Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moldova – skurdi, bet draugiška Rytų Europos neapsisprendėlė

Praėjusią dalį baigiau pažadu papasakoti apie tai, kaip dėl savo užmaršumo turėjome reikalų su Moldovos pasieniečiais. Viskas baigėsi laimingai, tačiau tegul bus ši istorija jums pamoka.
Kišiniovas iš ugniagesių muziejaus bokšto
Kišiniovas iš ugniagesių muziejaus bokšto / Asmeninės nuotr.

Dėmesio atvykstantiems į Moldovą per Padniestrę: Moldova neturi savo pasienio postų su Padniestre, tad atvykstant iš Ukrainos per Padniestrę moldavai netikrina dokumentų.

Dėl to atvykus į Kišiniovą pirmasis darbas, kurį privalote padaryti – užsiregistruoti policijoje.

Mes šiek tiek per daug atsipalaidavome ir to nepadarėme. Vėliau Kišiniovo oro uoste mūsų dokumentus tikrinusi pasienietė truputį išgąsdino pareiškusi, kad mes nelegaliai viešime jų šalyje.

Laimei, gražiai atsiprašius ir pažadėjus daugiau taip nesielgti, buvome išleisti iš Moldovos be pasekmių.

Asmeninės nuotr./Kišiniovo triumfo arka
Asmeninės nuotr./Kišiniovo triumfo arka

Per dešimt metų – akivaizdūs pokyčiai, tačiau skurdo dar daug

Kai lankiausi Moldovoje prieš dešimt metų, ji buvo skurdžiausia šalis Europoje. Nenuostabu, nes taip tuomet ji ir atrodė.

Viešbučiai karštą vandenį su pasididžiavimu įtraukdavo į savo paslaugų meniu.

Tuokart Kišiniove karštas vanduo dar buvo tiekiamas nereguliariai, tad viešbučiai karštą vandenį su pasididžiavimu įtraukdavo į savo paslaugų meniu.

Nuo to net priklausė viešbučių kambarių kainos. O kai kurie aukštos moralės viešbučiai neleido apsistoti su mergina, nes neturėjome santuokos liudijimo.

Tuomet buvo privaloma atvykus į šalį registruotis milicijoje, apšviesta buvo tik sostinės Kišiniovo centrinė gatvė, o ant daugumos daugiabučių pirmųjų aukštų langų kabėjo grotos – tokios pat, kaip pas mus prieš daugiau nei dvi dekadas.

Per tą dešimtmetį šalyje įvyko nemažai pozityvių pasikeitimų. Karštas vanduo jau tiekiamas be pertraukų, viešbučiai moralės nebesergsti, milicijoje registruotis nereikia, turistų gerokai daugiau nei anksčiau ir šiaip viskas atrodo gerokai (bent jau išoriškai) patobulėję.

Statistika skelbia, kad Moldovos ekonomika stipriai auga. Tai, žinoma, natūralu, gyvenimas vietoje juk nestovi. Tačiau vienas dalykas liko nepakitęs – Moldova vis dar yra skurdžiausia šalis Europoje. 

Dabar lankantis šalyje man pasirodė, kad šalis, nors ir maža, bet yra stipriai susiskaldžiusi.

Viešai deklaruojama valstybės politika yra ES kryptimi, tam tikri žingsniai daromi, tačiau, pabendravus su vietiniais, paaiškėja, kad ne visiems tai patinka.

Žmonės gyvena pakankamai skurdžiai ir, vien tik pagalvoję apie brangesnes rusiškas dujas, gūžiasi iš siaubo.

Jaunimas nori į Europą ir gyventi kaip europiečiai, tačiau vyresni atsargesni. Žmonės gyvena pakankamai skurdžiai ir, vien tik pagalvoję apie brangesnes rusiškas dujas, gūžiasi iš siaubo.

Jie ir taip nukenčia, kai Rusija, vos tik kas nepatiko, skelbia moldaviškų vynų blokadą. Toks smūgis skaudus, nes moldaviški vynai Europoje sunkiai skinasi kelią, pagrindinė jų eksporto kryptis yra Rusija.

Be to, daug moldavų dirba Rusijoje ir pinigus siunčia į Tėvynę.

Rinkimus į Moldovos parlamentą nuolat laimi komunistų partija, tik parlamente susiformuoja jėgos, kurios palieka komunistus opozicijoje.

Žinoma, prie tų visų abejonių stipriai prisideda plačiai žiūrima Rusijos televizija.

Europa nesiūlo žaibiškai pagerėsiančio gyvenimo. Tuo metu pabrangus rusiškoms dujoms jo pablogėjimą moldavai pajustų iškart. 

Todėl žmonės ir negali apsispręsti. Kol vyresni bijo, jaunimas balsuoja kojomis. Pabendravus su jaunesniais, kas antras jų viešai deklaruoja nematantis ateities perspektyvų savo šalyje ir neketinantis pasilikti Moldovoje.

Kol vyresni bijo, jaunimas balsuoja kojomis. Daug jų geresnio gyvenimo ieško Rumunijoje, tačiau populiarios ir Jungtinė Karalystė, Airija, Italija, Ispanija.

Daug jų geresnio gyvenimo ieško Rumunijoje, nes nėra kalbos barjero, tačiau populiarios Jungtinė Karalystė, Airija, Italija, Ispanija. Moldavams jau nebereikia vizų į Europą, tačiau laisvai dirbti dar negali.

Emigracija Moldovoje yra milžiniška. Pagal 2014 m. duomenis, šalis yra viena labiausiai emigruojančių pasaulyje, gerokai lenkianti mūsų gintarinį kraštą prie Baltijos. 

Asmeninės nuotr./Kišiniovas iš ugniagesių muziejaus bokšto
Asmeninės nuotr./Kišiniovas iš ugniagesių muziejaus bokšto

Po miestą – pigiu taksi

Šalyje gyvena apie 70 proc. moldavų. Didžiausią dalį mažumų sudaro ukrainiečiai ir rusai, dėl to Kišiniovo gatvėse dažnai girdima rusų kalba.

Patys moldavai rusiškai kalba gerai, netrūksta ir rusiškų užrašų, todėl neretai atrodo, kad svečiuojiesi kur nors Rusijoje ar Ukrainoje.

O štai kainos Moldovoje glosto akį ir džiugina kišenę. Sumokėję keletą eurų už kelionę per visą miestą taksi, nusprendėme, kad Kišiniove tik taksi ir reikia važinėti. Rudenį labai pigūs ir skanūs vaisiai.

O štai kainos Moldovoje glosto akį ir džiugina kišenę. Sumokėję keletą eurų už kelionę per visą miestą taksi, nusprendėme tik juo ir važinėti.

Širdis džiaugiasi matant tokias gėrybes: prisirpę arbūzai, vynuogės, slyvos garantuoja, kad visko tikrai nesuvalgysi.

Vienu iš nacionalinių savo patiekalų moldavai laiko mamalygą – košę iš kukurūzų miltų. Negardus šis patiekalas man buvo, teko gausiai užgerti saldžiu moldavišku vynu, bet gi ir mūsų vėdarai kažkam atrodo kaip iš siaubo filmo.

Asmeninės nuotr./Kišiniovo autobusų stotis
Asmeninės nuotr./Kišiniovo autobusų stotis

Padniestrė Moldovai – tarsi rusų peilis po kaklu

Kažkur skaičiau, kad Moldovos sostinė Kišiniovas vadinamas kontrastų miestu.

Manau, toks beprasmis pavadinimas sugalvojamas, kai neturima, ką pasakyti. Bet koks miestas gali būti kontrastų miestas ir kas galės pasakyti, kad taip nėra.

Kadangi jame lankiausi dukart, galiu patvirtinti, kad per dešimt metų jis labai pasikeitė. Atsirado daugiau blizgančių pastatų, centras išdailintas, gatvės ir parkai sutvarkyti, žmonės geriau ir gražiau rengiasi.

Net policija atrodo daug geriau ir kelia didesnę pagarbą, nei prieš dešimt metų gatvėmis besišlaistę nuskurėliai milicininkai.

Išlindus iš centrinės dalies viskas ne taip gražu, tačiau bent jau grotų nebe tiek pirmų aukštų languose, kaip anksčiau.

Net policija atrodo daug geriau ir kelia didesnę pagarbą, nei prieš dešimt metų gatvėmis besišlaistę nuskurėliai milicininkai.

Kaimuose vaizdas kol kas gerokai prastesnis ir ne taip stipriai pasikeitęs. Vis dėlto šalis turi begalę problemų, bet kažkaip tvarkosi.

Manau, jei sugebės parodyti tvirtą politinį apsisprendimą, sukurti ir vykdyti strateginį planą, kaip rasti alternatyvą rusiškam dujų vamzdžiui, reikalai turėtų pradėti gerėti.

Moldovai Padniestrė – kaip nukirsta ranka. Jos neturi, bet skauda.

Tiesa, didelis galvos skausmas yra neišspręstas Padniestrės klausimas. Rusija, manipuliuodama šia teritorija, laiko Moldovą už gerklės.

Moldovai Padniestrė – kaip nukirsta ranka. Jos neturi, bet skauda. Mus priėmęs moldavas entuziastingai aiškino, kad raktas nuo Padniestrės klausimo sprendimo yra Kišiniove ir jis tą klausimą išspręs, kai tik ateis tam laikas. Abejotina, bet viltis – kvailių motina.

O šiaip dabartinė Moldova yra vieta, kurioje galima šauniai ir nebrangiai praleisti laiką. Ji negali pasigirti jokiais architektūriniais ar kultūriniais stebuklais, bet siūlo skanų maistą (išskyrus mamalygą), gerą vyną, draugiškus bei bendrauti norinčius žmones ir, žinoma, nuotykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius