Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalis į griežtą karantiną uždarytų turkų pyksta ant turistų

Didžiausiame Turkijoje mieste – Stambule – griežta savaitgalinė komendanto valanda negalioja turistams iš užsienio. Šie keliautojai gali laisvai judėti mieste, nors Turkijoje susirgimų koronavirusu skaičiaus kreivė šauna į dangų, rašo „The New York Times“. Nors tai gal kiek gelbės turizmo sektorių, bet vietiniai nesupranta – kodėl turistams uždegta žalia šviesa viruso platinimui?
Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną
Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europoje griežtos karantino priemonės ištuštino tokių miestų kaip Roma, Paryžius ar Londonas gatves, kuriose paprastai būdavo minios turistų. Tačiau ne Stambule.

Judriausiame ir daugiausiai gyventojų turinčiame Turkijos mieste gyventojams praėjusį savaitgalį buvo nurodyta likti namuose – valdžia įvedė griežtą komendanto valandą, mėgindama suvaldyti vis didesnę grėsmę keliančią antrąją COVID-19 bangą. Visoje šalyje draudžiama išeiti iš namų nuo penktadienio 21 val. vakaro iki pirmadienio 5 val. ryto. Pažeidusiems komendanto valandą grasinama baudomis.

Tačiau toks griežtas nurodymas negalioja turistams – jie visą savaitgalį gali laisvai apžiūrinėti miestą, vaikštinėti gatvėmis, naudotis keltais per Bosforo sąsiaurį.

Daugelis muziejų, įskaitant Topkapi ir Dolmabahce rūmus, net ir savaitgalį liko atviri, kad galėtų priimti turistus. Senamiestyje dalis restoranų taip pat slapčia atvėrė savo duris turistams, kuriems leisdavo valgyti lauke. Viešbučiai siūlė vakarienes tiek lauke, tiek viduje. Šeštadienio popietę prabangiame „Shangri-La“ viešbutyje svečiai mėgavosi popietine saule terasoje, valgė šviežią jūros maistą ir kėlė vyno taures.

„Jau beveik tikiesi būti nubaustas už keliavimą šiais laikais – kai tiek daug gėdinimo ir nuolat besikeičiančių apribojimų. Bet štai mes turime išskirtinę galimybę patekti į vieną gražiausių ir labiausiai užburiančių miestų pasaulyje“, – sakė 32-ejų britų muzikantė Erin Lockhart.

Ji praėjusią savaitę nusprendė atvykti į Stambulą, kad susitiktų su savo vaikinu amerikiečiu. Turkijos miestą pasirinko dėl to, kad tai viena iš vos kelių vietų, į kurią jie abu gali atskristi be būtinybės saviizoliuotis. Jie, kaip ir kiti gatvėse sutikti turistai, net nežinojo, kad savaitgalį visos gatvės atiteks tik jiems.

Turkija dar birželį atvėrė savo sienas turistams iš kitų šalių, nereikalavo nei COVID-19 testų, nei saviizoliacijos. Oro uostuose stebimi žmonių simptomai, matuojama temperatūra, o tie, kam pasireiškia simptomai, nugabenami į medicinos įstaigą testui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną

Skaičiuojama, kad turizmo sektorius Turkijoje šiemet susitrauks 70-ia procentų: šalis sulauks apie 15 mln. turistų, šis sektorius uždirbs 11 mlrd. JAV dolerių. Praėjusiais metais 45 mln. turistų leido sektoriui uždirbti 35 mlrd. dolerių.

Beveik visoje Europoje galioja kokios nors formos karantinas. Europos Sąjungos kelionių komisija sakė nesekanti, ar turistams yra daromos išimtys kituose miestuose. Tačiau „The New York Times“, apžvelgę keliamus ribojimus Bendrijoje, nerado, kad kuri nors kita šalis leistų turistams laisvai judėti, o tuo tarpu savo pačios piliečiams lieptų likti namuose.

Daug turistų Stambule šį savaitgalį buvo iš Rusijos ir Artimųjų Rytų, tačiau netrūko ir europiečių bei amerikiečių. Daugelį jų atvykti į Turkiją pastūmėjo atsiradusi karantino apatija.

Daugelį turistų atvykti į Turkiją pastūmėjo atsiradusi karantino apatija.

„Gyvenimas per trumpas likti namuose dar metus, – sakė 53-ejų Ana Nicolas iš Ispanijos, kuri atvyko iš Madrido. Ispanijoje galioja griežtas karantinas ir komendanto valanda. – Jautėmės kaip per ilgai narvuose uždaryti gyvūnai, norėjome pabėgt ir pamatyti naują vietą su kitokia energija ir kultūra.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną

Visgi įprastinę Stambulo energiją ir atmosferą gerokai pakeitė savaitgalinė komendanto valanda – kai parduotuvės ir restoranai buvo uždaryti, o gatvėse nebuvo vietinių gyventojų. Verdantis Stambulo gyvenimas staiga sustojo – sustojo eismas, nutilo nuolat signalizuojančios mašinos, keleivių pilni keltai, statybų garsai, dingo nuo kiekvieno kampo atvilnijantis gatvės maisto kvapas. Mieste buvo taip siurrealiai tylu – girdėjosi tik žuvėdrų ir gaidžių balsai.

„Tai tikrai unikali patirtis – turėti miestą tik sau, – sakė 48-erių Marcas Heroux, prancūzas finansų analitikas. Jis visą dieną su draugu iš Vokietijos leido lankydamas muziejus. – Nuostabu pamatyti visas parodas be minių. Jautiesi lyg VIP ir jautiesi labai saugus.“

Šeštadienį ir sekmadienį gatvėse patruliavo civiliais rūbais apsirengę policijos pareigūnai, policija buvo įrengusi patikros punktus tarp rajonų, kur tikrindavo žmonių asmens dokumentus. Buvo leista judėti tik pirmos būtinybės darbuotojams ir... turistams. Visiems kitiems grėsė 3 150 lirų baudos (apie 400 JAV dolerių).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną

Turkijos sprendimas visoje šalyje paskelbti griežtas karantino priemones buvo atsakas į staigų naujų viruso atvejų skaičiaus augimą ir rekordinį mirčių nuo COVID-19 skaičių. Mirčių per mažiau nei tris savaites padvigubėjo. Daugelis turistų iš užsienio tikriausiai nė neatskiria – kada mieste aidi kvietimai maldai, o kada – laidotuvių maldos. Jų pastarosiomis savaitėmis kaip niekad daug mieste.

Visgi keli užsieniečiai išreiškė nerimą dėl pandemijos keliamo pavojaus.

Mirčių nuo COVID-19 Turkijoje per mažiau nei tris savaites padvigubėjo.

„Jaučiuosi saugi, nes turiu antikūnų“, – sakė 36-erių B.Kalačinova iš Maskvos. Jos vyras Denisas sakė, kad Turkijoje jaučiasi saugiau nei Rusijoje, kur mažai žmonių dėvi kaukes, o verslai dirba kaip įprasta.

„Iš pradžių čia buvo kiek nuobodu, nes barai ir restoranai uždaryti, bet dabar atradome netoli viešbučio esančių vietų, kurios mus įsileidžia į vidų, nors iš lauko atrodo, kad yra uždarytos“, – išdavė D.Kalačinovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną

Vietos verslai mėgina pasinaudoti galimybe, kurią suteikia komendanto valandos išimtis turistams. Prie vieno restorano sultono kostiumu vilkintis darbuotojas viliojo juos šviežiais pyragėliais ir pažadais, kad viduje galima sėdėti laikantis saugaus atstumo. Tradicinių turkiškų ledų pardavėjas demonstravo savo sugebėjimus, o suvenyrų parduotuvė atvėrė savo duris grupelei turisčių iš Vakarų Afrikos, kurios ieškojo turkiškos kavos ir odinių rankinių.

„Šie metai yra visiškai „nurašyti“, ypač – Stambului, – sakė gidas Cuneytas Uyguras. – Matysim, ar šios pastangos likti atsidarius dėl turistų atsipirks, ar padės prikviesti daugiau žmonių. Tai priklausys nuo to, kiek patenkinti jie bus grįžę namo.“

Anot jo, dauguma dabar miestą lankančių turistų – jauni ir norintys nuotykių. Gidas nerimavo, kad jiems Stambule gali greitai pabosti, nes tiek daug pramogų čia uždaryta. Pirmadienį leista atsidaryti parduotuvėms, o kavinėms ir restoranams – teikti maisto išsinešimui paslaugą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gyvenimas Stambule sugriežtinus karantiną

„Tai neįprastos atostogos, bet tai šaunu tiesiog vaikštinėti po miestą, kuriame tiek mažai žmonių, sėdėti kur saulės atokaitoje su alumi ir užkandžiu“, – sakė iš Londono atvykusi Mandy Miller, kuri į Stambulą atskrido savaitei kartu su vaikinu, nepasakiusi nei savo šeimai, nei draugams.

„Visi kelia tokį triukšmą dėl viruso, bet dauguma, kurie jį turėjo, jaučiasi gerai, – sakė mergina, maitindama benamį šunį savo vištienos kebabo likučiais. – Turime būti drąsūs ir gyventi kuo normaliau. Visur turėtų būti taip laisva ir ramu kaip čia. Londonas toks slegiantis.“

Džiaugiuosi, kad turistai lanko mano šalį, bet ligoninės yra pilnos, o žmonės miršta. Tai netinkamas metas ieškoti nuotykių, – sakė turkė.

Nors kai kurie turkai pritarė tokiai dvigubai komendanto valandos sistemai teigdami, kad tai padeda ekonomikai, kiti buvo nepatenkinti. Jie piktinosi, kad turistai mėgaujasi miestu, o vietiniai turi kęsti žiaurias antrosios viruso bangos pasekmes.

„Džiaugiuosi, kad turistai lanko mano šalį, bet ligoninės yra pilnos, o žmonės miršta. Tai netinkamas metas ieškoti nuotykių“, – sakė 26-erių Turin Polat, kuri dėl naujų karantino priemonių neteko padavėjos darbo.

„Turistų priėmimas net jų netestuojant situaciją tik apsunkina, – tęsė ji. – Mums sakoma likti namuose, bet mes jiems sakome – eikite ir tyrinėkite. Iš esmės mes jiems uždegame žalią šviesą viruso platinimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius