Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių kompanija visą vasarą keliauja, dirba ir gyvena nameliuose ant ratų

Prie puodelio rytinės kavos per TV ar kompiuterio ekraną esame įpratę žavėtis nutrūktgalviais keliautojais, kurie savo gyvenimus yra paskyrę rizikingoms kelionėms ir nesibaigiantiems įspūdžiams. Tačiau dauguma iš mūsų juk esame žmonės paprasti – įpratę gyventi savo jaukiuose namuose ir patogiose darbovietėse, o trumpas atostogas leisti kuo įspūdingesniuose Žemės kampeliuose. Tad ką daryti tiems, kurie nori dirbti savo įprastus pamėgtus darbus, tačiau keliauti lyg tikri nuotykių ieškotojai? „Pasvajok ir praeis“ – yra toks posakis. Tačiau yra ir kitas – „Svajok atsakingai, nes svajonės pildosi“. Šis straipsnis kaip tik apie tuos, kurie pildo savo svajonę kuo daugiau keliauti, tačiau vis dėlto turi dirbti.
Lietuvių kompanija visą vasarą keliauja, dirba ir gyvena nameliuose ant ratų
Lietuvių kompanija visą vasarą keliauja, dirba ir gyvena nameliuose ant ratų

Klausiate, ką galima dirbti kelionių metu? Nustebsite, jog šis pasakojimas apie visiškai įprastus darbus dirbančius žmones, tarp kurių du teisininkai, medikas, mokytojas, architektė, darželio auklėtoja, keletas IT specialistų, studentas ir kt. Šie kelionių ištroškę žmonės įsigijo namelius ant ratų ir sušilus orams jau antrus metus iš eilės keliauja po gražiausias gamtos vietas, tuo pačiu metu dirbami savo įprastus darbus. Klausiate, kaip visa tai atrodo realybėje? Apie visą tai iš pradžių – specialiame 15min skaitytojams skirtame reportaže pačių keliautojų lūpomis.

Pasiruošimas

Mūsų keliaujančios kompanijos istorija prasidėjo nuo vieno nario, kuris prieš kelerius metus įsigijo namelį ant ratų ir visą vasarą jame praleido keliaudamas po Baltijos šalis. Priešingai nei brangiuose kemperiuose ar gyvenimui pritaikytuose mikroautobusuose, nameliuose ant ratų (dėl to jie taip ir vadinami – nameliais) visuomet yra atskiros dušo bei tualetų patalpos, miegamojo zona ir virtuvė.

Taigi į šią nedidelę ir santykinai nebrangią, lengvuoju automobiliu tempiamą transporto priemonę patogiai sutalpinta iš esmės viskas, ko reikia visavertiškam gyvenimui. Pamatę, kad taip galima keliauti ištisus mėnesius, namelius ant ratų įsigijo ir kiti mūsų kompanijos draugai.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Mes su bičiuliais galėjome sau leisti įsigyti maždaug 18–19 metų senumo namelius ant ratų (2000–2002 metų gamybos, kurie kainuoja apie 3500–4500 Eur). Todėl nebuvo nė vieno iš įsigytų kemperių, kurių nebūtų reikėję kaip nors remontuoti, perdaryti ar pagerinti. Apie tai, į ką vertėtų atkreipti dėmesį perkant dėvėtą namelį ant ratų bei ko jame reikia norint laisvai keliauti po gamtą, papasakosime kiek vėliau.

Kalbant apie mūsų sezono pradžią 2018-aisiais paminėsime, kad susirinkę draugėn ir pradėję savo beveik keturių mėnesių gyvenimą gamtoje, mes apie mėnesį laiko praleidome Birštone prie Nemuno, privačioje Nemajūnų stovyklavietėje, įsirenginėdami ir tvarkydami savo „naujuosius“ namelius ant ratų. Mat reikėjo ne tik susimontuoti po vieną ar dvi saulės baterijas ant stogų, tačiau ir susitvarkyti gausybę niuansų, pradedant nesandariais vandens vamzdžiais ar čiaupais ir baigiant stabdžių patikra.

Todėl ir skaitytojams būtinai patariame – prieš ruošdamiesi išvykti į ilgą kelionę savo naujai įsigytu (ar iš žiemos miego prikeltu) nameliu ant ratų, skirkite kiek įmanoma daugiau laiko jame pagyventi ir pastovyklauti netoli namų, kad galėtumėte atrasti ir ištaisyti naujai pasirodžiusius gedimus ar įgyvendinti norimus patobulinimus, apie kuriuos nė nepagalvotumėte būdami namuose.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Latvijoje

Pirmąjį kelionių sezoną dėl remonto ir užsitęsusių darbų su saulės baterijomis iš Lietuvos pajudėjome tik apie vasaros vidurį. Kadangi nemaža dalis mūsų kompanijos yra aistringi jėgos aitvarų (angl. kitesurfing) mėgėjai, nubalsavome keliauti palei Baltijos jūros krantus.

Mūsų kaimynystėje palei Baltijos jūros krantus yra apsčiai įvairiausių vietų apsistoti – pradedant prabangiais viešbučiais ir baigiant gausybe mokamų kempingų ar nemokamų stovėjimo aikštelių kone kiekvienoje gražesnėje pajūrio vietoje. Kas gali būti geriau pradedančiai kompanijai?

Šią šalį rekomenduojame ir kitiems pradedantiems keliautojams gamtoje dėl šių privalumų:

  • ši šalis yra draugiška ir saugi tiek gamtos, tiek ir žmonių atžvilgiu. Tad pradedantiems nereikės papildomai rūpintis saugumu nei gamtoje, nei sociume.
  • daugybė keliautojams pritaikytos infrastruktūros (nemokamos ir mokamos stovėjimo aikštelės, tvarkingi tualetai, daugybė puikių pliažų su tinklinio aikštelėmis, viešais dušais, nemokamu vandeniu ir kt.). Net maži nepopuliarūs pajūrio miesteliai yra puikiai sutvarkyti, pritaikyti keliaujantiems pro šalį turistams.
  • prireikus grįžti namo, Lietuva yra ranka pasiekiama tiek automobiliais, tiek ir kitu transportu (autobusai iš Rygos kursuoja į Vilnių kone kas valandą).
  • Latvijos gamta yra itin patraukli. Rudeniop gūdūs Šiaurės Latvijos miškai tampa nesibaigiančiu grybų ir uogų šaltiniu – patys tuo įsitikinome. Daugybė įrengtų ir laukinių paplūdimių patenkins tiek vandens sporto mėgėjo, tiek ir pasyvaus poilsiautojo poreikius.
  • visame pajūryje „traukiantis“ pigus ir greitas 4G internetas, kurį galima gauti įsigijus LMT tinklo išankstinio papildymo kortelę.
  • dauguma žmonių kalba rusiškai, o jaunimas – angliškai. Apskritai latvių kalba iš tarties panaši į žemaičių :)
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Iš šios šalies trūkumų būtų galima pažymėti šiek tiek didesnes maisto bei kuro kainas nei Lietuvoje. Vietinių teigimu, jie vyksta apsipirkti į Lietuvą (kaip kad lietuviai vyksta į Lenkiją). Tačiau minėti kainų skirtumai nėra tokie dideli, kad sudarytų ženklų išlaidų skirtumą.

Darbas namelyje ant ratų

Kaip minėjau, mūsų draugų kompanija susirengė ne atostogauti, o šiltojo sezono metu visavertiškai gyventi nameliuose ant ratų, su troškimu šį laiko tarpą ateityje kiek galima labiau prailginti. Atostogomis gal ir nebūtume savęs taip nustebinę – kaip savo noru bandyti dar ir dirbti keliaujant gamtoje. Priklausomai nuo darbo pobūdžio, vieniems iš mūsų teko įsirengti nedidelius ofisus, kuriuose būtų galima dirbti, kitiems – karts nuo karto apsilankyti Lietuvoje ir sutvarkius reikalus sugrįžti į namus ant ratų.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Su džiaugsmu galime pasidalinti, kad tiek vieniems, tiek ir kitiems tai atlikti pavyko ganėtinai gerai. Pavyzdžiui, teisininkui, IT specialistams ir architektei buvo reikalingas nuolatinis interneto ir telefono ryšys, nenutrūkstamas elektros tiekimas kompiuteriams ir patogios vietos nameliuose ant ratų šiais kompiuteriais nuolat dirbti. Visa tai keliaujant tiek Latvijoje, tiek ir Lietuvoje pirmojo sezono metu mums pavyko pasiekti be didelių sunkumų. Kaip mums tai pavyko, galėsime detaliai papasakoti kitoje pasakojimo dalyje.

Maža to, visiems be išimties, įsirengusiems biurus savo nameliuose ant ratų, tokios darbo sąlygos pasirodė itin malonios ir įkvepiančios. Jos labai panašios į nuotolinį darbą namuose, tačiau pakėlus akis nuo kompiuterio ekrano galima išvysti kur kas egzotiškesnį peizažą ir gauti kur kas įdomesnių pramogų ar poilsio nei namuose. Tarkime, pavargus nuo kompiuterio, galima nedelsiant išsimaudyti banguojančioje jūroje ar palydėti besileidžiančią dangų rausvai nudažiusią saulę, įkvėpti gryno miško oro, pramankštinti kojas pajūryje ar miško paklotėje. Ir toliau tęsti pradėtą darbą, kuris po tokio poilsio tampa vienu malonumu.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Laisvo gyvenimo iššūkis

Tuo metu laisvi nuo „ofisinio darbo“ mūsų kompanijos keliautojai susidūrė su kur kas rimtesniu iššūkiu nei darbas keliaujant. Laisvi nuo darbų keliautojai buvo priversti susigalvoti, ką norėtų veikti su savo laisvu laiku. O tai pasirodė ne taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio... Mat mums, visus metus dirbantiems normalius darbus ir gyvenantiems normaliuose namuose, atrodo, jog visą laisvą laiką gamtoje galima drąsiai praleisti besiilsint paplūdimyje, žaidžiant su draugais, žiūrint filmą ar skaitant knygas, kurios jau taip ilgai laukia savo eilės.

Tačiau praktikoje patyrėme, kad visi šie poilsiui skirti malonumai buvo įdomūs tik pirmas dvi ar tris savaites. Visiems prisiilsėjus ligi soties, ėmė imti nuobodulys. Ką veikti, kai nėra jokios prievartos eiti į darbą, studijas ar kitą užsiėmimą? Ką iš tiesų kiekvienas norėtume nuveikti savo gyvenime, jeigu laiko turėtume į valias, o galėtume veikti beveik bet ką? Į šiuos klausimus teko ieškoti atsakymų kiekvienam individualiai, nes atsakymų į juos nepateikė ir nepateiks nei „Google“, nei draugai, nei šeimos nariai.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Taigi keli laisvo gyvenimo mėnesiai nameliuose ant ratų tapo savotišku paieškos laiku, skirtu kiekvieno gyvenimo norams atrasti ir bandyti realizuoti. Savaime suprantama, kad keli mėnesiai tokiems tikslams tėra lengvas apšilimas, pati pradžia. Tačiau ir per juos mes prisigalvojome apsčiai veiklų, užpildžiusių mūsų laisvą laiką džiuginančiomis prisiminimų vertomis akimirkomis.

Mes leidome laiką sportuodami su jėgos aitvarais, žvejodami, grybaudami, uogaudami, užsiimdami joga, piešimu, rankdarbiais ir kt. Gyvendami ir nuolat dirbdami miestuose apie šias veiklas daugiau svajodavome nei jomis mėgaudavomės. Tuo metu išvykę su nameliais ant ratų, jas pagaliau pradėjome įgyvendinti. Taip gimė mūsų kelionės pavadinimas, atitinkantis tikslą įgyvendinti sau brangias svajones: „Svajonių kelias“.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas ant ratų

Svečiams

Nuo pat mūsų kelionės pradžios, įvykusios 2018 metais Nemajūnų stovyklavietėje, mus nuolat lanko gausybė bičiulių, šeimos narių, pažįstamų ir jų pažįstamų, kurie atvažiuodavo ne tik pažiūrėti į mūsų namelius ant ratų, tačiau ir kartu „pakaituoti“, pailsėti mūsų draugijoje gamtoje. Juk daug smagiau praleisti savaitgalį jaukiame namelyje ant ratų, esančiame laukinės gamtos apsuptyje, nei eilinį kartą lankytis tame pačiame kurorte, sanatorijoje ar savo sodyboje, kurioje tenka daugiau dirbti nei ilsėtis.

Sulaukdami nuolatinio svečių srauto, ėmėme tiesiog su jais kartu leisti laiką, skirtą malonaus ir prasmingo gyvenimo paieškai. Taip svečiai ėmė kartu su mumis grybauti, uogauti, žvejoti, plaukioti jėgos aitvarais ir kt. Tačiau mes nesame uždara kompanija ir nepraleidžiame progos susipažinti su naujais žmonėmis ir pasikviesti vakarienės prie bendro stalo vietinių gyventojų, sutiktų keliautojų ar tiesiog draugiškų įdomių žmonių, norinčių pabendrauti ar tiesiog pabūti kurį laiką kartu.

Tad jeigu ir Jūs norite kartu su mumis praleisti savaitgalį prie jūros kartu poilsiaudami, plaukiodami (ar mokydamiesi tai daryti) su jėgos aitvaru, užsiimdami kitais sportais ir veiklomis, kuriuos mums leidžia atlikti jūra, orai ir kitos sąlygos, ieškokite mūsų šiais kontaktais:

tel.: +37060923927; el. p.: svajoniu.keliautojai@gmail.com,

facebook.com/SvajoniuKelias

www.lev.lt/category/svajoniu-kelias-2018

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius