Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

36 valandos Vilniuje: ką jame pamatė „The New York Times“ žurnalistė?

Jaukios senamiesčio gatvelės, kuriose puikiai dera XIII amžiaus statiniai bei XXI amžiaus garsiausių mados namų prekiniai ženklai. Nedidelės kainos, skanus maistas, originalūs bei madingi lietuvių kūrėjų daiktai bei interjerai – visa tai ir dar daugiau Vilniuje pastebėjo bei įsidėmėjo „The New York Times“ žurnalistė Sarah Khan. Praleidusi čia 36 valandas ji tvirtina, jog Vilnius – nuostabi vieta keliautojams.
Vilniaus senamiestis
Vilnius iš aukštai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak amerikietės, skirtingai nuo kitų Baltijos šalių sostinių – Talino ir Rygos, kuriuos pastaruoju metu virto turistų ir kičinių suvenyrų miestais, Lietuvos vingiuotomis, siauromis gatvelėmis, kuriose puikiai dera XIII amžiaus statiniai, modernūs „Burberry“ ir „Max Mara“ arba Lietuvos dizainerių butikai ir barokinio stiliaus istorinė architektūra.

Nors didelė dalis Vilniaus išsaugojo atšiaurus, sovietinio laikotarpio pastatus, galima pastebėti net iš oro uosto, tačiau Vilnius – europietiškas miestas. Ypač dideliu privalumu žurnalistė išskiria pagaliau Lietuvoje įvestą eurą. Ji teigia, kad Vilnius laikomas viena pigiausių Europos sostinių.

„Visus, kurie čia lankysis rugsėjo 4–6 dienomis, džiugins vasaros pabaigoje vykstančios Sostinės dienos, kurių metu galėsite mėgautis koncertais po atviru dangum bei pasivaikščioti Gedimino prospektu, kuriame vyksta gatvės mugė“, – būsimą renginį anonsuoja „The New York Times“ žurnalistė.

Siūlome paskaityti publikaciją, kurioje autorė atskleidžia tai, ką ji, kaip turistė, išvydo Vilniuje.

123rf.com nuotr./Aušros vartai
123rf.com nuotr./Aušros vartai

Penktadienis. Pasivaikščiojimas pėsčiomis, 13 val.

Lėtas pasivaikščiojimas vingiuotomis Vilniaus senamiesčio gatvelėmis, būtinas tam, kad priprastumėte prie mišrios – kartais didingos, o kartais netgi keistos architektūros. Pradėkite nuo XVI amžiaus Aušros vartų – vienintelės išlikusios gynybinės sienos dalies.

Čia tai pat galite pamatyti nemažai tikinčiųjų, kurie lankosi koplyčioje, esančioje pastato viduje. Kelionę tęskite eidami Aušros Vartų gatve, kuri veda link pagrindinėje miesto aikštėje esančios neoklasikinės Rotušės bei įspūdingos Šv. Kazimiero bažnyčios, kurios viršūnė papuošta didele ir didinga juoda karūna.

Ši vieta iš pradžių buvo katalikų bažnyčia, vėliau virto rusų stačiatikių maldos namais, o sovietinės okupacijos metais – ateizmo muziejumi.

123rf.com nuotr./Vilniaus universitetas
123rf.com nuotr./Vilniaus universitetas

Užeikite ir į 1579 metais įkurtą Vilniaus universitetą, kur vos už pusantro euro gausite ekskursiją su gido pasakojimu. Tuomet eikite link Vilnelės upės, kur galėsite pasigrožėti gotikinės architektūros statiniu – Šv. Onos bažnyčia.

Ji buvo pastatyta vieno iš galingiausių Lietuvos valdovų Vytauto Didžiojo žmonai. Pasivaikščiojimą užbaikite Katedros aikštėje, kur yra svarbiausia visos šalies katalikų katedra, o aplink ją esanti aikštė dažnai tampa koncertų ar mugių vieta bei yra pamėgta riedlentininkų.

Stiliaus gatvė, 16 val.

Stiklių gatvė, kuri viduramžiais buvo pilna amatininkų ir stiklapūčių dirbtuvių, vis dar išlaiko to meto dvasią, nors dabar čia yra įsikūręs ne vienas stilingas butikas. Mažoje, jaukioje „Linen Tales“ lino parduotuvėje galite nusipirkti lietuvių gamybos prijuosčių, patalynės ar servetėlių.

Parduotuvėje „Decolte“ rasite avangardinių lietuvių dizainerių Roberto Kalinkino ir Kristinos Mališauskienės drabužių, o užsukę į saloną „Šapokliak“ pasimėgausite ne tik rinktinės arbatos kvapais, bet ir pasigrožėsite meno dirbiniais, suknelėmis ar vintažiniais plaukų aksesuarais.

Čia esantis „Julia Janus“ prekinis ženklas sužavės minimalistinėmis, išpuoselėtomis linijomis. O „V.Desire“ turi avangardinio kirpimo moteriškų drabužių.

Kai pasivaikščiosite Stiklių gatve, kavos ir maskarponės pyrago su vyšniomis užsukite į „Mamma Mia“. Balinta kava su pyrago gabalėliu čia tekainuoja 3,50 euro.

Šventasis kalnas, 18 val.

Nors Lietuva buvo paskutinė šalis Europoje priėmusi krikščionybę, bet, skirtingai nei kitos Baltijos šalys, lietuviai sugebėjo laikytis savo katalikiško tapatumo, net ir sovietiniu laikotarpiu.

Tryjų kryžių kalnas
Trijų kryžių kalnas

Pasivaikščioję po Bernardinų parką bei perėję upę rasite Trijų Kryžių kalną, kurios pavadinimas puikiai atspindi, ką šioje vietoje pamatysite.

Dar XVII amžiuje ant kalvos pastatyti trys kryžiai, buvo skirti pagerbti netoliese nužudytus pranciškonų vienuolius. Sovietmečiu jie buvo nugriauti rusų, tačiau 1989 metais atstatyti. Saulei besileidžiant iš šios vietos atsiveria puiki panorama į raudonai nusidažančius Senamiesčio stogus.

Pasaulietiška virtuvė, 20 val.

Elegantiškas „Bistro 18“, kuris priklauso airio ir lietuvės porai, yra ne tik turistų, bet ir vilniečių mylima vieta. Čia sienos papuoštos netikėtais užrašais, tokiais kaip „Elvis paliko šį pastatą“.

Be to, čia yra gausus vyno pasirinkimas. Viso pasaulio virtuvės įkvėptame meniu galite rasti ir prancūzišką svogūnų sriubą, vos už 3,48 euro. O už 5,50 eurus pasimėgausite krevetėmis, pagardintomis imbiero, paprikų, sviesto bei kalendrų padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius