Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID pažymėjimas tuoj kai kuriems nebegalios: norint keliauti teks vėl skiepytis

Po gero mėnesio dvi vakcinos nuo COVID-19 dozės nebegarantuos laisvesnių kelionių po Europos Sąjungą (ES). Jei po antro skiepo bus praėję daugiau nei 9 mėnesiai, žmogus bus laikomas neturinčiu imuniteto. Norėdami toliau naudotis ES skaitmeniniu COVID pažymėjimu, keliautojai turės skiepytis sustiprinančiąja doze (nebent bus persirgę arba pasidarę testą).
Skrydžiai pandemijos metu
Skrydžiai pandemijos metu / 123rf.com nuotr.

Apie tai antradienį paskelbė Europos Komisija. Tam prieš kelias dienas pritarė ir Bendrijos lyderiai.

Pagal naują tvarką, nuo vasario 1-osios tie, kurie per tam tikrą laiką nebus gavę sustiprinančiosios dozės, nebegalės naudotis šiuo pažymėjimu, kuris dabar palengvina keliones po ES.

Jame, kaip ir lietuviškame galimybių pase, skaitmeniniu pavidalu saugoma informacija apie persirgimo COVID-19 faktą, pasiskiepijimą nuo šios ligos arba neigiamą testo rezultatą.

Nuo liepos galiojantis ES skaitmeninis COVID pažymėjimas nėra leidimas patekti į vieną ar kitą šalį, jei ji taiko kelionių apribojimus, tačiau jis leidžia žmogui išvengti įvairių popierių.

Telefone turint programėlę su specialiu kodu, paprastai nereikia papildomo patvirtinimo, kad žmogui tikrai buvo nustatyta COVID-19 ir jis pasveiko, jis pasiskiepijo arba pasidarė testą ir gavo neigiamą rezultatą.

Kol kas, norint naudotis šiuo pažymėjimu, pakanka būti užbaigus skiepijmąsi pagal gamintojų rekomenduojamą programą (kitaip tariant, turi būti praėjęs tam tikras laikas po dviejų „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinų arba „Janssen“ vakcinos).

Tačiau lapkričio pabaigoje EK pasiūlė atnaujinti saugaus ir laisvo judėjimo ES koordinavimo taisykles, dar pavasarį parengtas reaguojant į COVID-19 pandemiją.

Apie tokius planus pranešta Europoje, atėjus šaltajam sezonui, smarkiai išaugus užsikrėtimo atvejų skaičiui, ėmus plisti omikron atmainai ir kilus susirūpinimui, kad tarpvalstybiniam judėjimui vėl gali iškilti grėsmė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
Luko Balandžio / 15min nuotr./ES skaitmeninis COVID pažymėjimas

Pagal šį siūlymą, kuriam praėjusią savaitę pritarė ir Bendrijos lyderiai, žmonės, visiškai pasiskiepiję nuo COVID-19, galės keliauti po ES nares be papildomų testų daugiausia 9 mėnesius po antrosios dozės (arba po „Janssen“ vakcinos).

„Sustiprinančiąja doze rekomenduojama skiepytis ne vėliau kaip 6 mėn. po pilnos vakcinacijos, – priminė EK pirmininkė Ursula von der Leyen. – Pažymėjimas galios dar „dosnius“ tris mėnesius po šio laiko.“

EK vadovės žodžiais, šis skaitmeninis pažymėjimas buvo didelė sėkmė.

„Užtikrinsime vieningą sustiprinančiosios dozės traktavimą ir ES skaitmeninio COVID pažymėjimo galiojimo trukmę“, – ji pažymėjo spaudos konferencijoje ir paskelbė savo paskyroje „Twitter“.

Praėjus 9 mėnesiams pažymėjimas (jei jis naudojamas kaip pasiskiepijimo patvirtinimas) nebegalios.

Norint juo toliau naudotis, reikės arba pasiskiepyti sustiprinančiąja doze, arba testuotis prieš pat kelionę ir gauti neigiamą rezultatą. Pasiskiepijus sustiprinančia doze, šio dokumento galiojimo laikas nebūtų ribojamas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./ES skaitmeninis COVID pažymėjimas

Devynių mėnesių laikotarpis siūlomas atsižvelgiant į Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) rekomendaciją po pusmečio skirti stiprinančiąją dozę, o papildomi trys mėnesiai paliekami, kad šalys spėtų pakoreguoti savo skiepijimo kampanijas.

Nepaisant sutarimo, kad nuo COVID-19 pasiskiepijusiems keliautojams nebūtų taikomi iš esmės jokie papildomi ribojimai, kai kurios šalys – Airija, Graikija, Italija, Portugalija – paskelbė reikalausiančios iš atvykstančiųjų neigiamo testo rezultato.

Beje, panašus netiesioginis įpareigojimas skiepytis sustiprinančiąja doze atsiras ir Lietuvoje. Ne tik nesiskiepijusiems, bet ir dviem skiepų nuo koronaviruso dozėmis paskiepytiems asmenims nuo metų pabaigos gali tekti savo lėšomis mokėti už testavimą.

Taip nutiktų, jei jie, praėjus 7 mėnesiams po antros dozės, iki gruodžio 28 dienos nespėtų vakcinuotis trečia doze. Sveikatos apsaugos ministerija tikina, kad po pastiprinančios dozės galimybių paso galiojimo laikas bus pratęstas neribotai.

Vyriausybė nusprendė, kad galimybių pasas būtų išduodamas pasiskiepijusiam žmogui, jei po skiepo praėjo ne daugiau kaip 7 mėnesiai (210 dienų).

Persirgimas prilygsta skiepui, tad, pavyzdžiui, po dviejų skiepų COVID-19 persirgusiems žmonėms sustiprinančiosios dozės nebereikės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius