Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smalsuolių laukiantis nekropolis Lenkijoje: stebina forma ir stingdo kraują

Koplyčios, kurios išpuoštos kaukolėmis, yra neįprastos vietos, traukiančios smalsuolius. Turistus jos žavi išskirtine atmosfera. Viena tokių vietų yra ir kaimyninėje Lenkijoje. Apie šią vietą pasakoja Lenkijos leidinys „Podróże“.
Nekropolis Lenkijoje
Nekropolis Lenkijoje / Wikipedia nuotr.

Pietvakarių Lenkijoje esančiame Kudova Zdrujaus miestelyje galima rasti išskirtinę koplyčią, kuri išpuošta kaukolėmis.

Koplyčia buvo pastatyta 1776 metais, o ją pastatė čekų kilmės kunigas Vaclavas Tomašekas. Įdomu yra tai, kad ši vieta atsirado atsitiktinai.

Sakoma, kad kunigas netyčia rado žmonių palaikus, jis juos aptiko ant miestelio šlaito. Tai buvo masinė kapavietė. Spėjama, kad tai buvo karo, choleros epidemijos aukų palaikai.

Kunigas didžiąją dalį savo gyvenimo paskyrė palaikų kasinėjimams. Jis norėjo pagerbti nežinomų aukų atminimą, tad pastatė koplyčią. Aukų kaulus jis išrūšiavo, išvalė ir jais kruopščiai išklojo koplyčios sienas ir lubas, taip sukurdamas unikalų kaukolių muziejų.

Koplyčios stilius primena baroko architektūrą. Įdomu yra tai, kad po pastatu yra ir daugiau palaikų – jie niekada visi taip ir nebuvo iškasti bei suskaičiuoti.

Spėjama, kad šioje vietoje gali būti per 20–30 tūkst. aukų palaikai.

Prie pagrindinės koplyčios sienos yra kuklus altorius, o tarp kryžių ir kaukolių prie sienų yra dvi medinės angelų skulptūros. Vienoje iš skulptūrų įamžintas lotyniškas užrašas, reiškiantis „Prisikelk ir numirusių“, kitoje – „Eik į teismą“.

Priešais koplyčios įėjimą stovi paminklas su užrašu vokiečių, čekų ir lenkų kalbomis. Užrašas sako: „Karų aukoms atminti, o gyviesiems kaip įspėjimas“.

Koplyčioje laikomi ir paties kunigo, kurio mintis ir buvo pastatyti šį nekropolį, palaikai. Čia taip pat saugomi ir tuometinio rajono mero ir jo žmonos palaikai.

Tai vienintelė tokio stiliaus koplyčia Lenkijoje.

Koplyčia priklauso Šv. Baltramiejaus parapijai. Ir nors šiame Lenkijos miestelyje yra ir daugiau lankytinų vietų, būtent šis nekropolis sulaukia daugiausia smalsuolių žvilgsnių.

Lenkijos leidinys įspėja, kad šią vietą lankantys turistai neturėtų pamiršti į koplyčią žengdami pritaikyti savo aprangą, kuri nebūtų iššaukianti, bei laikytis tylos, kad mirusių žmonių palaikams būtų rodoma derama pagarba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius