Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prarastas rojus: atsiskyrėlis italas priverstas palikti salą, kurią saugojo 32 metus

81-erių Mauro Morandi, kuris vadinamas Italijos Robinzonu Kruzu, bus priverstas palikti salą, kurią jis pastaruosius tris dešimtmečius saugojo. Vyras nenoriai, bet turėjo sutikti išsikelti iš salos, kuri buvo tapusi atsiskyrėlio namais.
Mauro Morandi
Mauro Morandi / Nuotr. iš Facebook

M.Morandi apie savo numylėtos Budelli salos (Isle of Budelli) palikimą pranešė feisbuke. Vyras 32 metus paskyrė salos priežiūrai, kurioje buvo vienintelis gyventojas.

Italas dirbo oficialiu salos prižiūrėtoju iki 2016 m., kai pasikeitė jos savininkai. Tuomet vyras kelerius metus leido ir toliau vykdydamas savo pareigas, nors ir jau neoficialias, ir bandydamas išvengti iškeldinimo.

Kova, deja, baigta.

„Pasiduodu, – „The Guardian“ sakė M.Morandi. – Po 32 metų čia man labai liūdna palikti salą.“

Savo feisbuko žinutėje jis pridūrė, kad „išties siunta“ dėl salos palikimo aplinkybių. Panašu, kad tai galiausiai nulėmė oficialūs planai atlikti kapitalinį remontą jo namelyje ir salą paversti gamtos stebėjimo vieta.

„Jie man pasakė, kad turi name atlikti darbų, ir šįkart atrodo, kad jie rimtai“, – aiškino vyras.

O kaip M.Morandi atsidūrė saloje, kuri pavergė jo širdį ir tapo jo namais trims dešimtmečiams? Dabar pažvelgus atgal atrodo, kad tai buvo tiesiog likimas.

Dar būdamas jaunas M.Morandi 1989 m. sėdo į katamaraną ir iš pietų Italijos išplaukė į Polineziją. Bent jau buvo toks tikslas. Tik kelionė baigėsi labai greitai – jo katamaranas sugedo, ir vyras turėjo prisiglausti mažame Budelli salyne.

Vos išlipęs į krantą M.Morandi salą sako pamilęs. Jis taip pat sužinojo, kad tuometinis salos prižiūrėtojas netrukus išeis į pensiją, tad vyras pardavė savo laivelį ir perėmė Budelli sargo vietą.

Dienas jis leisdavo valydamas, tvarkydamas ir saugodamas netoli Sardinijos krantų esančią salą, kurią vadino savo rojumi. Rožinės spalvos paplūdimyje jis rinkdavo turistų paliktas šiukšles, saugojo, kad lankytojai nevogtų išskirtinio salos smėlio, auklėjo juos ir prižiūrėjo, kad laikytųsi taisyklių ir nedarytų žalos salai.

Jis čia ramiai gyveno iki 2016 m., kai bankrutavo salos savininkas ir Budelli atiteko valdžiai. Sala tapo La Maddalena parko dalimi, o naujieji šeimininkai nusprendė atsisakyti salos prižiūrėtojo darbo vietos.

M.Morandi tiesiog atsisakė palikti salą ir ilgus metus nepakluso mėginimams jį iškeldinti.

Dar praėjusiais metais CNN jis sakė, kad pasiryžęs padaryti viską, kad tik liktų saloje – jį iš jos reikės vilkte išvilkti. „Nežinočiau, kur eiti ir gyventi. Čia mano gyvenimas“, – tuomet sakė vyras.

Parko atstovai CNN tikino, kad niekas nenori M.Morandi išvyti, tačiau jo pareigos nebeturi prasmės, nes sala nebėra privati.

M.Morandi kova už likimą saloje sulaukė daug dėmesio – buvo net sukurta peticija, kurią pasirašė daugiau nei 70 tūkst. žmonių.

Visgi panašu, kad parkas galiausiai rado kelią, kaip vyrą iš salos išgyvendinti – paskelbti apie jo namo remontą.

M.Morandi sako, kad išsikraustyti ketina iki mėnesio galo, bet toli nuo pamiltos salos nenutols. Jis ketina persikelti į gretimą La Maddalena salyną, kur gyvens irgi gamtos apsuptyje, toliau nuo miesto.

Vyras neslepia nerimo, kas nutiks salai be jo – nes jo priežiūros jai reikėjo net ir tada, kai Budelli tapo nacionaliniu parku.

„Vos anądien turėjau nuvyti du turistus, kurie nepaisė draudimų ir įžengė į draudžiamą rožinį paplūdimį“, – CNN cituoja vyrą.

„Renku šiukšles iš smėlio, stabdau įsibrovėlius, kurie naktį nori siautėti. Tiesa ta, kad esu vienintelis, kuris iki šiol rūpinasi Budelli – darau tai, ką turėtų daryti parko darbuotojai“, – pasakojo M.Morandi.

Jis pridūrė, kad ir toliau gėrėsis gamta iš savo naujųjų namų, nors jo širdis visuomet bus Budelli saloje.

„Vis tiek matysite mano nuotraukas, tik iš kitos vietos, – žadėjo vyras feisbuke. – Sardinija visa graži.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius