Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2023 m. Venecijoje iš vienadienių turistų bus imamas iki 10 eurų mokestis

Venecija, kaip pernelyg intesyvaus turizmo pavyzdys, jau seniai tapo miestu, kuriame driekiasi eilės, yra nepatogios spūstys ir daugėja „Airbnb“ viešbučių, dėl kurių kaltinami vietiniai gyventojai.
Venecija, Italija
Venecija, Italija / Vida Press nuotr.

Valdžios institucijos jau seniai ieškojo būdų, kaip suvaldyti situaciją, o UNESCO neseniai pagrasino panaikinti Venecijos pasaulio paveldo statusą, rašoma CNN.

Šiuo metu Venecijai siūlomas sprendimas tapti pirmuoju miestu pasaulyje, kur reikės mokėti įvažiavimo mokestį, o vienadienėms kelionėms sukurti rezervavimo sistemą ir į miestą įleisti tik tuos, kurie turi rezervacijas. Planas buvo paskelbtas dar prieš pandemiją, o vėliau atidėtas, nes mieste jautėsi didelis turistų stygius.

Dabar miesto meras paskelbė, kad nuo šios vasaros lankytojai turės rezervuoti vietas, o įvažiavimo mokestis bus mokamas nuo 2023 m. sausio mėn.

Vida Press nuotr. / Venecija, Italija
Vida Press nuotr. / Venecija, Italija

Per Velykų savaitgalį, vietos policijos duomenimis, šeštadienį 50 tūkst. gyventojų turintį miestą užplūdo 120 tūkst. turistų, o sekmadienį, remiantis išmaniojo valdymo centro duomenimis, jų skaičius išaugo iki 158 tūkst. Meras Luigi Brugnaro paskelbė, kad rezervavimo sistema bus įdiegta.

Jis pranešė, kad rezervavimo sistema „yra teisinga kryptis, kuria siekiama subalansuotesnio turizmo valdymo“.

Už turizmą atsakingas tarybos narys Simone Venturini valstybinei televizijai RAI sakė, kad per kelias savaites miestas pradės naudoti „labai paprastą ir greitą“ internetinių užsakymų portalą.

„Šią vasarą bus galima užsisakyti vienos dienos kelionę, o 2023 m. pradėsime rinkti įvažiavimo mokestį“, – sakė jis.

Vida Press nuotr. / Venecija, Italija
Vida Press nuotr. / Venecija, Italija

S.Venturini teigė, kad pandemija privertė miesto valdžios institucijas susimąstyti.

„COVID-19 mus privertė suprasti, kad tai, kas buvo kasdienybė iki tol, nebėra priimtina – pasikeitė mentalitetas ir jautrumas (minios atžvilgiu)“, – aiškino jis.

S.Venturini pranešė, kad 2022 m. rezervavimo sistema bus savanoriška, ir pridūrė, kad lankytojams bus siūlomos „paskatos“ naudotis portalu, įskaitant eilių įvairiuose objektuose ir muziejuose praleidimo statusą. Ši sistema dabar bus bandomoji, kad 2023 m. sausio mėn. būtų sėkmingiau įdiegta privaloma sistema.

„Turėdami rezervavimo sistemą galėsime žinoti, kiek žmonių numatoma priimti tą dieną, ir pagal tai pritaikyti paslaugas“, – akcentavo jis.

Vida Press nuotr. / Venecija, Italija
Vida Press nuotr. / Venecija, Italija

Įtemptomis dienomis vėl susidarydavo didelės viešojo transporto eilės. Praėjusiais metais miestas pasamdė ginkluotus sargybinius, kad šie palaikytų ramybę ant perpildytų keltų pontonų.

Sausio mėnesį pradėjus taikyti įvažiavimo mokesčius, jie svyruos nuo 3 eurų ramią dieną iki 10 eurų piko dieną.

Mokestis bus taikomas keliautojams, kurie keliauja tik vieną dieną, o visiems, kurie nakvoja pačioje Venecijoje, šis mokestis netaikomas. Taip norima atgrasyti triukšmingus dienos keliautojus, kurie atvyksta į miestą, išleidžia nedaug pinigų vietos įmonėse ir palieka šiukšles.

„Mes norime pasakyti, kad Venecija yra miestas, kuris gyvena lėtai, kitokiu ritmu nei bet kur kitur. Jis yra trapus, unikalus ir jam reikia tokio lankytojų požiūrio, kuris nebūtų „įeiti, nusifotografuoti ir išeiti“, – pasakojo S.Venturini.

Jis sakė, kad lankytojai turėtų laikytis „lėtesnio ir pagarbesnio požiūrio“.

S.Venturini taip pat prognozavo, kad Venecija nebus paskutinė, kurioje bus įvestas mokestis.

Lankytojai turėtų laikytis „lėtesnio ir pagarbesnio požiūrio“.

„Manau, kad daugelis kitų Europos miestų, kuriuose lankosi daug vienadienių turistų, stebi mus, kad suprastų, kokiu būdu jie galėtų įvesti panašią sistemą“, – teigė jis.

Venecija gali būti pirmasis miestas, įvedęs tokį mokestį, tačiau vienas Italijos kaimas jau įvedė mokestį vienadienių turistų kelionėms.

Civita di Bagnoregio 2013 m. įvedė simbolinį 1,50 euro mokestį. Kaimo meras jį suplanavo kaip rinkodaros triuką, kad pritrauktų turistų.

Mokestis taip suintrigavo lankytojus, kad jų skaičius išaugo nuo 40 tūkst. 2009 m. iki 1 mln. 2018 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius