Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuošaliame žemyne panevėžiečiai rado ir pasaką, ir kosmosą

Į kelerių metų kelionę aplink pasaulį išsileidę panevėžiečiai Audrius ir Alma Sutkai savo nuotykį pradėjo galingai – aplankė atšiauriąją Antarktidą. „Ten kitas pasaulis, kita dimensija“, – įspūdžiais su 15min dalijosi Audrius. Ne tik žemynas stulbina, bet ir patekimas į jį – keliautojams teko perplaukti viena pavojingiausių vietų planetoje laikomą sąsiaurį.
Antarktida. „1000 wow“
Antarktida. „1000 wow“ / Audriaus Sutkaus nuotr.

Pardavę namus, automobilį, išlydėję jauniausią atžalą į mokslus užsienyje, Sutkai lapkričio pradžioje išvyko į ilgai planuotą kelionę aplink pasaulį „1000 wow“. Lankydami visus septynis žemynus jie ketina nufotografuoti tūkstantį įspūdingiausių pasaulio vietų ir išleisti fotoalbumą.

Neįtikėtini vaizdai ir minios pingvinų

Įspūdingas projektas startavo galingai – pirmasis „wow“ buvo tolimoji Antarktida. „Ta erdvė, ta tyluma, tas baltumas ir tas mėlis – kažkas iš kosmoso pasaulio, – regėtus vaizdus žodžiais bandė perteikti Audrius. – Nors ir besiruošdamas kelionei žiūrėjau daug vaizdų, bet nesitikėjau tokio įspūdžio.“

„Tai neabejotinai yra gyvenimo kelionė. Varginantis nuplaukimas, blogumas jo metu – mat jį velnias, viską iškenti. Bet ką pamatai ten nuvykęs – kažkokia pasaka. Kartais vaikščiodavom su Alma ir kalbėdavom – jaučiamės kaip Kajus ir Gerda iš „Sniego karalienės“, – pasakojo Audrius.

Ledynai, neįtikėtinos spalvos ir stulbinantys gyvūnai - tokia yra Antarktida, kurią Sutkai pasiekė pirmuoju turistų laivu, plaukusiu į šį žemyną po žiemos sezono. Kelionėje jie matė banginius, orkas, kormoranų kolonijas, begales albatrosų, ant lyčių gulinėjančius ruonius. „O jau pingvinų – kaip akmenų, bele kiek!“, – tikino Audrius.

Sutkai į kelionę aplink pasaulį yra išvykę ne atostogoms – jų tikslas yra „1000 wow“ fotoalbumas. Tad ir Antarktidoje pagrindinis uždavinys buvo įamžinti šio žemyno grožį.

„Ten vos spėji fotografuoti – spalvos rytais ir vakarais keičiasi labai greitai. Jeigu pas mus tai vyksta kas maždaug 20 minučių, tai ten – kas 3-4 minutes. Tai raudona maišosi su žalia, tai pereina į mėlyną, geltoną. Įspūdinga“, – pasakojo Audrius.

VIDEO: Antarktidoje kelionę aplink pasaulį pradėję lietuviai pasijuto kitoje dimensijoje

Tiesa, iššūkis buvo užfiksuoti atšiauriosios Antarktidos didybę būnant kartu su „turistų banda“, kaip sakė lietuvis. 6 dienas iš 10 keliautojai sėsdavo į „Zodiac“ gumines valtis su varikliais ir plaukdavo į salas, pakrantę. Plaukiant valtimi reikėjo ieškoti kampų, kad nuotraukose neatsispindėtų ryškios geltonos kitų keliautojų striukės. Išlipus į krantą – bandyti nutaikyti progą, kad į kadrą nepakliūtų žmonės. Bet Audriui pavyko net labai neblogai – vieną dieną jo kadras net buvo išrinktas geriausia dienos nuotrauka.

Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“
Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“

„Bet buvo tikrai sudėtinga. Labai norisi tą žemyną patyrinėti giliau, iš arčiau. Net ir paimkim pingvinų kolonijas. Kai krūva žmonių prie jos atplaukia, pingvinai pradeda kitaip elgtis. Būtų idealu čia apsilankyti tik, tarkim, keturiese“, – svarstė Audrius.

Saulė nuožmesnė nei šaltis

Nors Antarktida vaizduotėje dažnam iškyla kaip neįtikėtino speigo vieta, tačiau šiuo metų laiku ten net kiek šilčiau nei pas mus Lietuvoje. Naktimis buvo 4-5 laipsniai šalčio, dienomis – vos -2. Vandens temperatūra laikėsi apie nulį (jūros vanduo užšąla prie žemesnės temperatūros).

Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“
Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“

Jei Antarktidoje Sutkų šaltis nenustebino, tai Saulė – tikrai. „Pabandyk tik storai nepasitepti kremu – iškart nudegi kiaurai. Vieną dieną pamažinau, tai paskui buvo „oi“ kelias dienas...“, – pasakojo Audrius.

Nors šaltis ir nėra didelis, tačiau oro sąlygos čia vis tiek nuožmios – būtina ir tinkamai pasiruošti prieš kelionę. Visiems keliautojams iš anksto atsiunčiamos taisyklės ir daiktų sąrašas, ką reikia pasiimti į ekspediciją.

Kadangi kasdien po kelias valandas būdavo praleidžiama lauke (plaukiama guminėmis valtimis, išsilaipinama krante), buvo būtini neperšlampami, neperpučiami šilti drabužiai. Kiekvienas keliautojas gaudavo specialias striukes, išsinuomodavo aukštus ir šiltus batus.

Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“
Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“

6 metrų aukščio bangos

Dar vienas iššūkis keliautojams į Antarktidą – dviejų dienų kelionė laivu, kuomet tenka perplaukti ir Dreiko sąsiaurį. Jis laikomas pavojingiausia vieta vandenyje planetoje. Čia susitinka trys vandenynai – Atlanto, Ramusis ir Pietų. Laivus pasitinka didelis vėjas, galingos srovės ir kelių metrų aukščio bangos.

„Į priekį jį įveikėm ramokai (jūros būklė buvo 3-4 balai iš 9), bet atgal buvo labai neramu – net 8 balai, – pasakojo Audrius. – Kapitonas sakė, kad bangų aukštis buvo maždaug 6 metrai, bet vizualiai atrodė kokių 10-ies.“

Audrius paklausė kapitono, kas būna, jeigu pasiekiamas jūros būklės balų maksimumas. „Tai niekas klausimų nebeuždavinėja ir nebevaikščioja“, – išgirdo.

Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“
Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“

Vieni – į gyvenimo kelionę, kiti – į darbą mokslinėje stotyje

Sutkai plaukė laivu, kuriuo iš viso keliavo maždaug 350 žmonių. Iš jų apie 200 keliautojų, kiti – aptarnaujantis personalas.

„Laivas tikrai nemažas, bet dėl to dauguma ir renkasi šį variantą – kuo laivas didesnis, tuo mažesnis supimas. Baisu buvo žiūrėti į mažesnius laivelius, praplaukiančius pro šalį, – atrodė, kad tuoj bangos juos apvers ir nutemps į dugną“, – pasakojo Audrius.

10 dienų kelionė iš Ušuajos, Ugnies žemės, kainuoja 7,5-15 tūkst. JAV dolerių žmogui, priklausomai nuo laivo dydžio ir kajutės kokybės. Po 2 dienas kelionės pradžioje ir pabaigoje keliautojai praleidžia plaukdami, o 6 dienas – tyrinėdami Antarktidą.

Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“
Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“

„Žmonės laive buvo labai įvairūs. Tikėjausi, kad bus vien tik pensininkai, bet jų buvo maždaug pusė. Kita pusė – ir nemažai jaunimo, ir vidutinio amžiaus žmonės“, – dėstė Audrius.

Daugiausiai keleivių laive buvo iš Azijos šalių – Kinijos, Malaizijos, Vietnamo. Buvo ir nemažai europiečių, bet iš artimiausių kaimynų buvo tik pora rusų, kurie šiuo metu keliauja su Sutkais. Lietuviai į kelionę aplink pasaulį yra išsileidę su dviem „namais ant ratų“, meiliai vadinamais „Troba“ ir „Gryčia“ (plačiau apie juos skaitykite čia). Vienu „Nissan“ automobiliu važiuoja Sutkai, kitą jie nuomoja kitiems keliautojams.

Beje, tuo pat laivu į darbą plaukė ir keturi britai. Keturis mėnesius trys mokslininkai ir viena paštininkė gyvens mokslinėje stotyje Port Lockroy. Ten yra ir vienintelis paštas žemyne – Sutkai neatsispyrė pagundai iš ten išsiųsti laiškų artimiesiems.

Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“
Audriaus Sutkaus nuotr./Antarktida. „1000 wow“

Nors Audrius Antarktidos aplankymą vadina gyvenimo kelione, tai buvo dar tik Sutkų nuotykio, kuris truks kelerius metus, pradžia. Su 15min Audrius kalbėjo stabtelėjęs Čilėje, ir paklaustas, ar po Antarktidos padaryto įspūdžio kiti vaizdai nenublanksta, tik nusijuokė.

„Ten pažiūrėjom į sniegą, ledą, uolas. O Čilėje važinėjam žiūrėdami į krioklius, ugnikalnius, – kalbėjo jis. – Štai dabar yra +20 laipsnių šilumos, stoviu, žiūriu į kalnus su snieguotomis viršūnėmis ir mėlynais slenkančiais ledynais... Viskas labai greitai keičiasi – kiekvieną dieną važiuoji išsižiojęs.“

Sutkų kelionę galite sekti 15min ir „1000 wow“ feisbuko paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius