Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 įdomių faktų apie baidares

Plaukimas baidarėmis – iš pažiūros lengvas sportinis užsiėmimas ar smagus laisvalaikio praleidimo būdas, spėjęs tapti vasaros tradicija ne vienai draugų kompanijai. Na, o tiems, kas dar nespėjo pasimėgauti šia pramoga vasarą, puikiai tiks saulėti rugsėjo savaitgaliai. Tačiau prieš plaukiant baidarėmis siūlome pasvarstyti, ar tikrai, ši pramoga tokia paprasta. Galbūt joje yra kažkas intriguojančio?
Plaukimas baidare
Plaukimas baidare / 123rf.com nuotr.

Pramogų organizatoriai „Laisvalaikio Dovanos“ kviečia susipažinti su įdomiais faktais, kurių dar gal ir nesate girdėję apie šią pramogą.

  1. Ar žinojote, jog iš tikrųjų žodis „baidarė“ reiškia „medžiotojo valtis“? Šis pavadinimas atsirado tuomet, kai inuitai, ypikai bei aleutai sukūrė pirmąsias baidares. Tuo metu šios eskimų gentys baidares naudodavo būtent medžiojimo tikslams, kadangi baidarės buvo itin tylios transporto priemonės, leidžiančios lengvai priplaukti prie grobio. Jos būdavo gaminamos iš ruonių ar kitų gyvūnų odos, kuri būdavo užtempiama ant medžio gabalo ar banginio kaulo.
  2. „Umiag“ baidarės buvo naudojamos senovės genčių, norint perplukdyti visą šeimyną. O šių baidarių ilgis siekė daugiau nei 18 m.
    123rf.com nuotr./Plaukimas baidare
    123rf.com nuotr./Plaukimas baidare

  3. Bėgant metams, baidarės ėmė tobulėti ir atsirado net keletas jų rūšių. Pirmoji ir tikriausiai geriausiai žinoma - tai turistinė baidarė. Ji idealus pasirinkimas ramioms, nesraunioms upėms, mažiems ežerams, kanalams ir kitiems ramiems vidaus vandenims. Antroji – „Sit-on-top“ tipo baidarė. Puikiai tinka pramogai paplūdimyje, ežere, plaukiojant kanalais, o kai kuriais atvejais net ekstremaliuose vandenyse. Trečioji - jūrinė-ekspedicinė baidarė. Ši puikiai tiks naujiems vandens telkiniams atrasti, įveikti ežerus, įlankas, jūras, marias ar net upes.
  4. Plaukimas baidarėmis nebuvo laikomos sporto šaka nuo pat pradžių. Oficialiu olimpiniu sportu baidarės buvo pripažintos tik 1936 m. vasaros olimpinėse žaidynėse Berlyne, Vokietijoje.
  5. Šalis, turinti daugiausiai olimpinių medalių baidarių plaukime, – Vengrija.
  6. Ši sporto šaka taip pat susilaukė populiarumo ir tarp pasaulio rekordų siekėjų. Vienas drąsos reikalaujantis rekordas buvo pasiektas 1928 metais. Tuomet 29 metų Pirmojo pasaulinio karo veteranas Franzas Romeris tapo pirmuoju žmogumi, perplaukiusiu Atlanto vandenyną baidare. Tais metais jis savo kelionę pradėjo Lisabonoje ir nukeliavęs 4000 mylių (6437,38 km) atvyko į Puerto Riką.
    123RF.com nuotr.
    123RF.com nuotr.

  7. Dar vienas ekstremalus pasaulio rekordas buvo užfiksuotas 2009 metais, Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tai aukščiausiasis „kritimas“ nuo krioklio baidare. Krioklys siekė net 57,6 m aukštį, o drąsusis irkluotojas buvo amerikietis Tyleris Bradtas.
  8. Kiek kūrybiškesnis rekordas buvo užfiksuotas Niujorke 2011 metais. Tuo metu kartu plaukiant galėjote pamatyti net 1902 baidares.
  9. Jeigu kada nors lankysitės Miunchene, Vokietijoje, galėsite išvysti seniausias baidares muziejuje „Penki Žemynai“. Šios baidarės buvo sukurtos šiaurės amerikiečių 1577 metais!
  10. Baidarių plaukimo greitis iš tikrųjų priklauso nuo jų ilgio: kuo trumpesnė – tuo lėčiau ji plaukia. Tad, jeigu norite aplenkti visus draugus, rinkitės ilgiausiąją baidarę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius