Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 pilių naujienos Čekijoje, dėl kurių verta vykti į šią šalį

Šią vasarą Čekijos pilyse turistų laukia daug naujienų, pavyzdžiui nauji apžvalginiai maršrutai, naujos parodos ir atnaujinti interjerai. Istoriniai pastatai Čekijoje vėl atveria duris lankytojams, žinoma, laikantis sanitarinio režimo.
Naujienos Čekijos pilyse
Naujienos Čekijos pilyse
Temos: 2 Čekija Kelionės

Atnaujinti sodai Pernšteino pilyje

Ladislav Renner nuotr./Pernštejn
Ladislav Renner nuotr./Pernštejn

Viduramžių Pernšteino pilis įsikūrusi ant marmuro uolos virš Svratkos upės Nedvedicės kaime, apie 40 km į šiaurės vakarus nuo Brno. Ji buvo statyta nuo XIII iki XVI a. ir nuo tų laikų jos išvaizda nepasikeitė. Šiemet lankytojai galės pasigrožėti atnaujintais XIX amžiaus pradžios sodais, įsikūrusiais šlaite žemiau pilies.

Be turtingos augalijos, verta pamatyti naują parodą „Kelionė į tylos kraštą. Moravijos aristokratų sodai Švietimo amžiuje“. Paroda skirta anglų ir kinų stiliaus sodams, kurie nuo XVIII amžiaus antrosios pusės Centrinėje Europoje pakeitė prancūziškus sodus.

Vimperko pilis atveria duris

Jihočeská centrála cestovního ruchu nuotr./Vimperk
Jihočeská centrála cestovního ruchu nuotr./Vimperk

Vimperko pilis įsikūrusi virš tokio pačio pavadinimo miesto Šumavoje, Pietų Čekijoje. Įspūdingą pastatą tikriausiai maždaug XIII amžiaus viduryje pastatė karalius Otokaras II, siekdamas apsaugoti seną prekybos kelią nuo Bavarijos iki Čekijos. Po Antrojo pasaulinio karo pilies būklė žymiai pablogėjo. Po remonto, kuris prasidėjo 2015 m., šiemet pilis buvo atidaryta lankytojams.

Pamažu baigiasi ir viršutinės pilies remontas. Ten bus atidarytas Regioninis muziejus su pažintiniu maršrutu, supažindinančiu su kilmingos Novochradskių iš Kolovratų šeimos istorija. Pilies viduje galėsite pasigrožėti vertingais flamandų gobelenais iš XVII a.

Veltrusių pilies interjeras jau atnaujintas

CzechTourism archyvo nuotr./Veltrusy
CzechTourism archyvo nuotr./Veltrusy

Vasaros viduryje bus atidaryta potvynių sugadinta ir po to atkurta pagrindinė Veltrusių pilies dalis Vidurio Čekijoje. Beveik du tūkstančiai baldų, vertingi rankomis dažyti popieriniai ir šilkiniai tapetai buvo kruopščiai restauruoti ir išsaugoti. Taip pat buvo atkurti pagrindiniai pilies laiptai. Ypač įdomūs yra nauji pažintiniai maršrutai ir interaktyvūs užsiėmimai vaikams. Pilies laboratorijoje lankytojai atskleis paminklų konservatoriaus darbo paslaptis.

Nauji maršrutai Litomišlo pilyje

CzechTourism archyvo nuotr./Litomyšl
CzechTourism archyvo nuotr./Litomyšl

XIX amžiuje italų renesanso stiliumi pastatyta Litomišlo pilis yra vienas populiariausių UNESCO paminklų Čekijoje. Interjero dekoravimo stilius atspindi baroko ir klasicizmo epochų lūžio pokyčius. Ant kambarių sienų matomi Liudviko XVI stiliaus iliuzoriniai paveikslai. Baldai ir interjeras pasakoja apie aristokratų gyvenimo būdą XVIII ir XIX a. Išsaugotas irgi unikalus pilies teatras su 1797 m. užkulisiais. Šiemet lankytojų laukia keletas naujienų, įskaitant maršrutą, supažindinantį su Volenšteinų šeima, valdžiusia pilį iki XIX amžiaus vidurio, ir paskutiniais pilies savininkais - Thurn-Taksisų šeima.

Jurkovičiaus pilis Kuneticka Horoje

Libor Sváček nuotr./Kuneticka hora
Libor Sváček nuotr./Kuneticka hora

Polabio žemumų kraštovaizdyje dominuoja pasakiška gotikinė pilis, įsikūrusi ant kalvos viršaus. Tai Kuneticka Horos pilis – viena populiariausių turistinių vietų Rytų Čekijoje. Ją rekomenduojame aplankyti ypač „Arabelos“ (populiaraus čekiško serialo vaikams) mėgėjams, nes būtent ten ir gyveno pasakos herojus – magas Rumburakas. Šiemet po remonto buvo atidarytas vakarinis sparnas (vadinamas Jurkovičiaus pilimi).

Nauja paroda Vranove prie Dijės

Libor Sváček nuotr./Vranov
Libor Sváček nuotr./Vranov

Vranove prie Dijės, netoli Vranovo užtvankos Čekijos pietuose, atidarytas atnaujintas 24 metrų aukščio viduramžių pilies sargybos bokštas. Iki šiol bokštas nebuvo prieinamas turistams, išskyrus trumpą bandomąjį laikotarpį pernai. Iš bokšto atsiveria gražūs vaizdai į sodus, Dijės upės vingius ir žemiau pilies įsikūrusį miestelį.

Richmburko pilis vėl atidaryta lankytojams

Gotikinė Richmburko pilis netoli Skutečo miesto (30 km į pietus nuo Pardubicės) buvo vėl atidaryta turistams po beveik septyniasdešimties metų. Pilis turistams nebuvo prieinama nuo 1952 m. Iš pradžių ten buvo įsikūrę globos namai senjorams, paskui – klinika žmonėms su psichikos negalia. Tačiau pilies patalpos nebeatitiko šiuolaikinės gydymo įstaigos reikalavimų, todėl šiemet pacientai buvo perkelti į naują kliniką. Šiuo metu naujasis pilies savininkas, Chrudimo regioninis muziejus, ruošia pirmąjį vasaros sezono apžvalginį maršrutą, į kurį bus įtraukti požemiai ir apžvalgos bokštas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius