-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bent kartą gyvenime – būtina: Izraelis – nuo Negyvosios jūros, dykumų iki Marso kanjonų

Izraelis neretai įvardijamas ta šalimi, kurią būtina aplankyti kiekvienam, save vadinančiam kelionių aistruoliu. Ir toks įvaizdis apie šią šalį suformuotas tikrai ne veltui. Reta šalis gali pasigirti tokiais turtais ir kontrastais – religinės ištakos, įspūdingi istoriniai paminklai, žaliuojantys slėniai, dykumos, saldi baklava ir sūresnė, nei galima įsivaizduoti, Negyvoji jūra. Kelionė į Izraelį iš tiesų prilygsta pačių įvairiausių reginių, skonių, kvapų ir potyrių karuselei.
Jeruzalė, Izraelis
Jeruzalė, Izraelis / Novaturo nuotr.

2017 metais Izraelis džiaugėsi rekordiniu šalį aplankiusių turistų skaičiumi – 3,6 mln. Neįtikėtina, tačiau viliamasi, kad pastarųjų metų rekordas bus sumuštas jau artimiausiais metais. Atsakyti į klausimą, kas atvilioja keliautojus į šią šalį – nelengva. Pirmiausia, Izraelis sutelkia labai skirtingo pobūdžio turistus – kultūrinio paveldo, gamtos, aktyvių ekskursijų ir pajūrio poilsio mėgėjus. Tad priežasčių spektras, kodėl turistas atostogoms pasirenka Izraelio kryptį, itin platus, o pats sąrašas – ilgas, o gal net nesibaigiantis.

VIDEO: Izraelis – trijų jūrų skalaujama turisto svajonė

Vis dėlto bene kiekviename tokiame sąraše veikiausiai rasime kelis dažniausiai pasikartojančius objektus – Izraelio simbolius. Tuos, kuriais šalis didžiuojasi ir turi teisę daryti.

Modernus ir jaukus Tel Avivas

Šalis, kurioje dera iš pažiūros nesuderinami dalykai – Negyvoji jūra ir dykuma, istoriniai objektai ir dangoraižiai, religiniai paminklai ir nuostabiausi paplūdimiai, islamiška, savita dvasia ir europietiškos gyvensenos akcentai. Pastaruosius kontrastus atspindi ir svarbiausi šalies miestai – oficialioji sostinė Tel Avivas ir turistų numylėtoji senoji Jeruzalė.

Tel Avivas – neabejotinai šalies ekonominis centras, tačiau puikiai pritaikytas ir keliautojams. Klausimo – ką veikti šiame mieste, tikrai nekils. Jį pakeis nebent kitas – kaip spėti išvysti kuo daugiau? Viduržemio jūros pakrantėje „tupintis“ miestas sutelkęs net 3,8 mln. gyventojų, šis skaičius paaiškina, kodėl Tel Avivas vadinamas vienu šurmulingiausių šalies miestų.

Tel Avivas
Tel Avivas

Aišku, į kasdienį vietinių zujimą „įsipaišo“ ir didžiulis kiekis turistų. Dažnai sostinei keliautojai paskiria net kelias atostogų dienas, mat aplankyti tiek muziejų, renginių, parodų ir kitų veiklų per vieną dieną tiesiog neįmanoma. Į turistų kultūrinę programą dažniausiai įtraukiami trys populiariausi miesto muziejai – Nepriklausomybės, Žydų diasporos ir Palmach. Juose tikrai išsamiai supažindinama su šalies istorija ir kultūra.

Norintiems pažinti miestą iš arčiau ir pajusti jo dvasią būtina praeiti viena svarbiausių jo arterijų – Tel Avivo promenada. Savaime aišku, čia patenkama į nemenką sūkurį, kavinių ir restoranų durys kiekvienam atviros plačiai, tačiau baidytis prisėsti – nereikėtų. Promenada atveria nepakartojamą Jaffa uosto grožį, todėl pasėdėti su puodeliu rankoje ar prie vakarienės patiekalo su tokiu reginiu – puikus pasirinkimas. Tiesa, vėliau nereikėtų patingėti ir nukulniuoti iki paties uosto. Čia pajusite savitą jaukumą ir dvasią – klaidžiojate mažomis Zodiako ženklais pavadintomis gatvelėmis, o už kiekvieno kampo jus pasitinka kokio nors amato atstovas, galintis pasiūlyti įsigyti rankų darbo dirbinį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Turgus Tel Avive
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Turgus Tel Avive

Tiesa, būtina pabrėžti, kad iš pažiūros labai moderniame ir dangoraižių nestokojančiame Tel Avive yra nemažai vietų ramiam ir jaukiam poilsiui. Mieste ir daugybė parkų, didžiausias iš jų – Ganei Yehoshua, bei paplūdimių, kurie garsėja kaip vieni geriausių pasaulyje. Taigi ramiai pagulinėti ant smėliuko su knyga rankose – toli gražu ne prastas pasirinkimas. Juolab kad saulės ir šilumos Izraelis tikrai nestokoja kone ištisus metus. Vasarą Izraelis alsuoja karščiu, tačiau nemenka dalis turistų į jį išsiruošia rudenį, kai oras šalyje kiek švelnesnis.

Izraelio širdis – Jeruzalė

Senolė Jeruzalė skaičiuoja net 3 000 metų istoriją. Miestas, kurį galima vadinti religiniu lopšiu, čia susikerta žydų, krikščionių ir islamo religijos. Muziejumi po atviru dangumi vadinama Jeruzalė lyg ir išduoda, kad lankytinų objektų čia nepristigsite.

Pirmiausia reikėtų pasileisti į klajonę po miesto senamiestį. Nužingsniuoti iki Raudų sienos, pasigrožėti trečia svarbiausia pasaulio mečete – Uolos mečete – ir puikia Jeruzalės panorama nuo Šventojo kalno. Turint laiko patartina tiesiog leisti sau pasivaikščioti po šį miestą be plano – patikėti gido vaidmenį akims. Gatvelių labirintai jums leis atrasti nepakartojamų vietų, o gal net atves iki turgaus šurmulio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeruzalė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeruzalė

Aplankantys Alyvų kalną ne tik užsideda varnelę ant vieno lankomiausių religinių objektų, bet pamato ir nepakartojamą senojo miesto panoramą. Vaizdas į Jeruzalę, Negyvąją jūra ir kalnus atsiveria nuo 100 metrų kalvos. Tiesa, nereikėtų praleisti progos aplankyti ir 12 kupolų turinčios Tautų bazilikos, kuri garsėja įspūdingomis mozaikomis. Tarp svarbių aplankyti Jeruzalės religinių vietų linksniuojami ir tokie objektai kaip Dievo motinos bažnyčia, Karaliaus Dovydo kapavietė, Jeruzalės citadelė ir krikščionių senamiestis, kuriame randame dar per 40 krikščionims svarbių vietų.

Raudų siena Jeruzalėje
Raudų siena Jeruzalėje

Kurortų karalius – Eilatas

Norėdami atsipūsti ir pasimėgauti kurortinėmis atostogomis turistai labai dažnai renkasi Eilatą – Izrealio paplūdimių stebuklą, įsikūrusį prie Raudonosios jūros. Įdomu tai, kad oro temperatūros skirtumas Eilate žiemą ir vasarą tikrai pastebimas, tačiau vandens – ne. Šaltuoju metu sulaukiama 11–20 laipsnių šilumos, o sezono įkarštyje apie 26–40 laipsnių, tačiau vanduo čia visada šiltas – apie 20–26 laipsnius. Ar galima įsivaizduoti geresnį kurortą?

Eilatas dėl savo grožio ir puikios infrastruktūros vadinamas idealia vieta poilsiui, o vienas didžiausių jo išskirtinumų – galimybė suderinti triukšmingą ir ramų poilsį. Kurortas lyg padalintas į dvi dalis – šurmulingą šiaurę ir tykesnius pietus. Tačiau Eilato vizitinę kortelę – puikią smėlėtą pakrantę, šiltą jūrą, koralus bei įvairias vandens pramogas rasite abejose pusėse.

15min nuotr./Izraelio kurortas Eilatas
15min nuotr./Izraelio kurortas Eilatas

Ką turi nuveikti Izraelyje?

Įveikus „sunkiąją artileriją“ – dviejų miestų lobynus, reikėtų pasirengti antrajai įspūdžių bangai, kuri žada ne ką mažesnį malonumą. Nors įvairių objektų ir veiklų Izraelyje nesuskaičiuojamai daug, vertėtų bent truputį pasikliauti turistų jau išbandytomis. Taigi, ką dar būtina pamatyti ar patirti Izraelyje?

  • Nuvykti į povandeninę observatoriją, kuri įsitaisiusi 5 m jūros gylyje. Ją su sausuma jungia 100 metrų tiltas, o pati observatorija ypatinga tuo, kad stebimas ne akvariuminis, o tikras jūros gyvenimas.

  • Izraelis suteikia unikalią galimybę išvysti delfiną. Šiaurinėje koralų rifo dalyje yra susiformavusi laukinių, o ne prijaukintų delfinų pamėgta vieta. Čia, jei delfinams gera nuotaika, galima juos pamatyti iš palyginti mažo atstumo, o kai kurie turistai išdrįsta su jais net panardyti.

  • Ieškant unikalumo, kur jau kur, bet Izraelyje – tai ne bėda. Vienas iš tokių – Micpe Ramono krateris, įsitaisęs Negevo dykumose. Reginiai ir pojūčiai, kuriuos patirsite čia, prilygs kelionei į Marsą, mat kraterio paviršius primena labiau minėtą planetą nei žemę. O kokio grožio spalvos ir šešėliai žaidžia čia leidžiantis saulei. Įdomu tai, kad šioje vietoje galime ne tik pasivaikščioti, bet ir pasivažinėti dviračiu.

Shutterstock nuotr./Ramono krateris Negevo dykumoje
Shutterstock nuotr./Ramono krateris Negevo dykumoje
  • Izraelis ir Negyvoji jūra bei geros kokybės paplūdimio poilsis – tiesiog neatsiejami dalykai. Sūriausias pasaulyje vandens telkinys, esantis 400 m žemiau jūros lygio, turistus vilioja paplūduriuoti. Taip, tiesiog paplūduriuoti. Šioje jūroje tiesiog neskęstama, tad norint ramiai atsigulti ant vandens su knyga rankoje jums nereikės jokio čiužinio.

Shutterstock.com nuotr./Negyvoji jūra
Shutterstock.com nuotr./Negyvoji jūra
  • Jei dar vis svajojate išbandyti nardymą ar povandeninę žūklę, drąsiai šį tikslą galite įgyvendinti būtent Izraelyje. Vienas žymiausių kurortų – Eliatas – siūlo puikią vandens pramogų infrastruktūrą, o Raudonoji jūra parengusi egzotiškus koralų ir spalvingų žuvų reginius.

  • Lankantis Izraelyje patartina užsukti į vietinių turgų. Ten, kur alsuoja tikroji šalies dvasia, jūsų derybų menas bus išbandytas aukščiausių šio amato profesionalų. Kiek šis žaidimas truks – priklausys tik nuo jūsų, tačiau daržovių, prieskonių, arbatų, dirbinių, kilimų ar bet ko kito, ką rasite šurmulyje, galite įsigyti už kur kas pigesnę kainą, nei išgirstate pirmą kartą. Vienu populiariausių turgų laikomas Tel Avivo centre įsikūręs Carmelio turgus.

  • Trečiasis pagal dydį Izraelio miestas Haifas – tikrai vertas turistų dėmesio. Tiesa, ir sulaukia jo tikrai nemažai. Vienas iš žymiausių miesto objektų – į UNESCO saugomų vietovių sąrašą įrašyti Bahajų sodai, kuriuos sudaro 19 terasų, o lankytojus itin žavi paties sodo ryškumas, spalvingumas, estetika ir ypač – simetrija.

  • Kvapą gniaužianti Masados kalnų tvirtovė taip pat yra nusipelniusi vietos UNESCO pasaulio paveldo sąraše, tačiau ji turi ir dar vieną „titulą“ – viena populiariausių Izraelio turistinių vietų. Tai senovės fortifikacijų bei pastatų griuvėsiai, esantys ant izoliuotos uolos Pietų Izraelyje prie Negyvosios jūros. Galima tik įsivaizduoti, koks pasakiškas tai reginys.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Vaizdas nuo Masados tvirtovės
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./Vaizdas nuo Masados tvirtovės
  • Kokia gi kelionė, jei nepalepinsite skrandžio netradiciniais skoniais ir kvapais. Izraelietiškai virtuvei priskiriama daugybę patiekalų, tačiau vienas iš dažniausiai turistų ragaujamų – žymieji falafeliai – avinžirnių pagaminti kepti kukuliai. Kalbant apie avinžirnius, negali paminėti ir Izraelyje itin pamėgtos užtepėlės – humuso. Itin populiarūs ir tradiciniai vietiniai patiekalai Sabihas ir Šavarma. Pirmasis – pita, įdaryta baklažanais, virtais kiaušiniais ir daržovėmis, o antrasis lietuviams primins kažką panašaus į kebabą. Nors kelionei saldžių prieskonių neabejotinai netrūks, gurmanišką vakarą irgi patartina užbaigti tradiciniu gardėsiu – sluoksniuotais pyragėliais su riešutais, medumi ir saldžiu sirupu, vadinamu baklava.

Daugiau informacijos apie keliones rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius