Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tailandietiškas masažas: ne visada pirkdami jį prabangiame salone gaunate kokybę

Šūksniai, kuriais kviečiama užsukti į masažo salonus, mums ima atrodyti įprasta kasdienybės dalimi prabėgus vos porai dienų Tailande. O apsilankymui įsibėgėjus, jau žinome, kad masažai šioje šalyje iš tiesų yra labai svarbi socialinio gyvenimo dalis. Masažas čia gali būti atliktas pačioje netikėčiausioje vietoje, o masažuotojas tikrai išdrįs pakalbinti ir paklausinėti, kokie gi keliai jus atvedė į Tailandą.
Kelionė Tailande
Kelionė Tailande / R.Šulcienės nuotr.

Dažnas šios šalies svečias yra nustebinamas didele masažų pasiūla ir, žinoma, kokybe, tačiau tik retas savo seanso metu spėja sužinoti, kad masažo kultūra Tailande, prisitaikydama prie pokyčių ir atremdama iššūkius, gyvuoja jau ilgus šimtmečius.

Pirmąją dieną jau įdėmiai nagrinėjome masažo salonų iškabas, esančias paplūdimio mieste Ao Nange, ir vis mėginome nuspręsti, kuris masažas labiausiai tiktų „pradedantiesiems“. Kol mūsų akys klaidžiojo po masažų „meniu“, prie mūsų priėjo salono darbuotoja. Nuo tos akimirkos, žingsnis po žingsnio, su masažuotojos Kanya pagalba ne tik išsirinkome savo pirmuosius masažus, bet ir leidomės į įdomią pažintį su pačia specialiste bei masažų kultūra Tailande. Sužinojome įdomių detalių apie masažą, jo galią ir kodėl visi taip vertina šią paslaugą šioje šalyje.

R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande
R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande

Reikia paminėti, kad Kanya, nors buvo labai draugiška, turbūt nebūtų papasakojusi daugelio dalykų, jei nebūčiau ėmusi jos klausinėti. Nors Tailande masažuotojos mėgsta kalbėti ir klausinėti, tačiau Kanya vadovaujasi principu, kad pokalbis gali vykti tik iki masažo ir po jo. Tol, kol klientas masažuojamas, ji nedrįsta sudrumsti įsivyravusios ramybės. Tad mūsų pokalbiai vyko po ir prieš masažo seansus.

Dar prieš pirmąjį masažo seansą, Kanya manęs paklausė, ar esame prieš tai mėginę masažus ir kuriame pasaulio krašte. Ir tuomet, kuomet jau norėjome leistis į pasakojimus, ji itin gražiai nutraukė mūsų mintis. Pasakė mums labai įstrigusią mintį – kad pirmąjį savo masažą patyrėme vos tik atkeliavę į šį pasaulį. Anot jos, masažas – intuityvus veiksmas. Nuo pirmųjų savo dienų jutome tėvų rankas, kurios mus masažavo, vos mums pradėjus verkti. Ir patys to net nepastebėdami labai dažnai atliekame primityvius masažo seansus, kuomet suskausta vieną ar kitą kūno dalį ar kai susižeidžiame.

R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande
R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande

Kanya tyliai tarstelėjo – tai natūrali mūsų kasdienio gyvenimo dalis. Štai kodėl ji pasirinko masažo specialistės kelią. Ji norėjo sukaupti žinių, kuriomis būtų galima pasidalinti ir, atrodo, paprastą kasdienybės veiksmą paversti ypatinga galia, padedančia ir gydančia. Kanya siekė gydyti žmones, bet iš tiesų pasuko kita linkme ir atsidūrė masažo salone, kur didelis dėmesys skiriamas grožio procedūroms. Tačiau net ir tame pozityvumu ir gyvybingumu trykštanti Kanya vėlgi įžvelgia gerąją pusę – juk į gydomuosius masažus atvyksta jau bėdų ištikti žmonės, tuo tarpu į jos atliekamus – klientai, kuriems masažas yra atostogų malonumas ir pramoga. Bet dirbdama su jais, ji vis tiek gali pagerinti jų sveikatą, o kartais Kanya gali nuspėti ir netrukus užklupsiančias fizines bėdas, tad pataria, kaip būtų geriausia elgtis.

R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande
R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande

Kanya papasakojo, kad dar besimokydama masažo paslapčių domėjosi ne tik technikomis, bet norėjo sužinoti, iš kur jos atkeliavo. Iš ten kilo ir noras atidžiau sutelkti dėmesį į masažo istoriją. Nors ir žinodami, kad masažistė turi ribotą laiką masažo istorijos „pamokai“, vis tik spėjome išklausyti kelias įdomias detales. Pasirodo žodis „masažas“ yra kildinamas net iš kelių kalbų ir gali reikšti „prisilietimą“ arba „sveikatą“. Kanya teigia, kad abi žodžio reikšmės yra svarbios ir teisingos, juk per prisilietimą ateina sveikata.

Ji sutinka, kad masažo kultūra ir paslaptys atkeliavo iš Kinijos, kurioje, manoma, masažai naudojami sveikatos problemoms spręsti jau daugiau nei 3 tūkstančius metų. Sakoma, kad šiuos teiginius patvirtina ir išsaugoti šaltiniai, kuriuose aprašoma masažo procedūra, technikos bei jų svarba. Tačiau tuo pačiu metu Kanya tiki ir tuo, kad masažo tradicija atsirado dar anksčiau, o Tailandą masažai pasiekė iš Indijos kartu su budizmu. O tuomet jie jau įgavo savitą formą ir technikas šiame krašte.

R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande
R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande

Pašnekovė pabrėžė, kad čia, Tailande, masažas visuomet buvo daugiau nei tik fizinis veiksmas sveikatai gerinti, tai buvo ir dvasinė technika vidiniam pasauliui sutvarkyti. Štai kodėl ilgus šimtmečius masažai buvo atliekami ir jų mokomasi tik šventyklų ribose. Dabar masažo salonus Tailande galima rasti beveik visur, bet iš tiesų tai vis dar naujas puslapis jų šalies masažo istorijoje.

Masažo tradicijos Tailande išgyveno ir itin sunkius laikus, kuomet vietoje galimybės gydyti prilietimu, buvo pasirenkami cheminiai vaistai, kuomet tradicinis tailandietiškas masažas buvo išjuokiamas ir vertinamas ne kaip pagalba žmogui, o kaip būdas save „suniokoti“ ir, žinoma, masažo tradicijoms stiprus smūgis buvo suduotas tuomet, kai buvo dedamas lygybės ženklas tarp masažo ir prostitucijos. Tačiau Kanya tiki, kad dabar masažo kultūra išgyvena naują etapą, kuris yra glaudžiai susijęs su aktyviai ir efektyviai tvarkomu turizmu. Ji tiki, kad 20 amžiuje masažo kultūrą persekiojusios negandos jau atslūgsta, ir dabar masažai vėl vertinami kaip viena ypatingų šios šalies tradicijų.

R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande
R.Šulcienės nuotr./Kelionė Tailande

Kanya sutikę antrąjį kartą, išgirstame ir jos nuomonę apie masažą kaip „prekę“ turistui. Kodėl kyla toks klausimas tiek mums, tiek jai? Nes masažą siūlančius žmones sutinkame ir mažiausiose gatvelėse, ir dideliuose prekybos centruose, ir paplūdimyje. Kanya pabrėžia, kad masažo kokybė nepriklauso nuo to ar jis bus atliekamas paplūdimyje, ar itin prabangiame salone. Esmė – žmogus, kuris jį atlieka. Masažo galia slypi rankose ir gebėjime jas valdyti, tačiau ne visi sugeba tai parodyti ir teisingai pristatyti savo turimą patirtį ir „galią“. O didžiulė konkurencija tik sunkina situaciją, pasakoja ji.

Imame kalbėtis ir apie kainas – mums, atvykusiems iš Europos, jos atrodo ganėtinai žemos už suteikiamas paslaugas. Tuomet Kanya ir vėl pabrėžia, kad sumokėdamas 10 eurų tikram masažo specialistui tu tarsi laimi loterijoje, o mokėdamas 50 eurų prabangiame salone gali net ir nesuvokti, kaip likai apgautas. Tik įgudęs ir patyręs klientas gali suprasti skirtumą. Tad labai dažnai turistai taip ir lieka nesupratę, ar jų sumokėti pinigai davė naudos jiems patiems.

O kaip su arbatpinigiais masažuotojoms? Ji mums paaiškina, kad tai stipriai įsivyravusi tradicija Tailande. Arbatpinigių labai dažnai yra netgi paprašoma, kadangi masažuotojo darbas yra sunkus, bet menkai apmokamas. Ypač – tose vietose, kur konkurencija didelė dėl gausaus darbuotojų skaičius. Tačiau, žinoma, dažniausiai arbatpinigių yra tikimasi iš turistų, nes tas pačias procedūras užsisakantys vietiniai gyventojai šios kultūros laikosi retai.

Atsisveikindami su Kanya suprantame, kad dar neturime patirties, kuri leistų vertinti masažų kokybę, bet žinome, kad apie juos išmanome daug daugiau nei pirmąją savo kelionės dieną. Ir žinome, kad rekomenduosime visiems išmėginti masažus keliaujant Tailande, nes tai viena svarbiausių ir seniausių šios šalies tradicijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius