-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tkibulis – miestas Sakartvele, kuriame mirtis visada šalia, bet alternatyvų nėra

Kai liepos mėnesį įgriuvo kasyklos lubos Tkibulyje, pražudydamos keturis darbininkus ir sužeisdamos šešis, mažas miestelis Sakartvele paniro į gedulą. Ne pirmą kartą, rašo „Reuters“.
Tkibulis Sakartvele
Tkibulis Sakartvele / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Balandį per kitą nelaimę toje pačioje kasykloje žuvo šeši darbininkai, sužeisti dar trys. Per pastarąją dešimtį metų Tkibulio mieste, esančiame už 200 km nuo sostinės Tbilisio, žuvo 32 angliakasiai. Vietiniai pripažįsta – jeigu galėtų susirasti kitą darbą, tikrai kasykloje nedirbtų.

Tačiau realybė tokia, kad alternatyvų nėra. Kai kurie tokį darbą regi ir kaip šeimos tradicijų pratęsimą. „Visada norėjau dirbti kasykloje, – sakė 20-metis Davidas Tsnobiladzė, kurio tėvas ir seneliai taip pat buvo angliakasiai. – Tai sunkus darbas, bet įdomus, nes kasdien vis kažką naujo išmokstu.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tkibulis Sakartvele
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tkibulis Sakartvele

Jaunuolis pripažįsta, kad vos keletas jo amžiaus vyrų panašiai mąsto. „Daug jų yra bedarbiai, bet vis tiek nenori dirbti kasykloje, nes arba bijo, arba tingi“, – sakė jis.

Tkibulis yra prisišliejęs prie vaizdingų kalnų. Jo architektūra – tipinio sovietinio industrinio miesto, kur pilki namai rikiuojasi nuobodžiose gatvėse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tkibulis Sakartvele
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tkibulis Sakartvele

Anglies kasyba mieste pradėta XIX a., ir Tkibulis buvo tapęs Sakartvelo anglies industrijos centru. Anglies kasėjai buvo laikomi elitiniais darbuotojais – džiaugėsi didelėmis algomis ir pagarba, jų net nešaukdavo į kariuomenę.

Tačiau XX a. pabaigoje situacija pasikeitė. Po Sovietų Sąjungos griūties užsidarė tekstilės gamyklos, limonado fabrikas, kiti mažesni verslai, ir kasykla liko bene vienintele vieta vyrams susirasti darbą.

„Jeigu būtų galimybė rasti kitą darbą šiame mieste, niekas nedirbtų kasykloje“, – sakė 30-metis Goča Gabunia. Jis per vieną iš nelaimių kasykloje buvo lengvai sužeistas, bet po kelių dienų jau vėl ten pat dirbo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tkibulis Sakartvele
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tkibulis Sakartvele

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius