-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savarankiškai po Madeirą keliavę draugai: „Vienintelis minusas – kad nėra tiesioginio skrydžio“

Madeiros sala yra ta vieta, apie kurią turbūt pagalvoja kiekvienas jau spėjęs aplankyti daugumą gražiausių Europos vietų. Portugalijai priklausanti sala turi viską, ko reikia keliautojams, net ir tiems, kurie ieško egzotikos. Vis dėlto daugelį lietuvių nuo kelionės į ją atbaido kaina – atostogos Madeiroje nėra pigios. O gal taip mano tik tie, kurie ten niekada nebuvo?
Temos: 2 Portugalija Madeira

Atsakyti į šį klausimą paprašiau 15min.lt videožurnalisto Audriaus Gavėno, kuris su savo drauge Dovile bei dar viena draugų pora – Audriumi ir Renata – šį pavasarį savaitę tyrinėjo Madeiros salą.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Tradicinis namas Madeiroje
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Tradicinis namas Madeiroje

„Iš tiesų tai Audrius su Renata ir buvo pirmieji, kurie pradėjo planuoti kelionę į Madeirą. O mes tik prisijungėme“, – priežastį, kodėl atostogas nusprendė leisti būtent šioje pasaulio vietoje, atskleidė Audrius.

Kompanija išskrido balandžio 27 d., o grįžo – gegužės 6 d. Pačioje Madeiroje jie praleido 7 dienas.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Madeira
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Madeira

Planuodami kelionę draugai svarstė galimybę keliauti į Azorų salas, tačiau jos pasirodė nuobodesnės nei Madeira – joje buvo daugiau galimybių aktyviai leisti atostogas. Ne ką mažiau svaria priežastimi tapo tai, kad kompanija rado pigesnius bilietus į Madeirą.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Krioklys Madeiroje
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Krioklys Madeiroje

Apie Madeiros salą dažnai sakoma taip: graži, bet labai brangi. O brangumas prasideda nuo skrydžio bilietų. Tačiau Audrius tokius stereotipus paneigia.

„Geriau paieškojus, bilietų galima rasti gana pigiai, nors ir su keliais persėdimais. Mūsų atveju vienam asmeniui kelionė į abi puses kainavo 200 eurų. Pačioje Madeiroje apgyvendinimo kokybės ir kainos santykis yra tikrai geras (nors mes ėmėme vieną pigiausių variantų). Du dviviečiai kambariai su pusryčiais 6-ioms naktims – 220 eurų.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Madeiros policija
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Madeiros policija

Automobilio nuomos kainos aukštesnės negu Tenerifėje – 50 eurų dienai. Maisto kainos nesiskiria nuo kitų Europos kurortų. Pavyzdžiui, restorane ant Atlanto vandenyno kranto vakarienė vienam asmeniui kainuoja maždaug 10 eurų. Po kelionės suskaičiavome, kad vienam asmeniui atostogos Madeiroje kainavo apie 700 eurų“, – pasakojo Audrius.

Visą kelionę draugai organizavo patys. Iš Vilniaus jie skrido į Paryžių, tuomet – Lisaboną. Portugalijos sostinėje jų laukė skrydis į Funšalį – pagrindinį Madeiros salų miestą. Grįždami jie pirmiausia skrido į Portą, tuomet – Bergamą. O jau iš Italijos keliavo į Vilnių.

Nors kelionę jie buvo suplanavę gana detaliai, situacija privertė planus keisti. Netikėtumai laukė jau Vilniaus oro uoste.

„Kelionės maršrutas keitėsi, nes išskrendant iš Vilniaus sužinojome, kad „Ryanair“ atšaukė skrydį iš Paryžiaus į Lisaboną dėl oro uosto darbuotojų streiko. Dėl šios priežasties teko pirkti papildomus kitus bilietus iš kito Paryžiaus oro uosto, kuris buvo už 100 km. Taigi, papildomai išaugo kelionės išlaidos maždaug 100 eurų kiekvienam“, – pasakojo pašnekovas.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Madeira
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Madeira

Įspūdinga gamta ir telefonus iš rankų „nešantis“ vėjas

Tačiau visus nepatogumus, patirtus kelionės pradžioje, atpirko Madeira. Audrius neslėpė: salyno gamta sužavėjo labiau, nei tikėjosi.

„Madeiroje gausybė lankytinų gamtos vietų ir objektų. Be to, dėl daugybės naujų tunelių gerai išvystytas susisiekimas. Taigi, Madeira yra puiki sala, mėgstantiems aktyvias atostogas. Tokiems kaip mes“, – džiaugėsi keliautojas.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Vaizdas nuo Pico Ruivo viršūnės
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Vaizdas nuo Pico Ruivo viršūnės

Kas buvo įdomiausia ir netikėčiausia? Atsakyti į šį klausimą Audriui nesunku: „Debesyse besislepiantys kalnai ir juose siaučiantys stiprūs vėjai. Patarsiu: jei lankysitės Madeiroje, tvirtai laikykite telefonus rankose! Vėjo gūsiai čia tokie stiprūs, kad gali nunešti telefoną. Labai patiko ir nuostabūs kriokliai bei akmenų paplūdimiai. Įspūdį kėlė levadų ir kalnų takai bei nuo jų atsiveriantys vaizdai.“

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Iš delno lesantis paukštis
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Iš delno lesantis paukštis

Keliaudamas po Madeirą Audrius turėjo progą geriau pažinti save. Ne, ne apie naujų tikslų ar iššūkių įsivardijimą kalbame. Tyrinėdamas salos objektus jis suprato, kad turi aukščio baimę.

„Lietuvoje ir kitose kelionėse to niekada nepajutau. Bet stovėdamas Madeiroje prie pat uolos krašto jaučiau, kaip virpa kojos“, – neslėpė pašnekovas.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Lavos baseinai
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Lavos baseinai

Nors Madeiroje lietuviai praleido savaitę, dar liko neaplankytų vietų bei neišbandytų pramogų. Kompanija apgailestavo nespėjusi nuvykti į šalia esančią Porto Santo salą, nesileidusi rogutėmis nuo Monte kalno – vietoje to jie keliavo levada. Vėjuotas oras sutrukdė ir maudynėms lavos baseinuose.

„Į Madeirą rekomenduočiau keliauti visiems, mėgstantiems aktyviai leisti laiką, daug judėti bei mėgstantiems iššūkius. Patarsiu keliaujant po kalnus ar levadas per daug nežioplinėti, o žiūrėti sau po kojomis, nes kitu atveju tai gali būti jūsų paskutinis žingsnis“, – patarimus dalijo Audrius.

Į Madeirą jis dar tikrai sugrįžtų, tik šįkart ieškotų skrydžių su mažiau persėdimų arba tiesioginio skrydžio. Deja, šiuo metu iš Lietuvos į Madeirą tiesioginiai skrydžiai nevykdomi.

15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Funšalis pro nakvynės namų langą
15min.lt/Audriaus Gavėno nuotr./Funšalis pro nakvynės namų langą

Dar keletas Audriaus patarimų ir pastebėjimų, praversiančių visiems, kas keliaus į Madeirą:

  • Parsisiųskite programėlę „Madeira Walk Me“. Ji kainuoja vos 5 dolerius, bet yra itin patogi visiems, kurie nori ištyrinėti salą. Joje nurodytos įvairaus lygio vaikščiojimo trasos, kita naudinga informacija.
  • Daugelis baiminasi, jog Madeiroje nėra šilta – tik 19-22 laipsniai. „Tačiau iš tiesų saloje šilta. Ten tikrai kitaip jaučiasi ta šiluma“, – tikina Audrius.
  • Visoje Madeiroje puikiai veikia telefono ryšys, tad pranešti bendradarbiams ir artimiesiems, kaip puikiai leidžiate laiką tikrai galėsite net ir nuo aukščiausios kalno viršūnės.
  • Atostogos čia – idealios tiems, kas nemėgsta įkyrių vabzdžių, pavyzdžiui, uodų. Jų Madeiroje nėra. Nerasite čia ir erkių. Tad po žolynus braidžiokite drąsiai.

Net ir atokiausiuose kampeliuose turistai gali atsiskaityti „Visa Electron“ banko kortele. „O viename restorane išvis, sako, galite atsiskaityti, kaip jums patogu: nuo grynųjų iki atsiskaitymo išmaniuoju telefonu“, – prisiminė keliautojas.

VIDEO: Madeira – stulbinančiais kraštovaizdžiais keliautojus žavinti sala Atlanto vandenyne

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius