-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ar statytojai buvo silpnapročiai?“: Rusijos pramogų parkas sulaukė pašaipų ir pykčio

Paskutinę vasario dieną Rusijoje galų gale atidarytas pirmasis teminis pramogų parkas šalyje. Iš pirmo žvilsnio kompleksas Maskvoje kiek primena Disneilendą – amerikiečių pramogų parką, į kurį sovietų lyderiui Nikitai Chruščiovui buvo neleista patekti 1959 m., ir apie kurio kopiją namuose jis svajojo. Vasario 29 d. galų gale, po kelių nesėkmingų bandymų, Rusija turi savo teminį pramogų parką: „Dream Island“ (Svajonių sala), rašo „Radio Free Europe“.
Rusijos pramogų parkas
Rusijos pramogų parkas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kūrėjai tikisi, kad per metus šį kompleksą aplankys milijonai lankytojų iš Rusijos ir svečių šalių, kurie susigundys pramogomis 30 hektarų plote. Įvairios atrakcijos įkurtos po stikliniais kupolais, kad pramogoms netrukdytų Rusijos sostinės orai, kurie dažnai gali būti nemalonūs.

Rusai pabrėžia, kad jų 1,5 mlrd. JAV dolerių kainavęs teminis parkas yra didžiausias Europoje ir Azijoje, ir vadina vienu svarbiausių mero Sergejaus Sobianino palikimu ateities kartoms. Parko atidarymas buvo atidėtas dukart. Jį žadėta atidaryti 2018 m., taip pat 2019-ųjų gruodį.

Daug rusų, ypač tų, kurie aktyvūs socialiniuose tinkluose, skeptiškai žiūri į kompleksą, kurį vadina prasta „Disney“ originalo imitacija. Daug jų gaili ir miško, kuris buvo iškirstas tam, kad būtų pastatytas parkas ir gigantiška automobilių stovėjimo aikštelė. Kiti primena ne visai švarius projektų vystymo užkulisius.

Bene labiausiai kritikuojamos parko kainos lankytojams. Bilietai savaitgaliui keturių asmenų šeimai kainuoja 11 tūkst. rublių (142 Eur). Vidutinis atlyginimas Rusijoje praėjusiais metais buvo 46 tūkst. rublių (595 Eur). O infliacija dar kaip reikiant jį karpo ir toliau. 2019 m. apie 14 proc. rusų gyveno žemiau skurdo ribos – už mažiau nei 10,8 tūkst. rublių (140 Eur) per mėnesį.

Oficialioje svetainėje parkas pristatomas kaip socialiai svarbus projektas Maskvos regione. Vyresniems nei 10 metų bilietas kainuos 2,9 tūkst. rublių (37,5 Eur), o tai reiškia, kad šeimai bilietai kainuotų mažiausiai 8,7 tūkst. rublių (112 Eur). Meras labai savotiškai suvokia „socialinę svarbą“, – tviteryje rašė advokatė ir aktyvistė Stalina Gurevič.

Kitiems užkliuvo tai, kiek kainavo pats parkas – 1,5 mlrd. JAV dolerių. Atkreipiamas dėmesys, kad žymusis Dubajaus dangoraižis „Burj Khalifa“ kainavo maždaug tiek pat – tad atrodo, kad arabai gavo daugiau naudos iš savo pinigų.

Daug žmonių ir yra nepatenkinti parko estetiniu vaizdu, kuris jiems atrodo kaip prasta amerikietiško parko kopija, o architektai pajuokiami kaip niekada savo gyvenime nematę pilies.

Savo atsiėmė ir statytojai. Vienas asmuo tviteryje rašė: „Viskas buvo siaubinga nuo pat pradžių, bet statytojai sugebėjo dar labiau viską sumauti. Visi apvalūs elementai tapo kvadratiniai. Tai ne „Svajonių sala“, o gėdos sala“.

Architektė ir dizainerė Sofiya tviteryje skundėsi, kad šis parkas yra bjauriausias dalykas, kokį ji mačiusi savo gyvenime. „Tai yra pragaras architektui. Tačiau mano sūnui yra 13 metų. Tai reiškia, kad aš, kaip mylinti mama, tikriausiai ten netrukus vyksiu, ir kol mano sūnus mėgausis pramogomis, aš kentėsiu“, – rašė moteris.

Kritikos sulaukė ir milžiniška automobilių stovėjimo aikštelė – žmonės stebėjosi, kodėl nebuvo statyta požeminė ar kelių aukštų. „Parkingas priešais parką. Ar statytojai buvo silpnapročiai?“, – rašė Katiuša Mironova tviteryje.

Parkas susilaukė daug priekaištų dar prieš atidarymą, o ypač – iš netoliese gyvenančių žmonių, kurie skundėsi viso miško iškirtimu. Paskyroje „Interesting Moscow“ pasidalinta palydovo vaizdais, kaip teritorija atrodė anksčiau ir kaip dabar.

Galiausiai, socialiniuose tinkluose buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad parko atidarymas netikėtai sutapo su demonstracijomis Maskvoje, kurios skirtos Boriso Nemcovo atminimui. Jis prieš penkerius metus buvo nušautas netoli Kremliaus. Tūkstančiai žmonių demonstracijose pasisakė prieš siūlomas konstitucijos pataisas, kurias kritikai vadina Vladimiro Putino galios įtvirtinimu šalyje. Vienas tviterio vartotojas rašė, kad pusė Maskvos buvo Nemcovo eitynėse, kita pusė – „Dream Island“ atidaryme.

Naujojo pramogų komplekso savininkai – Amiranas Mucojevas ir jo brolis Alikanas. Jie yra Zelimchano Mucojevo, neskaidraus verslininko ir buvusio Valstybės Dūmos parlamentaro nuo valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“, kuris įtariamas ryšiais su nusikalstamu pasauliu, sūnūs.

Ar visa tai bus aktualu rusams, ketinantiems aplankyti „Dream Island“, bus matyti ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius