas ir drabužiai čia yra tokie pigūs, kad lengvai galima pradėti Tailandą vadinti svajonių šalimi.

Valgyti gatvėje yra daug pigiau, nei gaminti namuose, todėl retas tajus leidžia laiką virtuvėje.

123rf.com /Nors atrodo, kad Tailande viskas pigu, taip nėra
123rf.com /Nors atrodo, kad Tailande viskas pigu, taip nėra

Neidealu: paslaugų kainos čia daug didesnės. Pvz., antakių išpešiojimas ir jų nudažymas gerame, bet ne pačiame prabangiausiame Bankoko salone kainuoja apie 40 eurų, plaukų dažymo kainos prasideda nuo mažiausiai 100 eurų ir vis tiek ne visuomet galite būti garantuota, kad spalva bus tokia, kokios pageidaujate. Automobilių kainos čia prasideda maždaug nuo pusės milijono batų (13 tūkst. eurų).

Saugumas

Idealu: per ketverius metus nė karto nesusidūriau su vagystėmis, pasikėsinimais ar kitais nemalonumais, kurių būtų galima tikėtis šalyje, kur nuolat atsipalaidavę vaikšto milijonai turistų.

Neidealu: Tailando keliai patenka į pavojingiausių pasaulio kelių trejetuką, nes kasdien juose žūsta apie 80 žmonių. Pati buvau papuolusi į avariją, o mačiusi – ne vieną.

Didžioji dalis kelių eismo dalyvių nepaiso taisyklių: viršija leistiną greitį, vairuoja apsvaigę nuo alkoholio ar kitų medžiagų, motorolerių vairuotojai nedėvi šalmų ar važinėja šaligatviais.

Gyvenimas karalystėje

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailandas mini savo karaliaus 70 metų jubiliejų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailandas mini savo karaliaus 70 metų jubiliejų

Idealu: praėjusių metų pabaigoje miręs Tailando karalius Rama 9 buvo ilgiausiai pasaulyje valdantis monarchas, taip pat – ir vienas turtingiausių. Šalyje vyrauja konstitucinė monarchija, todėl tajai karališkosios šeimos atstovus myli taip, lyg jie būtų jų pačių šeimos nariai. Karaliaus Ramos 9 gimimo diena (gruodžio 5 diena) yra nacionalinė tėvo diena.

Neidealu: deja, karališkąją šeimą galima mylėti, bet ne kritikuoti. Už bet kokią viešą nuomonę, kuri nėra teigiama, gresia kalėjimas nuo 3 iki 15 metų. Ir visai nesvarbu, kad tik pamėgote nuotrauką su karaliaus šuns karikatūra ar esate užsienietis. Nuo atsakomybės tai jūsų neatleidžia. Išimtys niekam netaikomos.

Budizmas

123rf.com /Budistų vienuoliai Tailande itin gerbiami
123rf.com /Budistų vienuoliai Tailande itin gerbiami

Idealu: gražu žiūrėti, kaip puošniose šventyklose tajai Budai aukoja lotoso žiedus, degina smilkalus ir atiduoda pagarbą vienuoliams. Budizmas yra taip giliai įsišaknijęs tajų kultūroje, jog daro įtaką visos gyvenimo sritims.

Neidealu: deja, budistų vienuoliai nuolat atsiranda kriminalinių naujienų rubrikose dėl neleistinų santykių su moterimis ar vaikais, pinigų plovimo ar kitų finansinių machinacijų, neleistinų medžiagų vartojimo. Tai kelia didelę grėsmę Tailando religinei bendruomenei, mat vienuoliai yra šalies dvasiniai vedliai.

Atsipalaidavimas

Idealu: tajai garsėja savo požiūriu į gyvenimą, kuris mums, europiečiams-darboholikams, skamba kaip rojus. Jie čia viską daro lėčiau, mažiau jaudinasi dėl to, ko negali pakeisti, ir mieliau renkasi lengvesnį nei geriau apmokamą darbą. Dažną vietinį galima pamatyti snaudžiantį ar šnekantis su draugais, o ne galvą įkišusį į knygą ar kompiuterį.

Neidealu: būtent dėl tos pačios priežasties turėti bet kokių darbinių reikalų šioje šalyje yra labai sunku. Susitarimai nebus įvykdyti laiku arba ne taip, kaip buvo tartasi. Paprasčiausias pinigų pervedimas ar automobilio apžiūra gali virsti išbandymu, dažnai tokios vietinių savybės užsieniečiams sukelia finansinius nuostolius.

Veido išsaugojimas

Idealu: gyvenant Tailande teko išmokti „saugoti veidą“ – tiek savo, tiek vietinių. Bet koks balso pakėlimas, nemandagus kalbėjimas ar kaltinimai yra netoleruojami, tai vadinama „veido praradimu“. Todėl, net kilus problemai, bus stengiamasi ją išspręsti mandagiai ir su šypsena.

Neidealu: dėl to paties „veido praradimo“, niekuomet nesulauksite tiesaus atsakymo į nepatogų klausimą, o kartais, ypač darbe, tai gali sukelti netgi finansinių nuostolių. Taip pat, saugodami veidą, tajai neprisipažins, kad ko nors nežino ar negali. Įsivaizduokite, kad klausiate kelio į svarbų susitikimą, o tajus, nenorėdamas „prarasti veido“, nurodo jums bet kokią kryptį.

Kiekvienas mes renkamės, kur norime gyventi. Todėl esu linkusi nesiskųsti gyvenimu Tailande ir gerbti tai, kaip gyvena vietiniai, nes tai jų šalis, kurioje esu tik svečias.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius