Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijoje prasideda privalomas karantinas atvykėliams: gresia 1125 eurų baudos

Dauguma į Jungtinę Karalystę atvykstančių žmonių nuo pirmadienio turės izoliuotis dviem savaitėms pagal COVID-19 prevencijai skirtą naują tvarką, griežtai kritikuojamą sunkmetį išgyvenančio aviacijos sektoriaus.
Lutono oro uoste
Lutono oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Priemone, kuri su tam tikromis išlygomis taikoma tiek gyventojams, tiek lankytojams, siekiama užkirsti kelią antrai susirgimų bangai, galinčiai prasidėti dėl įvežtinių užsikrėtimo atvejų.

Tačiau kritikai klausia, kodėl Britanija, kur pastarąsias dvi savaites fiksuotas naujų COVID-19 atvejų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, buvo antras didžiausias Europoje, dar labiau apsunkina viešbučių ir oro linijų darbą, apribodama keliones iš mažiau pandemijos paveiktų valstybių.

Oro vežėja „British Airways“ bei pigių skrydžių bendrovės „EasyJet“ ir „Ryanair“ padavė vyriausybę į teismą dėl žingsnio, kurį jos laiko „neproporcingu ir nesąžiningu“.

Sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas savo ruožtu pareiškė, kad naujos taisyklės yra prasmingos, nes „iš užsienio įvežamų infekcijų dalis didėja“, o pačioje Britanijoje nustatomų užsikrėtimo atvejų skaičius mąžta.

„Turime laikytis požiūrio, grindžiamo atsargumu“, – televizijai „Sky News“ sakė jis.

Norėdami patekti į Didžiąją Britaniją lėktuvu, traukiniu, keliais ar jūra, keliautojai turi pateikti išsamią informaciją apie savo kelionę ir adresą, kur ketina izoliuotis.

Tokio karantino įgyvendinimo specifika skirsis Jungtinės Karalystės atskirose srityse, o priemonių tikslingumą ruošiamasi įvertinti kas trys savaitės.

Keliais atvejais daromos išimtys – pavyzdžiui, sunkvežimių vairuotojams, „būtiniausiems“ sveikatos priežiūros specialistams ir iš Airijos atvykstantiems žmonėms, išbuvusiems ten mažiausiai dvi savaites.

Anglijos pareigūnai atliks patikrinimus vietoje, o pažeidėjams gali grėsti 1000 svarų sterlingų (1125 eurų) baudos ar patraukimas baudžiamojon atsakomybėn.

Viltys dėl „kelionių koridorių“

Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel praėjusią savaitę skeptiškai nusiteikusiems parlamentarams pareiškė, jog naują priemonę „palaiko mokslininkai, remia visuomenė; ji yra būtina, norint išgelbėti gyvybių“.

Britų vyriausybė šiuo metu pamažu švelnina karantiną: planuojama, kad mažmeninės prekybos įmonės atsidarys birželio 15 dieną, o restoranai ir barai ribotai atnaujins veiklą nuo liepos pradžios.

Tačiau smarkiai nukentėjęs svetingumo sektorius labai priklauso nuo turistų, o verslo lyderiai baiminasi, kad karantinas reikš, kad bus prarasta didžioji dalis vasaros sezono.

Karantinas keliautojams JK įvedamas smarkiai nukentėjusiai Italijai atidarius savo sienas ir jos pavyzdžiu pasekus kitoms Europos valstybėms.

Britų premjero Boriso Johnsono vyriausybė bando susitarti dėl „kelionių koridorių“ su tokiomis šalimis kaip Prancūzija ir Ispanija – taigi jų piliečiams reikalavimas karantinuotis galėtų būti panaikintas.

Tačiau pranešama, kad pareigūnai susitarimus žada apytikriai birželio pabaigoje, o ieškinį pareiškusios oro linijos teigia negalinčios taip ilgai laukti.

„Šios priemonės yra neproporcingos ir nesąžiningos Didžiosios Britanijos piliečių, taip pat į JK atvykstančių lankytojų iš kitų šalių atžvilgiu“, – savo bendrame pareiškime nurodė oro bendrovės.

Jų teigimu, karantinas „darys niokojamą poveikį JK turizmo pramonei ir per šią precedento neturinčią krizę sunaikins tūkstančius darbo vietų“.

Šalyje lig šiol nustatyta 40 542 mirties nuo COVID-19 atvejai; daugiau jų yra tik Jungtinėse Valstijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius