-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

20 įspūdingiausių Europos paplūdimių: nuo laikrodžiams tinkamo smėlio iki vėžlių draugijos

Europa tikrai gali pasigirti įspūdingais ir įvairiais paplūdimiais: nuo laukinių, vėjo blaškomų Atlanto vandenyno pakrantės krantų iki kalnų apsuptų Arkties įlankų, kur banginiai kelia uodegas, ir saulės nutviekstų Italijos ar Graikijos įlankėlių.
Įspūdingiausi Europos paplūdimiai
Įspūdingiausi Europos paplūdimiai / 123RF.com nuotr.

„Lonely Planet“ siūlo aplankyti 20 geriausių Europos paplūdimių.

1. Hauklando paplūdimys, Norvegija

Lofoteno sala prie Norvegijos šiaurės vakarų pakrantės, iš jūros išnyranti tarsi drakono stuburas, yra arktinė svajonė, nesvarbu, ar ją pamatysite niekada nemirštančioje vidurnakčio saulės šviesoje, ar žiemos sniegynuose šokant Šiaurės pašvaistei.

123RF.com nuotr. / Hauklando paplūdimys, Norvegija
123RF.com nuotr. / Hauklando paplūdimys, Norvegija

Hauklando paplūdimys – ne iš šio pasaulio: virš kreminio smėlio ir safyrinės jūros stūkso dygliuotos granito viršūnės. Vanduo čia vėsus (niekada nesiekia daugiau nei 15 laipsnių šilumos).

2. Cala Goloritzè, Italija

Sardinijos rytinės pakrantės Orozėjo įlanka yra tikrai labai graži, tačiau tik keli paplūdimiai čia priverčia išsižioti, tarp jų – didingasis Cala Goloritzè, kurio sniego baltumo akmenukai pereina į tyriausio akvamarino mėlynumo jūrą. Virš įlankos dramatiškai stūkso kalkakmenio uolos ir alpinistų pamėgta 148 m aukščio Monte Caroddi viršukalnė. Ją galima pasiekti valtimi arba plaukiant.

Vida Press nuotr. / Cala Goloritzè, Italija
Vida Press nuotr. / Cala Goloritzè, Italija

3. Vakarų paplūdimys, Škotija

Išoriniuose Hebridų salynuose, esančiuose laukinėje Šiaurės Atlanto vandenyno dalyje, yra vieni atokiausių paplūdimių Europoje. Vieną iš jų išskirti sunku, bet esantis West Beach Berneray saloje – tikrai dieviškas. Per kopas ir vėjo lenkiamas žoles pasieksite šį nuostabų trijų mylių ilgio balto smėlio plotą, švelniai įsiliejantį į turkio spalvos jūrą. Dažnai ši vieta būna tuščia, tik virš galvų čiulba jūriniai paukščiai ir retkarčiais pasirodo jūrų kiaulės ar ūdros.

4. Palombagijos paplūdimys, Korsika (Prancūzija)

Korsikos pietryčiuose esanti Plage de Palombaggia – žavi ilga šviesaus, švelnaus smėlio kreive, besileidžiančia į žydrą, skaidrų kaip stiklas vandenį. Šis paplūdimys yra kvepiančių pušų apsuptyje, kuriose saulei leidžiantis skamba cikadų melodijos. Tai gali būti drąsiausių Viduržemio jūros svajonių vieta.

Vida Press nuotr. / Palombagijos paplūdimys, Korsika (Prancūzija)
Vida Press nuotr. / Palombagijos paplūdimys, Korsika (Prancūzija)

5. Platja Illetes, Ispanija

Ilgas balkšvai šviesaus smėlio ruožas ir permatomas žydras vanduo – Formenteros Platja Illetes puikiai tinka basų kojų rojaus kategorijai. Šią vietą galima palyginti su Karibų jūros regionu. Paplūdimys sudaro vakarinę siauro Trukadoro pusiasalio dalį, o visai netoli jo yra dvi Illetes (salelės) – Pouet ir Rodona.

Vida Press nuotr. / Platja Illetes, Ispanija
Vida Press nuotr. / Platja Illetes, Ispanija

6. Barafundle įlanka, Velsas

Vėjuotas pasivaikščiojimas Pembrukšyro pakrantės taku per uolų viršūnes, apaugusias šermukšniais, skatina laukti įspūdingos įlankos vaizdo: sviestinio smėlio lanko, apjuosto kopomis ir švelniai besileidžiančio į skaidrų turkio spalvos vandenį. Ši įlanka dažnai atsiduria geriausių Jungtinės Karalystės paplūdimių reitingų viršūnėse, ir jei vengsite judrių vasaros savaitgalių, pajusite tikrąją jos magiją.

Vida Press nuotr. / Barafundle įlanka, Velsas
Vida Press nuotr. / Barafundle įlanka, Velsas

7. Praia da Arrifana, Portugalija

Laukinėje, vėjo blaškomoje vakarinėje Algarvės pakrantėje nėra daug žmonių, o Atlanto vandenyno bangos – didžiulės. Uolų apsuptas Praia da Arrifana yra nuostabus auksinis pusmėnulis su sugriauta tvirtove, paplūdimio restoranu ir daugybe banglenčių sporto mėgėjų.

Vida Press nuotr. / Praia da Arrifana, Portugalija
Vida Press nuotr. / Praia da Arrifana, Portugalija

8. Cala Macarella, Menorka (Ispanija)

Vos mažytę įdubą Menorkos pietvakarių pakrantėje sudaranti Cala Macarella yra fantastiška poilsio vieta su miltų baltumo smėliu ir stulbinančiu turkio spalvos vandeniu. Pasagos formos įlanką, įsispraudusią tarp uolų, apaugusių pušimis ir ąžuolais, galima pasiekti tik pėsčiomis arba valtimi. Vasarą čia būna neįtikėtinai daug žmonių, todėl vertėtų atvykti anksti ryte arba vėlai vakare, arba ne sezono metu.

123RF.com nuotr. / Cala Macarella, Menorka (Ispanija)
123RF.com nuotr. / Cala Macarella, Menorka (Ispanija)

9. Navagio paplūdimys, Graikija

Graikijos paplūdimys Navagio, esantis Zakinte, yra viena iš vietų, kurioje galite džiaugtis, kad sudužo laivas – nuo to kilo ir jo proziška pravardė Shipwreck Beach (Laivų sudužimo paplūdimys). Galingos uolos, kylančios virš tobulo smėlio lanko, ir tokia žydra jūra, kad atrodo, jog ji buvo padailinta „fotošopu“. Jei atsvyksite ne sezono metu, vis tiek verta čia nuplaukti valtimi ir akimirkai pasigrožėti jo grožiu.

123RF.com nuotr. / Navagio paplūdimys, Graikija
123RF.com nuotr. / Navagio paplūdimys, Graikija

10. Platja de Coll Baix, Maljorka (Ispanija)

Pusę malonumo suteikia tai, kad pavyksta surasti šį atokų, jaudinančiai laukinio grožio paplūdimį Maljorkos Kap des Pinar pusiasalyje. Pėsčiųjų takas nusileidžia per pušis ir nusidriekia pakrante iki Platja de Coll Baix. Tai – graži šviesių akmenukų ir krištolo skaidrumo jūros įlanka, kurią juosia griūvančios uolos.

Vida Press nuotr. / Platja de Coll Baix, Maljorka (Ispanija)
Vida Press nuotr. / Platja de Coll Baix, Maljorka (Ispanija)

11. Porkerolio sala, Prancūzija

Porkerolio salelė – be automobilių, ji yra prie pat Hjero pakrantės. Ši sala – pernelyg maža, kad būtų galima įvardyti tik vieną paplūdimį. Atvykite ne sezono metu, kad pajustumėte tikrą meilę šiam pusmėnulio formos paplūdimiui su perlamutrinio baltumo smėliu, kurį supa pušynai ir eukaliptai.

Vida Press nuotr. / Porkerolio sala, Prancūzija
Vida Press nuotr. / Porkerolio sala, Prancūzija

12. Raudasandur paplūdimys, Islandija

Latrabjarg pusiasalyje, atokiuose Islandijos Vakarų fjorduose, esantis Raudasandur paplūdimys, kurį galima pasiekti vingiuotu kalnų keliu, yra didžiulis, tuščias ir stulbinamai gražus. Bronzinis smėlis, suformuotas iš sutrupintų kriauklių, remiasi į tamsias uolas, jį supa žydra lagūna, o šalia – laukinė, laukinė jūra. Jei žygiuosite Latrabjarg paukščių uolomis, atkreipkite dėmesį į ruonius. Giedromis dienomis čia atsiveria vaizdai iki ugnikalnio ledyno.

13. Praia as Catedrais, Ispanija

Praia as Catedrais Galisijoje yra tarsi rojus. Katedros paplūdimio pavadinimą („Katedros paplūdimys“) jis gavo dėl to, kad vėjas ir vanduo šį pakrantės ruožą išgraužė į įspūdingas uolų arkas, bokštus ir „rūmus“.

123RF.com nuotr. / Praia as Catedrais, Ispanija
123RF.com nuotr. / Praia as Catedrais, Ispanija

14. Sveti Stefan, Juodkalnija

Adrijos jūros pakrantėje nėra juokingesnio vaizdo nei įtvirtintas salos kaimas Sveti Stefan Juodkalnijoje. Čia pušys, alyvmedžiai ir oleandrai kyšo virš XV a. akmeninių vilų, kurios nuo uolų ramiai stebi rausvą smėlį ir skaidrų vandenį. Galite tinginiauti paplūdimyje, bet jei nesate apsistoję Amano kurorte, salą galite aplankyti tik su ekskursija.

123RF.com nuotr. / Sveti Stefan, Juodkalnija
123RF.com nuotr. / Sveti Stefan, Juodkalnija

15. Laros paplūdimys, Kipras

Prieš turizmo aušrą Kipre buvęs nuostabus nuošalus Laros paplūdimys yra maža įpjova vakarinėje salos pakrantėje. Nuvažiuoti iki ten yra ganėtinai sudėtinga (patartina vykti visureigiu), tačiau pastangos bus atlygintos, kai pasieksite nepaliestą smėlį ir švarų vandenį saugomoje teritorijoje – svarbioje balinių ir žaliųjų vėžlių peryklų ir lizdaviečių vietoje. Pusiasalyje esančiuose jūros urvuose taip pat gyvena ruoniai vienuoliai.

123RF.com nuotr. / Laros paplūdimys, Kipras
123RF.com nuotr. / Laros paplūdimys, Kipras

16. Zlatni Rat, Kroatija

Kroatijos pakrantės miestelis Zlatni Rat Bračo saloje nėra jokia paslaptis, tačiau neleiskite, kad tai jus sustabdytų. Ne sezono metu užsukite į šį fenomenalų smėlio ir žvirgždo paplūdimį, kuris panardina į žydrą Adrijos jūros vandenį.

123RF.com nuotr. / Zlatni Rat, Kroatija
123RF.com nuotr. / Zlatni Rat, Kroatija

17. Dueodde, Danija

Dueodde atrodo tarsi sapnas tapybiškai pastelinėje saulėlydžio šviesoje, stūkso piečiausiame Bornholmo salos gale Danijoje, Baltijos jūroje. Čia esantis smėlis yra ypatingai baltas ir švelnus – toks smulkus, kad kadaise buvo naudojamas smėlio laikrodžiuose. Šiuo paplūdimiu galima nueiti daugybę kilometrų, rasti erdvės ir vienatvės, bristi į jūrą, kur vanduo siekia tik kelius. Naktį vienintelė šviesa sklinda iš žvaigždžių ir mirksinčio švyturio.

123RF.com nuotr. / Dueodde, Danija
123RF.com nuotr. / Dueodde, Danija

18. Keem įlanka, Airija

Airijos „Laukinis Atlanto kelias“ („Wild Atlantic Way“) slepia nuostabią ir atokią Keem įlanką, kuri yra Akelio salos vakaruose. Apatinė pakrantė sužadina apetitą tikrajai laukinei gamtai. Ši pusmėnulio formos auksinio smėlio įlanka, atlaikanti audringos jūros ir nepastovių Airijos orų kaprizus, driekiasi stačių uolų ir žolėtų šlaitų papėdėje. Kartais jūroje galima pamatyti ryklius.

Vida Press nuotr. / Keem įlanka, Airija
Vida Press nuotr. / Keem įlanka, Airija

19. Myrtos paplūdimys, Kefalonija (Graikija)

Kefalonijos įlankos Myrtos paplūdimio kelias, nusidriekęs stačiu šlaitu žemyn, suaktyvina pulsą ne mažiau nei pati įlanka. Iš viršaus atrodo, tarsi galingasis Poseidonas būtų išsiveržęs iš gelmių ir perskėlęs pakrantę į dvi dalis, palikdamas šią nepaprastai gražią balto žvirgždo įlanką, įrėmintą stačių uolų ir skalaujamą jūros. Ši įlankėlė pagrįstai populiari, todėl venkite čia lankytis sezono metu.

123RF.com nuotr. / Myrtos paplūdimys, Kefalonija (Graikija)
123RF.com nuotr. / Myrtos paplūdimys, Kefalonija (Graikija)

20. Spiaggia dei Conigli, Sicilija (Italija)

Sicilija turi keletą fantastiškų paplūdimių, tačiau vienas iš jų yra tolliau nuo kranto, toli esančioje, vis dar tarsi slaptoje Lampedūzoje – piečiausioje Italijos saloje, kuri techniškai yra arčiau Tuniso. Čia jus pakerės Spiaggia dei Conigli (Triušių paplūdimys) su balintu smėliu ir sekliu akvamarino spalvos vandeniu.

Vida Press nuotr. / Spiaggia dei Conigli, Sicilija (Italija)
Vida Press nuotr. / Spiaggia dei Conigli, Sicilija (Italija)

Paplūdimys, į kurį galima patekti tik valtimi arba pėsčiomis, yra jūrinio draustinio, kuriame lizdus suka baliniai vėžliai, dalis, todėl maždaug nuo gegužės iki rugpjūčio mėn. čia draudžiama lankytis naktimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius