-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 ribojimai neįprastoje Europos vietoje: pusė miesto uždaryta, pusė – ne

Dauguma ne pirmos būtinybės prekių parduotuvių Nyderlanduose šią savaitę buvo priverstos užverti duris. Bet viename mieste situacija ir juokinga, ir sudėtinga. Pusė parduotuvių gali veikti, pusė – ne.
Miestas, kurį kerta šalių riba: Barlė-Nasau - Barlė-Hertogas
Miestas, kurį kerta šalių riba: Barlė-Nasau - Barlė-Hertogas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Tokia komplikuota tvarka susiklostė Barlė-Nasau – Barlė-Hertogo mieste. Jis yra įsikūręs tiesiai ant Nyderlandų-Belgijos sienos, kuri eina per įvairius miesto kvartalus ir statinius. Siena net neina lygiai – nedidelio miesto teritorijoje yra daug nedidelių Belgijos eksklavų, kurių ribose kai kur yra ir atvirkštinių eksklavų, priklausančių Nyderlandams.

Miesto gyventojai jau daug metų nepajusdavo jokių nepatogumų dėl jų miestą kertančios dviejų valstybių sienos. Abi šalys priklauso Šengeno erdvei, taisyklės abiejose teritorijose iš esmės vienodos. Tačiau situacija pasikeitė Europoje kilus koronaviruso pandemijai. Jau pavasarį išryškėjo skirtumai tarp dviejose šalyse įvestų karantino priemonių, o gruodį vėl susidarė keista situacija.

Nyderlandai šią savaitę įvedė griežtesnį karantiną nei kaimynė Belgija ir uždarė nebūtinų prekių parduotuves. Tuo tarpu belgai prieš pora savaičių nusprendė leisti atsidaryti parduotuvėms.

Tokių taisyklių pasekmė – uždarytų ir atidarytų parduotuvių popuri visame mieste. Iš esmės identiškomis prekėmis prekiaujančios parduotuvės tame pačiame ir gali priimti pirkėjus, ir ne.

Situacija kai kuriais atvejais dar keistesnė. Yra parduotuvių, kurios yra abiejų šalių teritorijose, rašo hartvannederland.nl. Ką tada daryti? Patys savininkai nežino. Uždaryti dalį parduotuvės, kuri techniškai yra Nyderlandų teritorijoje?

Menininkės Sylvios Reijbroek galerija liko atverta, nors ji stovi tiesiai ant šalių sienos – net galerijos viduje ribą žymi balti ženklai. „Turiu du adresus, bet galerija registruota Belgijoje. Labai keista. Esame tiesiai ant sienos, tad pusė galerijos turi užsidaryti, pusė – ne. Bet juk virusas neturi sienų, ar ne?“, – kalbėjo ji.

Vietos verslo asociacijos vadovas Bartas de Bresseris pasakojo, kad šiai priklauso ir belgų, ir olandų verslai. „Kai viena iš šių grupių kenčia, tai neatrodo teisinga. Tai lyg žaidimas „Klasės“. Šiandien šokinėjame ant kairės kojos, rytoj – gal ant dešinės“, – sakė jis.

Kovo pabaigoje situacija buvo atvirkštine. Belgijos parduotuvės turėjo atsidaryti, tačiau Nyderlandų teritorijoje esančios galėjo būti atvertos. Vietiniai tuomet atvirai žiniasklaidai sakė, kad jie atsidūrę absurdiškumo epicentre. Buvo prieita iki tokių atvejų, kai pusė prekybos centro buvo uždaryta, pusė – ne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius