Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per Baltarusiją baidare: į Aurimą milicininkai nukreipė ginklą ir paguldė ant žemės

Keliautojas ir išskirtinių nuotykių ieškotojas Aurimas Valujavičius visai prie pat Lietuvos patyrė tokių nuotykių, kurių nerado nei Balyje, nei Namibijoje, nei įvairiose Europos šalyse. Plaukiant baidare Nemunu Baltarusijoje jam kelis kartus teko susidurti su pareigūnais – matyti į save nukreiptą ginklą, gultis ant žemės, naktį pliaupiant net pasijusti tarsi Džeimsu Bondu Lietuvos-Baltarusijos pasienyje.
Aurimo plaukimas Baltarusijoje
Aurimo plaukimas Baltarusijoje / Asm.archyvo nuotr.

15min rašė apie Aurimo pasiryžimą baidare perplaukti visą Nemuną – nuo pat jo ištakų Baltarusijoje iki Kuršių marių. Irklavimo žygis sekasi labai neblogai, Aurimas jau yra pasiekęs Birštoną ir juda tolyn.

Kol kas įdomiausi jo plaukimo nuotykiai, ir ne visai malonūs, įvyko Baltarusijoje. Ten jis pareigūnų net buvo paguldytas ant žemės sunertomis rankomis.

Ant žemės sunertomis rankomis

Baltarusijos teritorijoje tekantį Nemuną (462 km) įveikti Aurimui prireikė 10 dienų. „Kelionės pradžia buvo nelengva: daug vingių, nedidelė srovė, o pati baidarė prikrauta mantos, tad pirmąsias dienas manevruoti buvo nelengva“, – 15min rašė jis.

Tačiau plaukiką itin džiugino neįtikėtinai švarus upės vanduo. „Nesupranti – Nemunu plauki ar kokiu Merkiu“, – sakė jis. Palengva upė vis platėjo, nuvirtusių medžių mažėjo, tačiau ir Nemunas drumzlėjo.

Asm.archyvo nuotr./Aurimo plaukimas Baltarusijoje
Asm.archyvo nuotr./Aurimo plaukimas Baltarusijoje

Pirmasis susidūrimas su pareigūnais įvyko prie Gardino hidroelektrinės, nors keliautojas į jos teritoriją net neketino įžengti. „Bandydamas persinešti daiktus buvau sulaikytas milicininkų. Man grasino ginklu, ant žemės, sunertomis rankomis ir veidu žemyn pragulėjau 1,5 valandos. Aplink mane jau buvo išsirikiavę 9 pareigūnai, nei vienas angliškai nekalbėjo“, – pasakojo Aurimas.

Baltarusijos pareigūnams kilo nemažai klausimų – ką jis čia vienas vakare veikia, kur plaukia, iš kur, kokia jo pilietybė ir pan. Tačiau susikalbėti abiem pusėms trukdė kalbos barjeras. Tik po maždaug pusantros valandos pasirodė vienas milicininkas, kuris kalbėjo angliškai.

„Nuo tada viskas klostėsi sklandžiau. Parodžiau pasą, vizą, jie mane patikrino ir greitai paleido naktyje per lietų“, – prisiminė Aurimas.

Asm.archyvo nuotr./Aurimo plaukimas Baltarusijoje
Asm.archyvo nuotr./Aurimo plaukimas Baltarusijoje

4 valandas trukę „niuansai“ pasienyje

Kurį laiką jis plaukė ramiai – kol nepasiekė pasienio, kur, jo žodžiais tariant, stipriai pilant lietui buvo „daug niuansų“. „Norėčiau taip pat pasakyti , kad pasienio kirtimas buvo malonus ir greitas, tačiau man liežuvis neapsiverčia“, – rašė jis savo feisbuko paskyroje.

Lietuvos ir Baltarusijos pasienio ruožas Nemunu tęsiasi apie 15 km. Kairė jo pusė – Lietuvos, dešinė – Baltarusijos. Aurimas, plaukdamas kairėje, matė baltarusių pusėje stovintį pasieniečių katerį, kurio pareigūnai jį stebėjo.

„Jokio atsako, jokio kvietimo. Na, ką, irkluoju toliau. Toliau ir vėl mane seka baltarusiai, plaukia netoli, stebi su žiūronais, bet 0 žodžių ar kokio kvietimo. Tiesiog laikosi savo pusės ir manęs link neplaukia“, – pasakojo jis. Tačiau jų tyla ilgai nesitęsė.

„Praplaukus visą pasienio ruožą, iš savo būstinės baltarusiai pradėjo mosikuoti rankomis, kad atplaukčiau prie jų (jie kitoje Nemuno pusėje, už 200 m. Galvoju – eikit jūs švilpti, visą kelią sekiojot, nieko nesakėt, o dabar pas save kviečiatės. Už kilometro priplaukiu Lietuvos pasienio punktą, tačiau ten tuščia, ir niekam aš neįdomus. Plaukiu toliau ir už dar 1 km sustojau pievoje, pradedu krautis mantą – jau drąsiai Lietuvoje.

Asm.archyvo nuotr./Aurimo plaukimas Baltarusijoje
Asm.archyvo nuotr./Aurimo plaukimas Baltarusijoje

Po kelių minučių išgirstu šauksmą iš kito kranto: „Ei tu, su baidare, grįžk iki Lietuvos pasienio posto, reikia užsiregistruoti“. Na, gerai, galvoju... Kilometras prieš srovę su tuščia baidare – gal dar nėra taip blogai. Pasiekus juos, pasieniečiai man sako: „Deja, turėsi grįžti iki baltarusių posto (dar kilometras prieš srovę) ten užsiregistruoti, tada iki mūsų atplaukęs – čia užsiregistruosi, ir tik tada būsi laisvas“, – pasakojo Aurimas.

Lietuviui vėl plaukiant prieš srovę tolyn, baltarusių pasieniečių link, jie pusiaukelėje priplaukė prie jo su kateriu ir likusią dalį jį nutraukė pririšę virve. „Jaučiausi kaip Džeimsas Bondas. O be to,dar naktis buvo“,, – juokėsi keliautojas.

Nuplaukęs pas baltarusius, Aurimas vėl sulaukė begalės klausimų, pasieniečiai tikrino jo kameras – ką jis filmavo, ką fotografavo. Viską vėl sunkino tai, kad angliškai pareigūnai beveik nešnekėjo.

„Vėliau mane su kariniu visureigiu nuvežė į kitą jų postą, nuskenavo pasą, parašė paaiškinimą ir tik po 3 valandų visos šitos nesąmonės mane paleido. Tada dar valandą užtrukau pas Lietuvos pasieniečius, ir tik galiausiai 00.30 val. grįžau prie savo daiktų ant pievos. Be priežiūros pragulėtų 4 valandas. Tai va toks tas pasienis“, – reziumavo plaukikas.

Dieną pailsėjęs Aurimas vėl šoko į baidarę. Antradienį vakare jis ketina pasiekti Kauną, Santakoje stabtelti pasimatyti su draugais. Toliau – tikslo Lietuvos pamaryje link.

Visą informaciją ir nuotykius bus galima sekti Aurimo Facebook, Youtube ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius