Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietryčių Azijos masažai: pigu, greita, stipru

Smilkalų kvapas. Ant sienų – medituojančio Budos atvaizdai. Atpalaiduojanti muzika ar gamtos garsų imitacija. Ne, ne, čia – ne Azija. Ne Pietryčių Azija. Bent ne toji, kur masažas turi tokias senas, tarsi savaimines tradicijas, kad jos nei romantizuojamos, nei mistifikuojamos, o tiesiog eksploatuojamos.
Bankoke įprastas vaizdas – masažo „masuotės“.
Bankoke įprastas vaizdas – masažo „masuotės“. / Godos Juocevičiūtės nuotr.

Taigi, pirmosiose eilutėse ištrinkime tuos sakralius aromatus ir dvasingą estetiką – užpildykime jas Bankoko gatvėmis. Pavyzdžiui, tomis, kurios supa išgirtąjį ir nukeiktąjį, ištvirkėlišką Khaosan Road.

Gatvėje – masažo „masuotės“

Tarp vienas kitą perlipinėjančių ir perrėkinėjančių barų, užkandinių ir svečių namų įsiterpę masažo salonai. Jų teritorija prasideda lauke.

Per sutemas, kai po ekskursijų į miestą grįžę arba po praeitos nakties siausmo išsimiegoję užsieniečiai ir vietinis jaunimas vėl su minia plaukia tų pačių linksmybių ir alaus, nelieka nė vieno laisvo masažo krėslo. Čia įsisiūbuoja triukšmas bei čiauškesys, visiškai taip pat, kaip greta įsikūrusiose kavinėse.

Konvejeris. Turgus. Greitoji terapija. Taip iš esmės galima apibūdinti masažo atmosferą Bankoke.

Šie masažo salonai neskirstomi į turistinius ir skirtus vietiniams, į skurdžius ir elitinius arba dieninius ir naktinius. Iš esmės visi jie vienodi. Masažą pasidaryti kviečiančios merginos – taip pat, tik vienos rėkia garsiau, o kitos šypsosi plačiau.

Kainos irgi visiškai arba beveik nesiskiria – ach, tie rytietiški karteliniai susitarimai! Nuo 120 iki 500 bahtų, t.y. nuo maždaug 3 iki 14 eurų, priklausomai nuo masažo rūšies ir seanso trukmės. Pradžiai užtenka ir pusvalandžio.

Kitaip tariant, masažas lengvai ir natūraliai įsilieja į gatvių maišalynę. Konvejeris. Turgus. Greitoji terapija. Taip iš esmės galima apibūdinti masažo atmosferą Bankoke.

Tailande keliautojui bent sykį pasidaryti masažą – tas pats, kas paragauti populiariausio ryžių makaronų patiekalo „pat thai“. O vietiniams masažas – taip įprasta, kaip apsilankyti šventykloje.

Godos Juocevičiūtės nuotr./Gatvėje – masažo krėslai.
Godos Juocevičiūtės nuotr./Gatvėje – masažo krėslai.

Kukliame kambaryje – nekuklūs pojūčiai

Tailande siūlomos kelios masažo rūšys: vadinamasis tradicinis – viso kūno, galvos ir pečių, veido, kojų, su kvapniaisiais aliejais arba vaistažolių. Ta masažo procedūra, kuriai nusirengti nereikia, laukia gatvėje arba bendroje salėje.

Viso kūno masažas atliekamas dvejopai – per drabužius arba ant apnuoginto kūno, jei naudojami aliejai ar vaistažolių kompresai.

Tailande keliautojui bent sykį pasidaryti masažą – tas pats, kas paragauti populiariausio ryžių makaronų patiekalo „pat thai“. 

Herbalinis masažas man – įdomiausia patirtis. Ne tik dėl naudojamų priemonių, bet ir dėl stipriausio gydomojo poveikio iš visų tailandietiško masažo rūšių.

Vaikinas mane nusivedė į kelių kvadratinių metrų kambariuką. Tarp plikų sienų – tik čiužinys ant grindų. Jokių įmantrybių, dekoro detalių ar papildomų patogumų. Tai – tipiška masažo patalpa.

Visiškai nesidrovėjau likti pusnuogė. Juk jaunuolio rankos per dieną pereina dešimtis tokių ir kitokių kūnų. Jokių užuominų į erotiką. Jokio ritualo. Tik darbas.

Rytų ir Pietryčių Azijoje tingėjimo ir darbo imitavimo apraiškų apstu, tačiau jei dirbama iš širdies, kiekvieną minutę mintyse skaičiuojant besidauginančius banknotus, tai visu pajėgumu, greitai, tiksliai.

Godos Juocevičiūtės nuotr./Herbaliniam masažui paruošti vaistažolių kompresai.
Godos Juocevičiūtės nuotr./Herbaliniam masažui paruošti vaistažolių kompresai.

Mano terapeutas ant puodo virš garų pakaitino medvilninius maišelius, pilnus vaistažolių. Dar karštais jais masažuotojas štampavo mane nuo kulnų iki kaklo ir pakaitomis trynė rankomis. Jau prieš užsisakydama šį seansą žinojau, kad švelnu nebus.

Tailandietiškas masažas – bene pats charakteringiausias, kadangi čia naudojama palyginti daug jėgos. Tuo įsitikinau dar anksčiau, kai Vilniuje atsidarė pirmasis tailandietiško masažo salonas.

Iš Bankoko atvykusios dirbti moterys parodė, kaip yra išsitreniravusios. Tailandietės susikryžiavo į lotoso pozą ir... pakilo visu kūnu į orą, tik rankų kumščiais atsirėmusios į grindis. Tai – ne joks šou triukas, o tos moterys – ne kovinių filmų statistės ir ne akrobatės, tiesiog profesionalios masažuotojos stipriomis rankomis.

Juk kūną jos turi maigyti ir lankstyti. Jautresniems atrodo, kad juos negailestingai tampo ir laužo. Žinoma, patirties turintis specialistas tai daro ne bet kaip – atsargiai ir sistemingai spaudo tam tikrus biologiškai aktyvius taškus, kad paskatintų energijos tekėjimą organizme. Tai jau – tradicinės kinų medicinos pėdsakai.

Šie seniausios ir efektyviausios Rytų gydymo sistemos pagrindai tailandietiško masažo mokyklose studijuojami greta kitų svarbių disciplinų, pavyzdžiui, tokių, kaip anatomija.

Formaliai pirmoji profesionali masažo mokykla Tailande atidaryta tik XX amžiaus 6-ajame dešimtmetyje, garsiajame Bankoko Wat Po vienuolyne. Tačiau šis kūno terapijos mokslas, veikiamas kinų medicinos ir indų ajurvedos, formavosi šimtmečius.

Bet grįžkime į tą kambariuką, kuriame man darė herbalinį masažą. Po pusvalandžio iš ten išėjau tarsi po mankštos ir prakvipusi vaistažolėmis. Kiekvieną dieną tūkstančiai žmonių Pietryčių Azijoje patiria šią būseną.

Tolimesni masažo keliai

Masažas po ilgų ekskursijų pėsčiomis nuvargusioms pėdoms. Masažas nuo saulės įkaitusiai galvai ir nuo kuprinės nuspaustiems pečiams. Viso kūno masažas, kai jau nebežinai, kokių dar potyrių trūksta.

Tailandas išbandytas. Toliau keliaujame į kaimyninį Laosą. Čia masažo erdvės ir masiškumas nesiskiria nuo Tailando, tačiau metodika kitokia.

Godos Juocevičiūtės nuotr./Masažo kambarys Laose, Luang Prabange.
Godos Juocevičiūtės nuotr./Masažo kambarys Laose,
Luang Prabange.

Laosietiškas masažas – kinų ir tailandiečių masažo mišinys. Kaip Tailande nelaužo, bet irgi viena iš maloniai šiurkštesnių patirčių.

Be to, kad tave maigo, dar ir gerokai pliaukšteli su pasiplojimais bei smūgiuoja. Efektingas spyris kraujotakai.

Labiausiai masažas dera prie turistinio Luang Prabango, apie kurį jau pasakojau. Čia grožio procedūrų aplinka – su pretenzija į stilių ir jaukumą. Sostinėje Vientiane – irgi daugybė skelbimų ir kvietimų užsukti pasidaryti masažo, tik pats miestas nuteikia ne taip lipšniai. Įprasta seanso kaina Laose – 50 000 kipų, tiksliau, apie 5 eurus.

Keliaujant po Pietryčių Aziją labiausiai džiugino, kad čia masažus vienija tiesioginė prasmė. Palyginimui vis prisimenu Kiniją.

Šioje planetos dalyje tradicinis pėdų masažas – puikus, tačiau jį gauti ne taip lengva. Bėda, kad viešbučiuose, kirpyklose kabantis užrašas ant durų „massage“ dažniausiai tėra sekso paslaugų priedanga ir tai beveik visur skirta tik vyrams.

Išsišiepusios čiauškutės net garsiai nusikvatoja, jei kokia nors nesusipratėlė užsienietė braunasi į jų kabinetus. Tiesa, kartą Pekine ir man vyrukai siūlė masažą, tiksliau, erotikos paslaugą, ir įžūliai brazdinosi apie kambario duris. Vyras masažo meistrus, laimei, atbaidė.

Godos Juocevičiūtės nuotr./Gatvėje – masažo krėslai.
Godos Juocevičiūtės nuotr./Gatvėje – masažo krėslai.

Tad Kinijoje ieškant tiesiog atpalaiduojamojo masažo įprasta išgyventi kelis etapus.

Iš pradžių – nusivylimas, kai masažas tėra tik apgaulė, ir tai vargina, po to pradeda juokinti, o paskui įpranti.

Atsigriebti už šias skriaudas galima Honkonge, kur yra daugiau skirtingo stiliaus masažo salonų be jokių užslėptų reikšmių.

Grįžtant iš Azijos namo, vis nepaleidžia masažo idėja. Tuo labiau kad aštuonių valandų skrydis žvalumo neįpučia.

Galimybė atsipalaiduoti yra ir oro uoste. Pavyzdžiui, skrendantiems pro Stambulą, Atatiurko oro uostą, turkų avialinijų verslo klase, taip pat „Star Alliance“, „Gold“ ir „Miles & Smiles“ „Elit” ir „Elit Plus” nariams. „Turkish Airlaines“ laukiamajame „Lounge Istanbul“, prie kitų malonumų, dėl kurių norėtųsi, kad laukimas užsitęstų, yra ir masažas.

Terapeutą atpažinsite iš baltos aprangos. Jei masažuotojas neužsiėmęs, jis iškart – jūsų. Jei jam nusimato užsakytas seansas, teks palūkėti iki pusvalandžio. Įsitaisysite patogiai vienoje iš stilingo laukiamojo zonų, ir jums atliks atpalaiduojamąjį pečių ir kaklo masažą.

Tačiau bet kokia kelionė, kaip ir už gyvenimą mielesnis sapnas ar jam prilygstantis gero masažo seansas, trukti amžinai negali. Tenka atsisveikinti iki kito karto. Savo pasakojimą iš Pietryčių Azijos baigiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius