Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujuosius Maskvoje sutikę lietuviai nuvylė vietinius: „Gyvename geriau nei jūs!“

Prieš tęsiant pasakojimą apie mūsų, prieš kelerius metus atšvęstą Naujųjų metų sutikimą Maskvoje, noriu ne tik pasidžiaugti atėjusiomis Kalėdomis, bet ir pasveikinti su ypač džiugia sukaktimi – šiomis dienomis sukanka 30 metų, kai sugriuvo nuskurdusi ir moraliai degradavusi Sovietų Sąjungos valstybė.
Kalėdų miestelis Maskvos Raudonojoje aikštėje
Kalėdų miestelis Maskvos Raudonojoje aikštėje / „Scanpix“/AP nuotr.

Griūtis nebuvo netikėta, prie savo liepto galo ši valstybė ėjo jau kurį laiką, o paskutinius kelerius metus iki subyrėjimo apskritai vaikščiojo po pasaulį ubagaudama su ištiesta ranka ar Gorbačiovo skrybėle ir prašė sumesti jai ant batono. Ji net neturėjo už ką nusipirkti maisto. Buvo visiškai praradusi išdidumą. iki kol galutinai nudvėsė.

Keista, bet dar yra žmonių besiilginčių tos valstybės. Jie sako, kad tada žmonės buvo lygūs, visi turėjo darbus, nebuvo nusikaltimų, gėjų, sekso ar Landsbergiuko, visi buvo laimingi ir niekas nesirgo. Tik pamiršta, kad dažnai nebūdavo karšto vandens, užpakalis buvo šluostomas suglamžytu laikraščiu, rengiamasi vienodais beskoniais nekokybiškais drabužiais, gydomasi prastais vaistais, namuose stovėjo vienodi baisaus dizaino baldai, žmonių vidutinė gyvenimo trukmė buvo daug trumpesnė nei dabar, o sovietmečio pabaigoje net ir normalaus maisto parduotuvėse nebeliko.

Prie epizodiškai į pardavimą išmetamų bananų reikėdavo atstovėti poros valandų eilę darbo metu, o norint paskambinti telefonu tekdavo eiti į paštą, nes namie turėti telefoną buvo prabangos dalykas. Prastos kokybės sovietiniai automobiliai tada kainavo kelerių metų uždarbį, nes atlyginimai irgi buvo elgetiški.

Jei jau priėjome prie sovietinių automobilių, tai ar prisimenate juos? Pas mus jų jau iš esmės nebelikę, nebent koks senukas iš kaimo dar garaže konservuoja vieną kitą tokį, kuriuo išvažiuoja į kapines per Vėlines. O Rusijoje tokių yra dar gana daug. Maskvoje, aišku, mažiau, bet provincijoje tai dar labai normaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius