Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masinio turizmo dar neatrasta Armėnija: kodėl lietuvis ten siūlo nuvykti visiems

Visi vaikai Armėnijoje nuo pradinių klasių jau moka žaisti šachmatais – jie čia yra tokie pat privalomi kaip matematikos ar istorijos pamokos. Armėnijoje yra rastas ir pats seniausias (net 5,5 tūkst. metų) odinis batas pasaulyje. Jis net tūkstančiu metų senesnis nei Egipto Gizos piramidės. „O armėniškas šašlykas man net skanesnis nei gruziniškas“, – šypteli ir Armėnijos įdomybes vieną po kitos vardija po šią šalį keliavęs lietuvis tinklaraštininkas.
Kelionė Armėnijoje
Kelionė Armėnijoje

Žavėjosi senąja civilizacija ir tautos vienybe

„Kai keliavom, nuolat jautėm, kad čia labai aukšta civilizacija – tūkstančius metų siekianti istorija, žmonės labai kultūringi“, – pasakojimą apie Armėniją pradėjo lietuvis tinklaraštininkas Stanislavas Gorbunovas iš Travelblog.lt, susižavėjęs armėnų svetingumu ir draugiškumu.

Blogerių grupė šalyje praleido savaitę. Jie pataria tikrai mažiau nei septynių dienų Armėnijai neskirti – nors šalis nėra didelė, tačiau čia pamatyti ir patirti yra labai daug ką.

„Be abejo, vienuolynai. Po metų labai lengva pasakyti, kas yra labiausiai įstrigę“, – paklaustas, kas paliko didžiausią įspūdi Armėnijoje, sakė S.Gorbunovas. Neįtikėtino grožio vienuolynai stovi beprotiško grožio vietose – blogeriai visa tai užfiksavo ir iš drono, o filmui muziką net specialiai sukūrė armėnų kompozitorius Bagratas Terterianas.

VIDEO: Savaitė Armėnijoje – dar neatrastoje turistų įspūdingų reginių šalyje

„Pavyzdžiui, Tatevo vienuolyne jau prieš 700 metų buvo universitetas. Kai pas mus Lietuvoje dar tik kūrėsi viskas, ten jau buvo universitetas – tai parodo, kokio senumo yra jų kultūra“, – pasakojo S.Gorbunovas.

Lietuvis sakė žavėjęsis armėnų draugiškumu ir vienybe. „Gal dėl to, kad beveik su visais kaimynais nesutaria – iš to ir kyla vienybė tiek tautoje, tiek su gamta“, – svarstė jis.

S.Gorbunovas būtent tuo aiškina ir galbūt kai kuriems netikėtą premjero Seržo Sargsiano pasitraukimą iš posto balandžio mėnesį. Po kelių savaičių masinių protestų dėl jo tapimo ministru pirmininku, S.Sargsianas pats pasitraukė iš posto. „Manau, kad jis pats jautė – kaip bus pavojinga, jeigu jis nepasiduos, jeigu mėgins sukiršinti tautą“, – mąstė S.Gorbunovas.

Ką būtina pamatyti

Armėnijos sostinė Jerevanas sužavėti kiekvieną gali jau vien tuo, kad ji prisiglaudusi prie Ararato kalno – kur beeisi, gali matyti jo viršūnę. Tiesa, pats kalnas yra Turkijos teritorijoje. Jerevane keliautojams labai pasisekė – atvyko ten tuomet, kai Armėnija šventė Nepriklausomybės dieną. Visas miestas skendėjo linksmybėse, viena po kito vyko šventės, žmonės džiaugėsi gatvėse ir nuolat šypsojosi.

Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje
Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje

Būtina aplankyti vieta Armėnijoje yra ir Sevano ežeras, kuris yra didžiausias ne tik šalyje, bet ir visuose Kaukazo kalnuose. „Ten tikrai reikia paragauti ir vietinių upėtakių ir kitų vietos virtuvės patiekalų. Išskirtiniai patiekalai paliko didelį įspūdį“, – prisiminė lietuvis.

Į šiaurę nuo ežero yra įsikūręs Diližano kurortas. Čia yra ir labai gražus senamiestis, bet miestas labiausiai garsėja mineraliniu vandeniu. Jame yra net paminklas filmo „Mimino“ personažams, kurie ginčijose, kur pasaulyje yra geriausias vanduo.

Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje
Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje

„Labai įdomi vieta yra ir Karahundžas (Zorac Kareras) – tarsi armėniškas Stounhedžas. Bet jis net senesnis nei angliškasis“, – pasakojo S.Gorbunovas. Ši vieta ypatinga tuo, kad visi didžiuliai akmenys čia turi skyles. Viena iš versijų, kodėl prieš kelis tūkstančius metų buvo daromos daug jėgų ir kantrybės pareikalavusios skylės – mokslininkai mano, kad Karahundžas yra viena seniausių pasaulyje astronominių observatorijų.

Beje, į jau minėta Tatevo vienuolyną galima nusikelti nuostabią panoramą virš didelio kanjono atveriančiu keltuvu, pavadintu „Tatevo sparnais“. Keltuvas neeilinis – „Tatevo sparnai“ yra ilgiausias pasaulyje be sustojimo judantis ir dvi stotis turintis lyno kelias.

Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje
Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje

Praktiniai patarimai turistams

Nors Armėnija turistams gali pasiūlyti daug, čia jų dar nėra itin daug. Daug rusų, nemažai prancūzų (Prancūzijoje armėnų diaspora labai didelė), tačiau daugeliui vakariečių šis kraštas dar nėra atrastas. Iš dalies juos gali atbaidyti ir politinė situacija bei didelė Rusijos įtaka čia.

Į Armėniją dažnai atvyksta ir iraniečiai – jie čia ieško ir pramogų, kurių negali gauti savo šalyje. Pavyzdžiui, kazino. Su Iranu Armėnija sieja draugiški ryšiai – kai vyko konfliktas su Turkija, Iranas priėmė daug armėnų pabėgėlių.

Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje
Travelblog.lt nuotr./Kelionė Armėnijoje
  • Vizos Lietuvos piliečiams nereikia.
  • Lietuviams patogiausia Jerevaną pasiekti per Rygą arba per Kijevą. „Bilietai gali pasirodyti nepigūs, bet pati šalis labai nebrangi. Nakvynę nakčiai galite lengvai rasti ir už 20 eurų, o jei važiuoji su palapine – išvis nekainuos“, – patarė S.Gorbunovas.
  • Jis nuramino ir vairuotojus – vairavimo kultūra čia kiek ramesnė nei kitose Kaukazo šalyse, pavyzdžiui, Gruzijoje.
  • Lengviausia šalyje susikalbėti rusų kalba – rusiškai kalba kone visa šalis. Jaunimas noriai bendrauja angliškai, tačiau anglų kalba su vyresniais žmonėmis nelabai pavyktų susišnekėti.
  • Šalis nėra turtinga – išvykus iš sostinės skurdas gali šiek tiek šokiruoti.
  • Lietuvos Užsienio reikalų ministerija atkreipia dėmesį, kad tam tikrose šalies vietose reikia būti atsargiems – pavyzdžiui, Armėnijos ir Azerbaidžano pasienyje.
  • Nėra galimybės tiesiogiai kirsti sienos tarp Armėnijos ir Azerbaidžano bei Armėnijos ir Turkijos iš abiejų pusių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius