Mėlynų linkėjimų gūsis iš Bulgarijos ir kvapą gniaužiantys kalnų ežerų vaizdai

Bulgarijos pietvakariuose esantys Rilos kalnai čia atvykusiems dovanoja jaudinančių patirčių. Patyrę kalnų keliautojai gali pasijusti viso Balkanų pusiasalio užkariautojais – čia esanti Musala viršukalnė yra aukščiausias jo taškas (2925 m). O septyni Rilos ežerai keliautojus užburia unikaliomis formomis, išsidėstymu ir skaidrumu.
Septyni ledyninės kilmės ežerai išsidėstę Rilos kalnuose 2095-2535 m virš jūros lygio
Septyni ledyninės kilmės ežerai išsidėstę Rilos kalnuose 2095-2535 m virš jūros lygio / Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr.
Temos: 2 Kalnai Bulgarija

Septyni Rilos kalnų ežerai tituluojami gražiausiu Bulgarijos gamtos stebuklu ir yra viena populiariausių vienos dienos kelionių šalyje. Šį pasakiško grožio maršrutą lengvai įveikia net visiškai neturintys kopinėjimo patirties. Svarbiausia – tvirta ir patogi avalynė.

Sudėtingiausia šioje kelionėje – jos pradžia ir pabaiga, kuomet statų ir uolėtą taką tenka dalintis su daugybe kitų keliautojų. Likusi dalis yra malonus ėjimas besigrožint čionykšte gamta.

Taupančius laiką ir jėgas iki tikrojo kopimo kelio pradžios pakelia keltuvai arba užveža visureigiai. Bilieto į abi puses kaina 18 levų (maždaug 9 eurai).

Kilimas, tiksliau, slinkimas palei medžių viršūnes trunka 15 minučių ir yra labai ramus. Kylant tegirdimas paukščių čiulbėjimas ir visureigiais kelionę pasirinkusiųjų krykštavimas – automobiliai burzgia kildami kone stačiais keliukais, kelia daug dulkių ir ne ką mažiau adrenalino.

Sudėtingiausia šioje kelionėje – jos pradžia ir pabaiga, kuomet statų ir uolėtą taką tenka dalintis su daugybe kitų keliautojų. Likusi dalis yra malonus ėjimas besigrožint čionykšte gamta.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Pirmiausia pamatomas Apatinis arba Žemasis ežeras
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Pirmiausia pamatomas Apatinis, arba Žemasis ežeras

Ežerų išsidėstymas: pakopa po pakopos

Kelionė žavi tuo, kad septyni ežerai pamatomi ne visi iš karto, o po vieną vis kylant aukštyn. Ežerų pavadinimai nurodo jų padėtį, formą ar kitas ypatingas savybes.

Iš pradžių tolumoje pastebimas Apatinis, arba Žemasis (bulg. Долното) 5,9 ha ploto ežeras, esantis 2095 m virš jūros lygio. Gerokai nutolęs nuo pagrindinio pėsčiųjų tako jis sulaukia mažiausiai keliautojų dėmesio. Maža to, horizonte matydami vandens mėlynumą, dauguma vis tiek dairosi kiek aukščiau „gulinčio milžino“ ir jo išsikišusios „nosies“ – Musalos viršukalnės.

Vieniems tokia kalnų kontūro forma tikrai primena ilganosį gulintį milžiną, kitiems nelabai, tačiau nuotraukoje raudona rodykle pažymėtas iškilumas tikrai yra Musala.

Antrasis ežeras 2184 m aukštyje – Žuvinis, arba Žuvingasis (bulg. Рибното). Tai pats sekliausias, vos 2,5 m gylio ir 3,5 ha ploto ežeriukas.

Trečiasis – 2216 m aukštyje esantis Dobilas (bulg. Трилистника), kurio 2,6 ha plotas išsidėstęs lyg trys dobilo lapai.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Iš tolo Dvynys primena du atskirus ežeriukus, tačiau juos jungia sąsiauris
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Iš tolo Dvynys primena du atskirus ežeriukus, tačiau juos jungia sąsiauris

Ketvirtasis – 2243 m aukštyje esantis Dvynys (bulg. Близнака). Tai didžiausias iš septynių ežerų, tačiau tuo sunku patikėti dėl jo formos. 9,1 ha plotas į dvi dalis pasidalinęs beveik per pusę. Kartais jas jungianti atkarpa nusenka ar net visiškai išdžiūna ir Dvynys virsta Dvyniais. Beje, visi septyni Rilos ežerai gyvi, vienas su kitu susijungę mažais upeliais, vyksta nuolatinė vandens cirkuliacija.

Poilsio laukas

Žvalgantis po kalnus ir palengva kylant aukštyn patenkama į didelį lygų lauką. Čia galima aptikti nemažai iš akmenų sudėliotų linijų ir apskritimų. Jie naudojami Baltosios brolijos apeigoms. Kasmet rugpjūčio 19-ąją ši religinė bendruomenė būtent čia švenčia Naujuosius metus.

Apsirengę baltais drabužiais jos nariai sustoja į keletą ratų ir atlieka Gyvenimo šokį, dar vadinamą paneuritmija. Baltieji broliai ir seserys šią religiją apibrėžia kaip ezoterinę krikščionybę. Bendruomenės įkūrėjas – Petaras Danovas (1864–1944), užimantis 37 vietą Bulgarijos visų laikų įtakingiausių asmenybių šimtuke. Baltoji brolija skatina sveiką gyvenseną, pozityvų mąstymą, o jų apeigos (ypač žvelgiant iš viršaus) atrodo išties įspūdingai.

Šio lauko krašte, 2282 m aukštyje, tyvuliuoja taisyklingos formos Inkstas (bulg. Бъбрека). 8,5 ha ploto Inksto įlinkimas paprastai tampa daugelio keliaujančiųjų atokvėpio vieta – smagu prisėsti, užkąsti, pailsėti ar pabandyti sugauti vieną iš daugybės ežere zujančių upėtakių. Jų čia tiek daug, kad pagauti galima plikomis rankomis.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Kelias link Akies ir Ašaros gana status
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Kelias link Akies ir Ašaros gana status

Akies gelmė, Ašaros skaidrumas

Paskutinis kopimo aukštyn etapas, kaip ir kelionės pradžia, nėra lengvas. Nuo Inksto iki kito ežero stačiu ir siauru uolėtu taku tenka kopti 158 metrus: 2440 m aukštyje į kalną tarsi įsmigusi mėlyna, ovali, 6,8 ha ploto Akis (bulg. Окото). Mėlynumo įspūdį lemia 37,5 m ežero gylis. Akis yra giliausia iš visų septynių ežerų.

Jautresnės sielos keliautojams užkopus čia ima trykšti ir tikros ašaros. Nuo kalno viršūnės atsiveriantis vaizdas atperka visą kelionės vargą.

Pačioje viršūnėje, 2535 m aukštyje, telkšo visai mažulytis, vos 0,7 ha ežeriukas. Dėl tokio dydžio ir nepaprastai skaidraus vandens jam duotas Ašaros (bulg. Сълзата) vardas.

Jautresnės sielos keliautojams užkopus čia ima trykšti ir tikros ašaros. Nuo kalno viršūnės atsiveriantis vaizdas atperka visą kelionės vargą. Tuo pat metu jautiesi ir didelis, ir visai mažutėlis.

Darosi aišku, kodėl prieš tai minėta „milžino nosis“ buvo pavadinta būtent Musala (arabų kalboje Musalla reiškia „vieta maldai“, „netoli Dievo“; žodis Bulgarijos teritoriją pasiekė per osmanus).

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Pasiekęs Ašarą jautiesi ir labai didelis, ir visai mažutėlis
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Pasiekęs Ašarą jautiesi ir labai didelis, ir visai mažutėlis

Keli paprasti patarimai-priminimai

Sekite laiką. Keltuvai veikia nuo 9 iki 16.30 val., tad neatvykite per anksti ir neužgaiškite grįždami atgal (pėstute šis atstumas įveikiamas maždaug per porą valandų).

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Ežeriukuose zuja daugybė upėtakių – juos lengva pagauti tiesiog rankomis
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Vandeniu ir maistu pasirūpinkite iš anksto – kalnų hidžose pasiūla gali nuvilti

Pasiimkite vandens ir maisto. Gėrimų ir užkandžių galima įsigyti ir kalnuose esančiose hidžose (nakvynės namuose-viešbučiuose), tačiau kartais įvairovės, kokybės ir kainos santykis jose nuvilia.

Nepamirškite kremo nuo saulės – ji kalnuose žymiai kaitresnė.

Apsirenkite keletą sluoksnių drabužių. Orai kalnuose keičiasi labai greitai. Kylant aukštyn darosi vėsiau (paskutiniai „sniego liežuviai“ ištirpsta tik rugpjūčio mėnesį), tačiau išlindus saulei akimirksniu tampa karšta. Neprašausite apsirengęs lyg svogūnas: marškinėliai, plonas megztukas, lengva striukė. O patogi avalynė kopiant į kalnus turėtų būti savaime suprantamas dalykas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius