Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai: verslo kelionių srautai negrįš į prieš pandemiją buvusį lygį

COVID-19 pandemijos metu daugelis atsisakė įpročio keliauti. Nors kelionių situacija jau stipriai keičiasi, ekspertai prognozuoja, kad verslo kelionių srautai niekada nebesugrįš į prieš pandemiją buvusį lygį. Tam įtakos turės ir aplinkosauga.
Verslo kelionė
Verslo kelionė / 123RF.com nuotr.

Balandžio mėnesį Kelionių vadybos instituto (ITM) atlikta 100 kelionių vadovų apklausa parodė, kad tik 28 proc. respondentų tikisi, jog kelionės grįš į 2019 m. lygį, rašoma „Euronews“.

Du trečdaliai manė, kad verslo kelionės neatsigaus iki buvusio lygio, ir prognozavo, kad 2022 m. antroje pusėje tarptautinių kelionių srautai pasieks 45 proc. 2019 m. apimčių, o vietinės kelionės grįš į 56 proc. buvusio 2019 m. lygio.

„Pagrindinis dėmesys bus skiriamas tinkamam kelionių kiekiui ir tipui, kelionių su tikslu koncepcijos diegimui ir jos suderinimui su įmonių fiskaliniais ir anglies dioksido mažinimo tikslais“, – sako ITM vadovas Skotas Deivisas.

123RF.com nuotr. / Verslo kelionė
123RF.com nuotr. / Verslo kelionė

„Galima nuolat vertinti finansines ir vis dažniau aplinkosaugines kelionių sąnaudas, tačiau dar reikia kiekybiškai įvertinti žmogiškąją ir komercinę žmonių susibūrimo naudą“, – teigia jis.

Verslo kelionės nebėra būtinybė

Paulas Milleris, „Digital Workplace Group“ generalinis direktorius ir įkūrėjas, prognozuoja, kad po pandemijos verslo kelionės sudarys apie 25 proc. 2019 m. lygio.

Jis apibūdina 2020 m. ir 2021 m. pandemijos „užsidarymą“ kaip atskaitos tašką, kuris paskatins dažniau naudotis skaitmeniniais sprendimais, tokiais kaip „Teams“ ar „Zoom“.

123rf.com nuotr. / Verslo kelionė
123rf.com nuotr. / Verslo kelionė

Anot jo, verslo kelionės baigėsi. Žinoma, žmonės ir toliau keliaus verslo reikalais, tačiau iš esmės pasikeitė keliavimo būdas.

„2022 m. yra eksperimentavimo metai. Sąlygos, leidžiančios smarkiai sumažinti verslo kelionių skaičių, jau buvo, tačiau pandemija tai įteisino ir normalizavo.“

„Dabar organizacijos suprato, kad 2020 m. kelionių pakeitimas internetiniais sprendimais nesukėlė produktyvumo sumažėjimo ar nesugebėjimo užmegzti darbo santykių. Priešingai, naujasis požiūris gali padėti pagerinti darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą“, – priduria P.Milleris.

Nors mažesnis kelionių skaičius neabejotinai gali būti naudingas aplinkai, jis atkreipia dėmesį, kad net ir darbas nuotoliniu būdu jai daro tam tikrą poveikį. Juk darbuotojai naudoja įrangą bei energiją, nesvarbu, kad ir kur jie bebūtų.

Jo manymu, ateityje verslo kelionėse daugiausia dėmesio bus skiriama itin svarbioms akimirkoms ir prasmingam visų darbuotojų susibūrimui.

Atrodo, kad retesnės, bet tikslingos verslo kelionės galėtų būti naudingesnės ir planetai, ir pačiam keliautojui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius