-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konstance turistus pasitinka menkai apsirėdžiusi mergina su nuogu popiežiumi rankoje

Pačiuose Vokietijos pietuose, ant Bodeno ežero kranto įsikūręs Konstancas žinomas ne vien dėl viduramžiais ten vykusio Bažnyčios viršenybės susirinkimo. Jis gali pasigirti per karą gudrumu išsaugotu dideliu senamiesčiu. O ežeru atplaukiančius žmones pasitinka laisvo elgesio mergina, rankoje laikanti nuogo popiežiaus (paties tikriausio!) figūrą.
Konstancas
Konstancas / Eglės Digrytės nuotr.
Temos: 2 Reinas Vokietija

Išgirdus Konstanco pavadinimą, daug kam pirmiausia į galvą ateina mintis apie šešioliktąjį Visuotinį Bažnyčios susirinkimą 1414-1418 metais. Tada, kai čekų reformatorius Janas Husas buvo pavadintas eretiku ir nuspręsta jam įvykdyti mirties bausmę čia pat sudeginant ant laužo.

Dabar mieste veikia jam skirtas muziejus. Per šį susirinkimą taip pat buvo užbaigtas Bažnyčios skilimas ir per vienintelę į šiaurę nuo Alpių vykusią konklavą išrinktas popiežius Martynas V.

Eglės Digrytės nuotr./Skulptūra Konstance
Eglės Digrytės nuotr./Skulptūra Konstance

Pastatas, kuriame vyko konklava, – Konzil – iki šiol matyti netoli uosto. Dabar jame veikia restoranas ir koncertų salė. O Konstancu miestas taip pavadintas vieno iš romėnų imperatorių garbei.

Maždaug 80 tūkst. gyventojų turintis Konstancas yra didžiausias iš visų miestų Bodeno ežero pakrantėse. Jis stovi tarp Aukštutinio ir Žemutinio ežerų.

Reinas dalija miestą į dvi dalis. Šiauriau įkurdinti gyvenamieji rajonai, pramonės įmonės ir Konstanco universitetas. Piečiau yra senamiestis su valdžios įstaigomis, parduotuvėmis ir Taikomųjų mokslų universitetu.

Konstancas yra prie pat sienos su Šveicarija. Dar prieš gerą dešimtmetį jį ir kaimyninį Kroiclingeną skyrė tikra siena tarp dviejų valstybių, bet 2006-aisiais ją pakeitė dvi dešimtys meniškų skulptūrų.

Be kita ko, Konstancas yra grafo Ferdinando von Zeppelino – dirižablių sumanytojo – gimtinė.

Eglės Digrytės nuotr./Konstancas
Eglės Digrytės nuotr./Konstancas

Suklestėjo viduramžiais

Šios vietos buvo gyvenamos jau akmens amžiuje, bet miestą romėnai įkūrė tik erų sandūroje. Maždaug 300-aisiais romėnų imperatorius Constantius, kurio vardu galėjo būti pavadintas miestas, ten pastatė tvirtovę. Jos liekanos netoli katedros buvo rastos 2003 metais.

VI amžiaus pabaigoje savo rezidenciją Konstance įkūrė vyskupas ir pavertė jį svarbiu dvasiniu centru.

Viduramžių pabaigoje maždaug ketvirtadalis iš 6 tūkst. gyventojų religiniais pagrindais buvo atleisti nuo mokesčių.

Eglės Digrytės nuotr./Konstanco katedros detalė
Eglės Digrytės nuotr./Konstanco katedros detalė

Vyskupijos centru miestas išbuvo daugiau nei 1200 metų, kol rezidencija, Konstancui oficialiai tapus protestantišku, buvo perkelta į Mersburgą kitame Bodeno ežero krante. (Čia ir čia galite rasti dar daugiau Konstanco nuotraukų ir informacijos apie miestą).

Viduramžiais Konstancas suklestėjo ir kaip prekybos centras. Jis turėjo vienintelį tiltą regione – per Reiną, taigi buvo strategiškai itin reikšmingas.

Lino gaminiai, kuriais miestas garsėjo ir užsienyje, davė nemažai pajamų. 1192-aisiais Konstancas pelnė imperijos miesto statusą – buvo pavaldus vieninteliam Šventosios Romos imperijos imperatoriui.

Prie pat sienos su Šveicarija esantis Konstancas per Antrąjį pasaulinį karą naktimis palikdavo visas šviesas, taip „apsimesdavo“ esantis kaimyninėje šalyje ir išvengė bombardavimų. 

Po pustrečio šimto metų miestas panoro jungtis į Šveicarijos konfederaciją, bet sulaukė neigiamo atsakymo, tad teko stoti į Švabijos lygą.

Tiesa, Šveicarija jam nemažai padėjo vėliau.

Prie pat sienos esantis Konstancas per Antrąjį pasaulinį karą naktimis palikdavo visas šviesas, taip „apsimesdavo“ esantis kaimyninėje šalyje ir išvengė bombardavimų.

Tai leido miestui išsaugoti nesugriautą žavingą senamiestį. Nebeliko tik didžiulės sinagogos – naciai ją sugriovė dar prieš karą, 1938-aisiais.

Senamiestis, kaip Konstanco dydžio miestui, yra gana nemažas. Akmenimis grįstomis jo gatvelėmis tarp senų pastatų galima klajoti ištisas valandas.

Horizonte dominuoja įspūdinga katedra (ji buvo pastatyta apie 1100 metus, bet pirmieji maldos namai toje vietoje stovėjo jau apie 600-uosius), kelios kitos bažnyčios ir trys bokštai, tebestūksantys virš miesto sienos.

Nuo 1966 metų veikiantis Konstanco universitetas, laikomas elitine aukštąja mokykla, gali pasigirti visą parą veikiančia ir 2 mln. knygų turinčia biblioteka.

Kada ir kaip atvažiuoti?

Pasiekti Konstancą galima įvairiais būdais, bet turbūt patogiausia, jei keliaujate iš šiauriau esančios Vokietijos teritorijos, sėsti į keltą Mersburge ir per keliolika minučių persikelti per Bodeno ežerą.

Tuomet geriausiai pamatysite vieną įdomiausių miesto objektų – 9 metrų aukščio statulą „Imperia“. Ji, pastatyta prieš du dešimtmečius, pirmiausiai pasitinka atplaukiančius į Konstancą.

Statula vaizduoja merginą (kai kuriuose interneto puslapiuose vadinamą tiesiog prostitute), kuri rankose laiko Konstanco susirinkimo dalyvių – popiežiaus Martyno V ir imperatoriaus Zigmanto – figūras.

Abu vyrai nuogutėliai, tik galvas pridentę popiežiaus tiara ir karūna.

Giedrą dieną iš uosto galima pamatyti Šveicarijos Alpių viršukalnes.

Vasaromis, o ir kitu metu mieste vyksta nemažai festivalių bei kitokių renginių: savaitę trunkantis Užgavėnių karnavalas, vien laivams skirta Bodeno ežero savaitė, vyno festivalis, homoseksualų eitynės, gyvos muzikos festivalis su vandens šou ir įspūdingais fejerverkais, alaus šventė „Oktoberfest“, didžiulė Kalėdų mugė.

Kadangi miestas yra prie pat brangios Šveicarijos, kainos jame – aukštesnės nei kitur Vokietijoje. 

Konstance veikia itin daug parduotuvių, kurios traukia net šveicarus.

Tiesa, kadangi miestas yra prie pat brangios Šveicarijos, kainos jame – aukštesnės nei kitur Vokietijoje.

Rytais veikia ūkininkų turgus, o vasarą organizuojamas didžiulis, kelis kilometrus iki Kroiclingeno nusidriekiantis blusų turgus.

Seniausioje miesto dalyje veikiančios parduotuvės kartą per mėnesį nuo gegužės iki spalio dirba iki vėlumos, aplink groja muzika, gatvėse įsikuria nedideli blusų turgeliai ir demonstruojamas menas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius