-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alkani ir surakinti grandinėmis Tailando drambliai susidūrė su krize

Prirakinti grandinėmis ir gaunantys nepakankamai maisto – tokia dabar Tailando turizmo sektoriuje dirbusių dramblių kasdienybė. Turizmui patiriant iki šiol nematytą krizę, daug šių dramblių gali palikti badauti, parduoti zoologijos sodams arba atiduoti darbui nelegaliems medžių kirtėjams, perspėja gyvūnų teisių organizacijos.
Išnaudojami drambliai Tailande
Išnaudojami drambliai Tailande / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo AFP, prieš koronavirusą Tailando karalystėje buvo priskaičiuojama apie 2 tūkst. dramblių, kurie tarnavo turizmo reikmėms. Jų gyvenimas ir taip buvo sunkus – dažnai savininkai nevengė naudoti ir žiaurių metodų, kad „išdresuotų“ gyvūnus leisti jais jodinėti turistams arba atlikinėti triukus pasirodymuose.

Pasaulio turizmo industriją ištikus paralyžiui, drambliai nebeneša savininkams pinigų, o kasdien jiems išgyventi reikia apie 300 kg maisto. Jų teisėmis besirūpinantys žmonės perspėja, kad jeigu nebus įsikišta, daug gyvūnų gresia badas arba dar didesnis išnaudojimas nelegaliuose darbuose.

„Mano viršininkas daro ką gali, bet mes neturime pinigų“, – AFP sakė Kosinas, dramblių prižiūrėtojas Čiang Majaus stovykloje, kur jo dramblys Ekkasitas dabar privalo laikytis itin griežtos dietos.

Čiang Majus yra turistų traukos centras šiaurinėje šalies dalyje. Kalnuotoje vietovėje yra begalė dramblių stovyklų ir prieglaudų – nuo išnaudojančių gyvūnus iki jais besirūpinančių.

Naujienų agentūra AFP gavo vaizdo medžiagą iš vienos stovyklos, kurioje užfiksuota eilės grandinėmis prie stulpų pririštų dramblių, kai kurie jų akivaizdžiai jaučiasi blogai, linguoja galvomis.

Maždaug 2 tūkst. dramblių šalyje dabar yra „bedarbiai“, virusui sugniuždžius Tailando turizmo industriją, sako Theerapatas Trungprakanas, Tailando dramblių aljanso asociacijos prezidentas. Pinigų trūkumas neleidžia pasirūpinti tinkama gyvūnų mityba, o tai atsilieps jų fizinei būklei. Juos prižiūrinčių darbuotojų algos kai kuriais atvejais sumažintos net 70 proc.

Th.Trungprakanas nerimauja, kad gyvūnai netrukus bus pradėti naudoti nelegaliuose medžių kirtimuose Tailando pasienyje su Mianmaru, nors jau 30 metų įstatymu draudžiama dramblius naudoti medžių gabenimui. Kiti gyvūnai gali būti išnaudojami ir gatvės pasirodymuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Išnaudojami drambliai Tailande
AFP/„Scanpix“ nuotr./Išnaudojami drambliai Tailande

Krizinė situacija

Iš turistų potraukio drambliams gyvenantys verslininkai krizę pajuto jau sausio pabaigoje. Kinijos turistai, kurie sudaro didžiąją dalį iš 40 mln. Tailando lankytojų, liovėsi vykti į šalį. Kinijai uždarė labiausiai viruso paveiktus savo miestus ir uždraudė išvykimą iš šalies. Kovo mėnesį Tailandas irgi paskelbė kelionių apribojimus.

Drambliams gaunant vis mažiau maisto dėl turizmo sektoriaus pajamų netekimo, situacija yra krizinė, teigė Dramblių gamtos parko savininkė Saengduean Chailert.

Jos prieglaudoje yra apie 80 išgelbėtų dramblių, kuriuos turistai gali tik pamatyti iš šono. Gyvūnai čia nėra išnaudojami triukų atlikimui arba jodinėjimui.

Moteris sukūrė fondą, skirtą maistui drambliams ir pagalbai jų prižiūrėtojams. Ji pergyvena, kad be finansinės pagalbos drambliams gresia badas, atidavimas į zoologijos sodus arba sunkus darbas transportuojant medžius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Išnaudojami drambliai Tailande
AFP/„Scanpix“ nuotr./Išnaudojami drambliai Tailande

Tie gyvūnai, kurie visą dieną yra prirakinti, gali pradėti kautis tarpusavyje, perspėja moteris. O stovyklos neturi pinigų, kad užtikrintų tinkamą medicininę dramblių priežiūrą.

Vis daugėja raginimų valdžiai imti gelbėti staiga pinigų netekusias stovyklas, kad būtų užtikrinta dramblių gerovė. Dramblių gelbėjimo parko savininkas Apichetas Duangdee teigė, kad per dieną drambliui reikia apie 30 JAV dolerių. Pajamų visai nėra.

Jis pabrėžė, kad paleisti į laisvę savo turimus aštuonis nuo medžių kirtėjų ir cirkų išgelbėtus dramblius negali. Didelė tikimybė, kad gyvūnai greitai žūtų teritorinėse kovose su laukiniais drambliais.

A.Duangdee planuoja paimti apie 61 tūkst. JAV dolerių paskolą, kad galėtų išmaitinti savo gyvūnus. „Aš jų neapleisiu“, – patikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius