Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar turėsime keliauti su specialiais sveikatos pasais? S.Čaplinskas tai mato kaip galimą sprendimą

Europos valstybėms svarstant apie tai, kaip bus galima vėl saugiai atvesti savo sienas turistams, kelios šalys iškėlė sveikatos pasų idėją. Graikija, Ispanija pradėjo kalbėti apie tai, kad galėtų vasarą įsileisti tik tuos keliautojus, kurie patvirtintų neturintys naujojo koronaviruso COVID-19 užkrato.
Ar turėsime keliauti su specialiais sveikatos pasais? S.Čaplinskas tai mato kaip galimą sprendimą
Ar turėsime keliauti su specialiais sveikatos pasais? S.Čaplinskas tai mato kaip galimą sprendimą / 123rf.com15min nuotr.

Kas tas sveikatos pasas?

Garsiausiai apie sveikatos pasų galimybę kalba Graikija, kuri dėl pakankamai neblogos epidemiologinės situacijos šalyje kurortus atverti užsieniečiams svarsto net birželio mėnesį. Tiesa, tai – labai optimistinis variantas. Šalies turizmo ministras Harry Theoharisas mano, kad turistinis sezonas šalyje prasidės vėliau – liepos mėnesį, ir tęsis bent tris mėnesius.

Tačiau didžiausias iššūkis Graikijai, kurios ekonomika itin priklauso nuo turizmo, yra apsispręsti, kas ir kaip galės patekti į šalį. Vienas iš variantų – privalomas sveikatos pasas keliaujantiems. Jis būtų įrodymas, kad asmuo neturi COVID-19 užkrato.

H.Theochariso teigimu, apie sveikatos pasą kalbama ir Europos Sąjungos lygmeniu. Tyrimas būtų atliekamas turisto gimtojoje šalyje, dar prieš išvykimą atostogų svetur. Tik gavus patvirtinimą, kad keliautojas neturi COVID-19 užkrato, jam būtų leista išvykti.

123rf.com nuotr./Mikonas, Graikija
123rf.com nuotr./Mikonas, Graikija

Apie tokio paso privalomumą kalba ir Ispanijai priklausančių Balearų salų valdžia. Ji centrinei valdžiai pasiūlė idėją įvesti elektroninius „imunologinius pasus“. Juose be kitų duomenų apie sveikatą būtų ir informacija, ar jiems yra buvęs nustatytas naujasis koronavirusas. Taip esą būtų apsaugota ir Balearų salų bendruomenė, ir išgelbėtas toks šiam regionui svarbus turizmo verslas.

S.Čaplinskas vadina galimu laikinu sprendimu

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktorius Saulius Čaplinskas penktadienį feisbuke komentavo, kad idėja dėl sveikatos paso yra sveikintina.

„Manau, kad tai labai logiška diskusija, kaip ir galimas laikinas COVID-19 ligos plitimo kontrolės sprendimas. Daugumą užsikrėtusiųjų ir virusą platinančių asmenų galima diagnozuoti. Po tam tikro laiko žmonės pasveiksta ir tampa nebeužkrečiami. Pasveikai ir keliauk sau sveikas!“, – rašė ULAC vadovas.

123rf.com nuotr./Koronavirusas
123rf.com nuotr./Koronavirusas

Jis teigė, kad jau dabar laikas tam ruoštis ir Lietuvai: „tiek pas mus atvyksiantiems, ypač iš Rusijos ar Baltarusijos, tiek norintiems išvykti mūsų piliečiams sudaryti galimybę išsitirti dėl COVID-19 ir turėti tokius sveikatos pasus“.

Visgi, problema Lietuvoje yra ta, kad dabar galimybės išsitirti savarankiškai, anot S.Čaplinsko, praktiškai nėra. „Manau, kad turėtume kuo greičiau COVID-19 diagnostiką padaryti maksimaliai prieinamą visais galimais diagnostikos metodais kuo platesniame sveikatos priežiūros įstaigų ir laboratorijų tinkle bei pradėti atliekamų tyrimų kokybės vertinimus siekianti įgyti reikiamos patirties“, – savo nuomonę dėstė jis.

Kada būtų leidžiama išvykti iš Lietuvos – neaišku

Kol kas Lietuvos valdžia apie sienų atvėrimą kalba labai aptakiai. Lietuvos oro uostams prognozuojant, kad skrydžių atsistatymas gali prasidėti gegužės viduryje, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kol kas sprendimai nepriimti, tačiau pabrėžia, kad pirmieji skrydžiai vyktų ten, kur nėra aktyvių viruso židinių.

„Šiandien COVID-19 valdymo komitete buvo apie tai diskutuota, tiek užsienio reikalų, tiek susisiekimo ministrai pristatinėjo pačia mintį, kad dalis skrydžių galėtų būti atnaujinta, bet tokių sprendimų kol kas nėra priimta, kalbėti apie datas galėsime, kai bus aišku ir kai Vyriausybė tokius sprendimus priims“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė A.Veryga.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis

„Pats principas, kad skrydžiai, jei ir bus atnaujinami, tai pirmiausia iš ten, kur nėra aktyvūs židiniai, tikrai ne tos šalys, kur labai didelis ir nevaldomas plitimas, ten tie skrydžiai jeigu ir bus atnaujinami, bus atnaujinti paskiausiai“, – pridūrė jis.

Anot jo, jei bus nuspręsta skrydžius atnaujinti, turės būti paruoštos visos priemonės, taikytos ir iki skrydžių uždarymo. „Turėsime labai atsakingai tam pasiruošti, tai reiškia ir testavimui, ir karantinavimui ir visoms kitoms priemonėms, kurios buvo naudojamos, kol skrydžiai vyko“, – sakė ministras.

Prezidentas Gitanas Nausėda, penktadienį paklaustas, ar šią vasarą būtų bent galimybė nuvykti į kaimynines šalis, ragino geriau galvoti apie atostogas Lietuvoje.

Iššūkis – ir kaip pritraukti turistus

Nuo turizmo priklausančios šalys svarsto ne tik kaip užtikrinti, kad keliautojai nepradėtų naujos COVID-19 bangos, bet ir tai, kaip pačios pasirodyti patraukliomis. Neabejotinai renkantis kelionės kryptį poilsiautojams bus labai svarbu saugumas.

Pavyzdžiui, Turkija žada, kad iki vasaros įves naują sertifikavimo sistemą. Jau gegužės mėnesį viešbučiai turės gauti pažymėjimus, kad juose laikomasi higienos standartų, saugančių nuo COVID-19 plitimo. Tiesa, užsienio turistų ji laukia kiek vėliau nei Graikija.

Sertifikatai taps būtini visoms turizmo sferoms – viešbučiams, oro linijoms, transportui, muziejams, restoranams. Įstaigos, ypač viešbučiai, privalės garantuoti socialinį atstumą, reguliariai atlikti dezinfekcijas, tikrinti darbuotojų sveikatą ir jiems suteikti apsaugos priemones.

Viešbučių sertifikavimo sistema bus pradėta ir Ispanijos kurortuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius