-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Brexit“ pačius britus įkalino Londono oro uoste

Pirmosiomis 2021-ųjų dienomis Jungtinėje Karalystėje įstrigo šios šalies piliečiai, turintys teisę gyventi Europos Sąjungos valstybėse – viename Londono oro uoste jie neįleisti į lėktuvus.
Heathrow oro uoste
JK oro uoste / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Per ilgus „Brexit“ derybų mėnesius mes buvome tikinami, kad niekas nesikeis“, – guodėsi 69 metų JK pilietė Patricia Moody, šeštadienį su sutuoktiniu negalėję išskristi į Ispaniją, kurioje turi namus.

Jų ir kitų keleivių pateiktus dokumentus atsisakė pripažinti vienai grupei priklausančios skrydžių kompanijos „British Airways“ ir „Iberia“, kurios nusprendė neįleisti žmonių į lėktuvus, nes jie nebuvo laikomi ES gyventojais.

Tai atsitiko dėl biurokratinės tvarkos, reglamentuojančios šių valstybių santykius, įsigaliojusius iš karto po to kai JK galutinai paliko bendriją.

Ispanijoje iki sausio 19-osios tebegalioja draudimas žmonėms atvykti iš JK dėl naujos koronaviruso atmainos, užfiksuotos Anglijoje.

Ispanų ir britų valdžios atstovai tikina, kad keliaujant tarp šių valstybių turėtų galioti ir šią teisę užtikrintų žalios spalvos ES pilietybės sertifikatas su užsienietišku identifikaciniu numeriu – juos turi visi britai, pripažinti nuolatiniais Ispanijos rezidentais.

Tokių žmonių šiuo metu yra apie 300 000.

Kilus sumaiščiai situaciją abi valstybės savaitgalį ėmė aiškintis aukščiausiu lygiu, abi pusės tvirtina, kad „taip atsitikti negalėjo“.

Ispanijoje šiuo metu įvedama nauja sistema (Tarjeta de Identidad de Extranjero, TIE), skirta registruoti nuolat šalyje gyvenantiems užsieniečiams. Dėl daugybės užklausų sistema nespėja įregistruoti visų norinčių, dėl to ir galėjo kilti nesusipratimų.

Ispanijos užsienio reikalų ministras pareiškė, kad registraciją šalyje įrodo ir TIE, ir žaliasis sertifikatas, todėl artimiausiu metu panašūs nesusipratimai neturėtų kartotis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius