Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinį keliautoją K.Holgate'ą į Lietuvą atvedė ypatinga ekspedicija: tai – nuostabus atradimas

Liepos 6-ąją, Lietuvai minint Valstybės dieną, Klaipėdoje apsilankė visame pasaulyje žinomas keliautojas, rašytojas, televizijos laidų vedėjas, Karališkosios geografų draugijos narys Kingsley Holgate'as. Lietuva pateko į K.Holgate'o ir jo komandos tarpžemyninę humanitarinę ir nuotykių ekspediciją nuo piečiausios Afrikos dalies – Adatos kyšulio, iki šiauriausio Europos taško – Nordkapo. Šios kelionės pagrindinis tikslas – padėti 300 tūkst. žmonių Afrikoje į pietus nuo Sacharos.
Lietuvoje lankėsi legendinis keliautojas Kingslis Holgeitas (Kingsley Holgate)
Lietuvoje lankėsi legendinis keliautojas Kingsley Holgate'as / „Kingsley Holgate Foundation“ ir Pauliaus Peleckio nuotr.

Apsilankymas Lietuvoje

Viešėdamas Klaipėdoje K.Holgate'as 15min sakė, kad kartu su komanda per Baltijos šalis keliauja link Nordkapo (šiauriausias Europos taškas), Norvegijoje.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Keliautojas Kingsley Holgate'as
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Keliautojas Kingsley Holgate'as

„Nė vienas iš ekspedicijos komandos narių anksčiau Lietuvoje nėra buvęs, todėl tai nuostabus atradimas, o dar įdomiau atvykti į Lietuvą Valstybės dieną ir prisijungti prie šventinių renginių. Džiaugėmės visų amžiaus grupių žmonių susibūrimu 21 val. giedoti valstybės himną Klaipėdos Teatro aikštėje ir visų sutiktų žmonių draugiškumu“, – apie Lietuvos pajūrio miestą ir čia sutiktus žmones atsiliepė K.Holgate'as.

Liepos 6-osios vakarą K.Holgate'as su savo komanda susitiko su Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku, dalyvavo šventiniame renginyje Teatro aikštėje. V.Grubliauskas susitikimo metu pasirašė ekspedicijos „Taikos ir geros valios“ knygoje, ši garbė teko ir 15min.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Keliautojas Kingsley Holgate'as su komanda ir Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Keliautojas Kingsley Holgate'as su komanda ir Klaipėdos miesto meru Vytautu Grubliausku

Tądien Lietuvoje viešėjo penki tarpžemyninės ekspedicijos komandos nariai, tarp jų – K.Holgate'o partnerė ir sūnus. Jie milžinišką atstumą ketina įveikti su „Land Rover Defender“ automobiliais.

Šios kelionės pagrindinis tikslas – padėti 300 tūkst. žmonių Afrikoje į pietus nuo Sacharos.

Ekspedicijos narys Mike'as Nixonas didžiąją kelionės dalį keliauja dviračiu. „Kol pasiekėme Lietuvą, Mike'as jau buvo nuvažiavęs daugiau nei 7 tūkst. kilometrų“, – sakė K.Holgate'as.

Keliautojas papasakojo, kad toliau komanda vyks į šiaurę.

„Toliau vyksime į Latviją ir Estiją, kiek įmanoma daugiau keliaudami Baltijos jūros pakrante. Po to keltu plauksime į Helsinkį ir apkeliausime visą Suomiją, o tada persikelsime į Norvegiją ir pasieksime Nordkapą. Iš ten keliausime į pietus per Norvegiją, Švediją ir Daniją, tada per Vakarų Europą į Jungtinę Karalystę ir ekspediciją baigsime Raudonosios prieplaukos įlankoje Anglesyje, Velse“, – teigė legendinis keliautojas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Keliautojas Kingsley Holgate'as su komanda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr. / Keliautojas Kingsley Holgate'as su komanda

Tiesa, į Anglesio salą ekspedicijos dalyviai vyksta ne šiaip sau. Didžiulį atstumą nuo piečiausio Afrikos taško jie jau įveikė su 3 „Land Rover Defender“ automobiliais. Simboliška, kad būtent čia prieš 75 metus, 1947 m., M.Wilks'as smėlyje pirmą kartą nupiešė „Land Rover“ viziją.

Kiekvienas sutiktas žmogus nori gyventi taikoje ir harmonijoje.

Pasiteiravus apie tai, kad ekspedicijoje labiausiai įsiminė, K.Holgate'as atsakė: „Įsimintiniausia mūsų kelionės dalis – neįtikėtina įvairovė ir draugiškumas žmonių, kuriuos sutikome kiekvienoje šalyje nuo tada, kai prieš 9 mėnesius išvykome iš Pietų Afrikos Respublikos. Pamatyta tiek daug skirtingų kultūrų, religijų, kalbų ir gyvenimo būdų. Kiekvienas sutiktas žmogus nori gyventi taikoje ir harmonijoje.“

Žinoma, ekspedicijos dalis Afrikoje tikrai nebuvo lengva.

„Keliauti per Afriką buvo didelis iššūkis, ypač per Pietų Sudano ir Sudano šalis, kurios nėra draugiškos kaimynės“, – akcentavo keliautojas.

K.Holgate'as kartu su kitais komandos nariais yra pirmieji keliautojai, kurie per 30 metų perėjo Afrikos žemyną iš pietų į šiaurę per pavojingas ir priešiškas Sudano teritorijas.

Anot jo, patekti į Europą po sunkumų, patirtų zigzagais kertant Afriką, yra tikrai nuostabu ir, ypač, pajausti pozityvią lietuvių prigimtį.

K.Holgate'as – vienas garsiausių šiuolaikinių Afrikos tyrinėtojų

K.Holgate'o nuotykiai prasidėjo dar vaikystėje, nes jis gimė misionierių šeimoje pietinėje Afrikoje.

„Nesuskaičiuojamą daugybę valandų, praleistų ant tėvo kelių, jį žavėjo pasakojimai apie didžiuosius Viktorijos laikų tyrinėtojus. Dėl to su tėvais misionieriais daug kartų keliavo į Afrikos laukines vietoves, net iki senojo Belgijos Kongo, todėl tai pasėjo sėklą paties Kingslio epinėms atradimų kelionėms“, – rašoma fondo („Kingsley Holgate Foundation“) interneto puslapyje.

„Kingsley Holgate Foundation“ nuotr. / Kingsley Holgate'o tarpžemyninės ekspedicijos akimirkos Afrikoje
„Kingsley Holgate Foundation“ nuotr. / Kingsley Holgate'o tarpžemyninės ekspedicijos akimirkos Afrikoje

Nuotykiai įvairiausiuose pasaulio kampeliuose nėra vienintelis K.Holgate'o tikslas, būtent kelionėse siekiama pagerinti žmonių gyvenimo kokybę ar net išgelbėti jų gyvybes.

Kiekvienos ekspedicijos metu (daugelis iš jų – pirmosios pasaulyje) keliautojo vardo fondo komanda atokiuose Afrikos kaimuose platina gyvybę gelbstinčius tinklelius nuo uodų (apsaugai nuo maliarijos), vandens valymo šiaudelius, regėjimui skirtus akinius, taip pat remia laukinės gamtos išsaugojimą per bendruomenių švietimą gamtosaugos klausimais.

Kelionėse siekiama pagerinti žmonių gyvenimo kokybę ar net išgelbėti jų gyvybes.

„Iš pradžių visa ši humanitarinė veikla buvo finansuojama iš asmeninių lėšų, o dabar, fondo partnerių dėka, ji tapo vis stipresnė ir palietė daugiau nei milijoną žmonių“, – toliau rašoma fondo interneto puslapyje.

Apkeliavusi visas 54 Afrikos žemyno šalis, turbūt jokia kita šiuolaikinių tyrinėtojų komanda nėra pasiekusi tiek daug, kad naudodama nuotykių energiją taip teigiamai pakeistų daugelio žmonių gyvenimus.

Tarp K.Holgate'o ir jo komandos ekspedicijų yra šios: per 449 dienas apkeliautas visas Afrikos žemynas; kelionė iš pietų į šiaurę nuo Gerosios Vilties kyšulio iki Aleksandrijos ir Nilo žiočių Afrikos vandens keliais; kelionė iš rytų į vakarus Zambezės ir Kongo upėmis pirmųjų tyrinėtojų Livingstono (Livingstone) ir Stanlio (Stanley) pėdomis pilietinio karo metais Angoloje ir Kongo Demokratinėje Respublikoje; kelionė aplink pasaulį pagal Ožiaragio atogrąžą (kitaip – Pietų atogrąža) ir t. t.

„Kingsley Holgate Foundation“ nuotr. / Kingsley Holgate'o tarpžemyninės ekspedicijos akimirkos Afrikoje
„Kingsley Holgate Foundation“ nuotr. / Kingsley Holgate'o tarpžemyninės ekspedicijos akimirkos Afrikoje

K.Holgate'o ekspedicijos komandai pavyko įgyvendinti du itin svarbius pasaulinius geografinius tikslus: atrasti geografinį Afrikos centrą Kongo Respublikos atogrąžų miškuose ir pasiekti visus 7 ekstremaliuosius Afrikos žemyno geografinius taškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius