Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anykščių šilelio medžių lajų tako spąstai: kur statyti automobilį, kai vietų nėra?

Rugpjūčio 8 dieną lankytojams atsivėręs Anykščių medžių lajų takas per pirmąsias dienas sulaukė daugiau nei 11 tūkst. lankytojų. Tačiau ne visiems jiems viešnagė ir pasivaikščiojimas „medžių viršūnėmis“ paliko gerus įspūdžius – nemažai daliai jų nuotaiką sugadino policijos pareigūnai ir jų skirtos baudos už ne vietoje paliktus automobilius.

Nuo penktadienį į Anykščių šilelio medžių lajų taką žmonės plūdo iš visos Lietuvos ir Latvijos, todėl nedidelė automobilių stovėjimo aikštelė nuolat buvo sausakimša. Atvykusieji vėliau buvo priversti transportą palikti tolėliau – šalikelėse – ir iki tako kulniuoti pėsčiomis.

Vienas tokių – 15min.lt skaitytojas Nerijus Ž., savaitgalį lankęsis Anykščiuose. „Išgirdę, kad takas jau veikia, buvome sužavėti šia žinia, ir sekmadienį nusprendėme patys nuvažiuoti.

Žinoma, žmonių buvo tiek daug, kad automobilių spūstyje teko stovėti daugiau nei pusvalandį. Automobilį nusprendėme pasistatyti vos atsiradus laisvai vietai prie įvažiavimo į Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinio kelią ir likusius kelis kilometrus eiti pėsčiomis – taip darė daugelis kitų, čia atvažiavusių svečių.

Skaitytojo Nerijaus Ž. nuotr./Sugrįžę prie automobilio žmonės rado pareigūnus
Skaitytojo Nerijaus Ž. nuotr./Sugrįžę prie automobilio žmonės rado pareigūnus, išrašinėjančius baudas.

Tuomet, kai statėmė automobilį, jokių draudžiamų kelio ženklų nepastebėjome. Prieš mus jau stovėjo keliolika automobilių, o už mūsų – turistinis autobusas bei keli automobiliai, tarp kurių buvo ir policijos visureigis. Šalia jo, vos už kelių metrų nuo mūsų, stovėjo pareigūnas“, – pasakojo Nerijus Ž.

Anot jo, policininkas nė žodžiu neužsiminė, kad šioje vietoje mašinos palikti negalima. Tai, kad pažeidžia Kelių eismo taisykles, vyras sužinojo tik sugrįžęs iš Anykščių šilelio medžių lajų tako.

„Grįžusius pareigūnas mus pasitiko su šypsena ir vos atsirakinus automobilį paprašė dokumentų. Tuomet pastebėjome stoviniuojantį žmonių būrelį prie minėto policijos visureigio. Netrukus ten buvome pakviesti ir mes.

Visi gavo baudas už tai, kad pastatė automobilius, kaip pareigūnai nurodė, „po ženklu“. Kai paklausėme, kodėl to nenurodė ir nesudrausmino, kai mašiną palikome, išgirdome, kad „tuomet mūsų čia nebuvo“. Tai sukėlė ironišką juoką ne man vienam“, – pasakojo Nerijus Ž.

Skaitytojo Nerijaus Ž. nuotr./Sugrįžę prie automobilio žmonės rado pareigūnus, išrašinėjančius baudas
Skaitytojo Nerijaus Ž. nuotr./Sugrįžę prie automobilio žmonės rado pareigūnus, išrašinėjančius baudas.

Suprasdamas, kad ginčytis dėl pažeidimo neverta, vyras kartu su keliolika kitų vairuotojų 12 eurų baudos laukė maždaug 2,5 val. Visą tą laiką minia „nusikaltėlių“ stovėjo karštoje saulėje „gyvoje eilėje“ – sekmadienį Anykščiuose buvo maždaug 27 laipsniai šilumos.

Vyras kartu su keliolika kitų vairuotojų 12 eurų baudos laukė maždaug 2,5 val. Visą tą laiką minia „nusikaltėlių“ stovėjo karštoje saulėje „gyvoje eilėje“.

„Baudų rašymo įkarštyje pradėjome prašyti paaiškinti, kodėl pareigūnai taip elgiasi. Jie tik pasakė, kad tai yra savivaldybės ir policijos nesusikalbėjimas“, – sakė 15min.lt skaitytojas Nerijus.

Vyriškis įsitikinęs, jog pareigūnai netinkamai atliko darbą. „Kyla klausimas, ar pareigūnų darbas įspėti vairuotojus, kad daro pažeidimą, ir reguliuoti eismą, ar palaukti nieko nesakius ir sugrįžusius vairuotojus bausti?“ – retoriškai klausė į redakciją kreipęsis Anykščių lankytojas. 

Išeities jau ieško

„Tai, kad su automobilių statymu bus problema, mes žinojome iš anksto“, – neslėpė Anykščių šilelio regioninio parko direktorius Kęstutis Šerepka.

Prie Anykščių šilelio medžių lajų tako įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje šiuo metu telpa tik 100 automobilių.

Prie Anykščių šilelio medžių lajų tako įrengtoje automobilių stovėjimo aikštelėje šiuo metu telpa tik 100 automobilių. O žmonių srautas į naująjį objektą net ir darbo dieną viršija kelis šimtus. 

Pasak K.Šerepkos, su policija buvo sutarta, jog pirmąjį savaitgalį po lajų tako atidarymo pareigūnai padės reguliuoti eismą. Tad šeštadienį ir sekmadienį jie nuolat budėjo, buvo sustatę laikinus draudžiamuosius ženklus.

„Bet žmonės vis tiek statė, kur papuola – neturėjo ką daryti. O pareigūnai taip pat dirbo, kaip priklauso – baudė“, – absurdišką situaciją komentavo Anykščių šilelio regioninio parko direktorius.

VIDEO: Medžių lajų takas

Jau savaitgalį jis kreipėsi į Anykščių rajono valdžią, prašydamas sukviesti Saugaus eismo komisiją. Jos nariams K.Šerepka siūlys kelyje, vedančiame prie Punkuko akmens ir medžių lajų tako, įvesti vienos krypties eismą ir leisti statyti automobilius tik vienoje kelio pusėje.

„Tokiu atveju mašinas lankytojai čia paliktų ir į taką ateitų pėsčiomis. O grįžę nebesuktų atgal – išvažiuotų kitu keliu. Taip nesusidarytų kamščiai. Žinau, kad variantas geras, nes būtent taip darėme pirmąją tako atidarymo dieną, kai atvyko daug kviestinių svečių“, – kalbėjo pašnekovas.

K.Šerepka viliasi, kad jo pasiūlymui bus pritarta – Saugaus eismo komisija turėtų posėdžiauti šią savaitę.

Parko direktorius pasidžiaugė, kad sulaukė valdžios pažado, jog galės išplėsti dabartinę automobilių stovėjimo aikšelę. Tiesa, tik kitąmet ir tik tuomet, jei lėšų tam bus skirta iš kelių priežiūros programos.

Galima atplaukti ir baidarėmis, valtimis – Anykščiuose sėdi į jas ir atsiiri iki mūsų, – pusiau juokais pusiau rimtai siūlė K.Šerepka.

„Išplėtus aikštelę joje maksimaliai galėtų tilpti 200-300 automobilių, kurie būtų statomi kampu“, – sakė K.Šerepka.

Didžiulio lankytojų susidomėjimo sulaukiantis medžių lajų takas yra už Anykščių. Pasiekti jį viešuoju transportu nėra galimybės. 

Anykščių turizmo ir informacijos centro darbuotojai miesto svečiams siūlė, palikus automobilį mieste, į Anykščių šilelį ateiti pėsčiomis. Nuo miesto iki Puntuko palei Šventąją tęsiasi maždaug 4 km pėsčiųjų takas. Juo ir galima patogiai pasiekti lajų taką.

„Galima atplaukti ir baidarėmis, valtimis – Anykščiuose sėdi į jas ir atsiiri iki mūsų“, – pusiau juokais pusiau rimtai siūlė K.Šerepka.

Jis neslėpė, jog būtent todėl, kad Anykščių šilelį būtų galima pasiekti ne tik automobiliu ar pėsčiomis, bet ir dviračiais, vienas svarbiausių ateities darbų yra dviračių takų projektas.

Planuojama, kad jis sujungs Anykščius ir Anykščių šilelio regioninį parką, tad šiame krašte viešintys poilsiautojai turės galimybę patogiai grožėtis regiono gamta. Ateities planuose – ir beždžionių tiltas per Šventąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius