Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ten, kur gimsta arbatos puodelis – Šri Lanka

Ne, ne tos dabar itin propaguojamos žaliosios, ne raudonosios „Rooibos“ ar žolelių arbatos, o tamsaus, kvapaus, nuo vaikystės pažįstamo gėrimo – juodosios Ceilono arbatos. Tai apie šalį, iš kurios ji atkeliauja. Šri Lanka, iki 1972 m. vadinta Ceilonu, yra nedidelė atogrąžų sala į pietus nuo Indijos, išsiskirianti nepaprasta gamtos įvairove ir ilga bei įdomia istorija.
Dambulos uolų šventykla. shutterstock.xom nuotr.
Dambulos uolų šventykla. shutterstock.com nuotr.

Keliauti Šri Lankoje savarankiškai nėra labai lengva – viešasis transportas pigus, bet labai lėtas ir toli gražu ne visada patogus, samdyti automobilį su vairuotoju brangoka, o vairuoti šioje šalyje gali tik vietinis gyventojas arba pinigingas potencialus savižudis, neturintis tikslo kur nors konkrečiai patekti, nes gatvėse ir keliuose, atrodo, galioja tik viena taisyklė – didesnis turi daugiau teisių; nes policija keliuose ne tiek prižiūri eismo saugumą, kiek smagiai ir įtemptai uždarbiauja; nes beveik nėra jokių nuorodų.

Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.
Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.

Svarbiausi istoriniai Šri Lankos objektai išsidėstę vadinamajame kultūriniame trikampyje, arba „Karaliaus žemėje“. Tai Dambulos uolų šventykla, Sigirijos kalnų tvirtovė, senoji sostinė Polonaruva. Kiekvienam iš šių objektų aplankyti reikia neblogo fizinio pasirengimo: Dambuloje ir Sigirijoje teks įveikti nemažai laiptų, Polonaruvoje – labai karšta. Daug kur galima eiti tik nusiavus batus. Neįpratusiesiems vaikščioti per įkaitusius akmenis rekomenduoju apsimauti kojines. Tačiau visi vargai pasimiršta gėrintis senovinių pastatų liekanomis, kurių architektūra ir skulptūrinės puošmenos stulbina ir dabar.

Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka
Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.

Kaip ir Lietuvoje, Šri Lankos sostinė kelis kartus buvo perkelta vis į kitą vietovę. Dabartinę sostinę Kolombą įkūrė anglų kolonizatoriai. Paskutinė visiškai šrilankietiška sostinė buvo Kandis, kur nuo anglų rankos žuvo ir paskutinis Šri Lankos karalius. Kandyje išliko viena svarbiausių viso pasaulio budistų šventovių – Budos danties šventykla. Anot legendos, kai Budos tėvynėje Indijoje budizmo įtaka nusilpo, relikviją į Šri Lanką pervežė jauna karališkoji pora. Ir nors pasaulyje dar esama kelių šventyklų, kuriose neva saugomas Budos dantis, šventykla Kandyje ir jos relikvija laikoma pačia tikriausia.

Peradenijos botanikos sodas, kai kam gali pasirodyti skurdokas, nes gėlynų čia mažai, orchidėjų „namelis“ kuklus, tačiau net ir kitose atogrąžų šalyse nedaug kur išvysite tokių senų ir didžiulių egzotinių medžių kaip Peradenijoje. Kai kurie tų medžių yra tikra retenybė, pavyzdžiui, seišelinė lodoicė arba jūrinis kokosas, kuris tik labai retai matomas už Seišelių ribų. Dar vienas esminis šio botanikos sodo traukos objektas – didžiulė skraidančių lapių kolonija.

Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka
Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.

Pasukus į pietus nuo Kandžio, kelias pradeda kilti į kalnus, į Nuvara Elijos rajoną, dar vadinamą Šviesos šalimi ar Mažąja Anglija. Po nesėkmingų bandymų auginti kavamedžius, anglai nustatė, kad šis kraštas tiesiog idealus arbatai. Taip ir gimė puikiosios Ceilono arbatmedžių plantacijos, žaliuojančios kone visuose kalnų šlaituose.

Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka.shutterstock.com nuotr.
Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka.shutterstock.com nuotr.

Jalos nacionalinis parkas – tai vieta, kurioje iš susižavėjimo leipsta net ir tie, kurie visai nesidomi gamta ir gyvūnais. Vien tik žinduolių parke yra 44 rūšių, o leopardų pouliacija čia didžiausia pasaulyje. Mums pasisiekė per trijų valandų ekskursiją pamatyti daugybę laisvėje gyvenančių krokodilų, dramblių, vandeninių buivolų, šernų, ryškiai dėmėtų Indijos elnių, mangustų, įvairių paukščių. Ypač palankiai susiklosčius aplinkybėms galima išvysti ir ant uolų besiilsintį leopardą ar krūmuose maisto ieškantį juodą ilgalūpį lokį.

Beje, įvairių gyvūnų Šri Lankoje galima sutikti ne tik parkuose. Niekas nesistebi, jei viešajame tualete iš praustuvės iššoka varlė, jei viešbutyje lubomis vaikšto driežiukai gekonai, jei kaimo gatvelėje pro šalį ramiai pralinguoja metro ilgio varanas, restorane prie lauko stalelių kąsnelio žuvies kaulija garnys, o didesniuose medžiuose tyliai maitinasi būrelis beždžionių langūrų. Nebaugščios dryžuotos palminės voverės šmirinėja beveik visur. Turistų lankomose vietose gausu iš pažiūros mielų ceiloninių makakų su juokingais karčiukais. Tačiau su jomis neverta labai bičiuliautis: pavaišintos jos tampa labai įkyrios, gali lįsti į kuprines, ištraukti iš rankų laikomus daiktus, painiotis po kojomis, o jei neapsižiūrėję kurią užkliudysite – apdraskys, o gal net ir įkąs.

Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.
Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.

Šri Lankoje net gana komerciniai stabtelėjimai medžio dirbinių, brangakmenių ir batikos centruose, mėnulio akmenų (tokie pusbrangiai akmenys) kasykloje ar prieskonių sode yra ne tik proga nusipirkti suvenyrų ar dovanų, bet ir praplėsti savo akiratį, susipažinti su egzotiškos šalies amatais ar tuo, iš kur atkeliauja prieskoniai ant mūsų stalo, brangakmeniai papuošalams ar kaip iš medienos gaminami ne tik baldai ar žymiosios šrilankietiškos kaukės, bet ir įvairiaspalviai dažai, kurie šioje šalyje naudojami nuo seno.

Šri Lankos virtuvė yra įvairių aplinkinių ir tolimesnių šalių kulinarinės įtakos rezultatas: čia yra indiškos, malajietiškos, indonezietiškos ir net europietiškos virtuvės pėdsakų. Pagrindinis šrilankietiškas patiekalas yra ryžiai su įvairiausiais priedais: padažuose troškinta mėsa, daržovėmis ar lęšiais. Tik Šri Lankai būdingi dubenėlio formos blyneliai hopper, kepami iš raugintos ryžių miltų tešlos (dažnai su įmuštu kiaušiniu viduryje) arba siūliški hopper, primenantys kiek sausokus makaronus ir valgomi gausiai užpylus kariu. Panašiai valgoma ir pittu – kuskusą kiek primenantis patiekalas iš garuose virto ryžių miltų ir tarkuoto kokosų mišinio. Prieš užsisakant visada pravartu pasiteirauti apie patiekalo aštrumą, nes maisto spektras varijuoja nuo aštraus iki neapsakomai aštraus.

Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.
Ten, kur gimsta arbatos puodelis - Šri Lanka. shutterstock.com nuotr.

Kaip ir kiekvienoje atogrąžų šalyje, Šri Lankoje gausu vaisių: mums pažįstami ananasai, papajos ir arbūzai, taip pat skirtingais sezonais sunokstantys gvazdikmedžių vaisiai, garcinijos, rambutanai, neįprastų spalvų ir formų mangai, milžiniški duonmedžių vaisiai. Tiesa, toli gražu ne visi atogrąžų vaisiai yra kokio ypatingesnio skonio, o kai kurie mūsų gomuriui gali pasirodyti ir visai nepriimtini, pavyzdžiui, vaisių karaliumi tituluojamas gan nemalonaus kvapo durijus.

Šri Lankoje dažniau girdėsite apie ajurvedinį gydymą, net prieskonių soduose jums mėgins už astronominę kainą įpiršti įvairių eliksyrų. Rimtas ajurvedinis gydymas vyksta specialiuose centruose bei sanatorijose ir trunka tikrai ne porą dienų, tačiau švelniąja ajurvedos gydymo dalimi (masažais, kosmetinėmis žolelių procedūromis) galima pasinaudoti bet kada tiek viešbučiuose, tiek mažuose masažo salonuose, kartais įrengtuose tiesiog vietinių gyventojų namuose.

Jurga Motiejūnaitė, keliavo su „West Express“ grupe 2014 m. balandžio mėn. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius