Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekstremalios pramogos Suomijoje – baseinas Helsinkio įlankoje ir idėja įmonės kalėdiniam vakarėliui

Sunku aiškiai įvardyti tą jausmą – eini susisupusi į šilčiausią paltą, tirtėdama nuo Helsinkio įlankos pakrantę šukuojančio vėjo, o šalia lėtu žingsniu tipena keliasdešimt metų už tave vyresnis senjoras su glaudėmis. Netrukus jis pūkšteli į Helsinkio uoste įrengtą baseiną po atviru dangumi ir plaukioja stebėdamas lėtai slenkančius gigantiškus keltus. Ir tam nebūtina tapti „užkietėjusiu“ ruoniu: baseinai Helsinkio uoste sklidini iki 28-ių laipsnių sušildyto vandens.
Helsinkio „Alass“ baseinai po atviru dangumi ir  „4D Flying Theatre“ turas po miestą
Helsinkio „Alass“ baseinai po atviru dangumi ir „4D Flying Theatre“ turas po miestą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pakrantėje įsikūrusių baseinų „Alass Seapoll“ pamainos vadovas Teppo Pesonen sako, jog daugelis netoliese gyvenančių suomių renkasi tokiu būdu pradėti dieną: paplaukioti grožintis tiek laivais, tiek Suomijos pakrantės vaizdu (pakrantėje įsikūręs ir istorinis Helsinkio centras – Torikorttelit rūmai).

Įmonės vakarėlis – saunoje

Baseinai atsidarė vos praėjusiais metais – sunkiai, bet pagaliau įveiktas iššūkis įrengti plūduriuojančią platformą su trimis vandens rezervuarais... ant vandens. Ši teritorija anksčiau buvo prieplaukos parkavimo aikštelė. Pramogomis čia net nekvepėjo. Greičiau – žuvimi, kurios kvapas atsklisdavo nuo senosios turgaus aikštės, bei automobilių išmetamaisiomis dujomis T. Pesonen sako, kad baseinų prieplaukoje idėja gimė prieš 10 metų, tačiau „Alass Seapoll“ duris atvėrė tik 2016-ųjų rugsėjį.

Čia rasite viską, kas būtų ir standartiniame baseine. Na, tik mūsiškis – lauke

Žinoma, gausiausia lankytojų čia – vasarą, tuomet veikia ir vaikiškas baseinas. Šiandien vanduo iš jo išleistas, nes dėl itin mažo gylio, jis labai greitai atšąla.

T. Pesonen veda svečius per šiuo metu ištuštėjusį vidinį kiemelį – čia gausu žalios erdvės žaidimams ar tiesiog pasisėdėjimui. Antrajame pastato aukšte įrengta treniruoklių salė, pirmajame – susitikimų salės, kavinė, užkandinė ir nedidelė suvenyrų krautuvėlė, kurioje pristigę gausite ir rankšluostį, šlepetes bei kitus maudynių reikmenis.

Ir, žinoma – sauna! Jei pasiekę Helsinkį aplankysite tik ją, jau bus galima tvirtinti, kad patyrėte dalį Suomijos. Kadangi kai kurios įmonės renkasi šalį aplankyti atplaukę keltu (į Suomiją iš Talino plaukia „Viking Line“ ir kitų bendrovių keltai), „Alass Seapoll“ siūlo įmonėms išsinuomoti 20 žmonių talpinančias saunas. Jų kaina varijuoja nuo 100 iki 600 eurų priklausomai nuo to, kokiu paros metu norėsite pasinaudoti šia paslauga.

Kaip ten sakoma – kolegas saunoje pažinsi? Kelionė keltu ir vakaras saunoje – originali įmonės kalėdinio vakarėlio idėja.

Didžiausias lankytojų antplūdis – 6 val. ryto

Lauke suaugusieji gali nesimušdami alkūnėmis plaukioti 27 metrų ilgio bei 50-ies metrų baseine. Jis nuolat stebimas gelbėtojų, taip pat šildomas iki 28-ių laipsnių temperatūros.

„Čia rasite viską, kas būtų ir standartiniame baseine. Na, tik mūsiškis – lauke“, – šypsosi T. Pesonen ir tęsia pasakojimą apie iššūkius, kurie kilo konstruojant lauko baseinus.

Įrengta platforma iš pirmo žvilgsnio atrodo it didelis plūduriuojantis medinis

„Baseinas yra taip pat 25 metrų ilgio ir taip, jame iš tiesų yra jūros vanduo, tačiau jis tikrai nepaimtas iš šios prieplaukos, jis atiteka iš kitos įlankos pusės, esančios už 2 kilometrų nuo čia, tada yra filtruojamas.

pontonas. Tačiau prisiminkite, jog jai reikia išlaikyti tris baseinus, sklidinus vandens... ant vandens.

„Jei išleistume vandenį iš baseinų, platforma pakiltų 1,5 metro. Turbūt iš šio fakto galite įsivaizduoti, kiek sveria visas šis vanduo. Taip pat platforma gali išlaikyti 400 žmonių. Kai šilčiau, čia prigulus galima degintis, gurkšnoti gėrimus“, – kalbėjo T. Pesonen.

„Alass Seapoll“ baseinuose lankosi tiek sportininkai, tiek plaukikai-mėgėjai, tiek šeimos su vaikais. Baseinai veikia kasdien nuo 6 valandos ryto, nes dauguma vandens mėgėjų skuba paplaukioti prieš prasidedant eilinei darbo dienai.

„6-8 valanda ryto dirbame intensyviausiai lyginant su visa kita diena. Žmonės turi pomėgį paplaukioti prieš darbą, mus gausiai lanko ne tik Helsinkio gyventojai, bet ir svečiai iš užsienio“, – sakė pašnekovas.

Įprastinėmis dienomis baseinai dirba iki 22, o savaitgaliais – net iki 23 valandos vakaro, taigi plaukiojant galima gėrėtis ir naktinio Helsinkio vaizdu.

Pačiame miesto centre

Platformoje įrengtas šildomas, vaikų ir „jūros vandens“ baseinas. T. Pesonen sako, jog vienas dažniausių šio komplekso darbuotojų girdimų klausimų: ar baseine tikrai jūros vanduo? Iš šios prieplaukos?

„Baseinas yra 25 metrų ilgio ir taip, jame iš tiesų yra jūros vanduo, tačiau jis tikrai nepaimtas iš šios prieplaukos, jis atiteka iš kitos įlankos pusės, esančios už 2 kilometrų nuo čia, tada yra filtruojamas. Lieka vandens sūrumas, tačiau jokių priedų – smėlio, dumbių, smulkių žuvų – nėra“, – patikino T. Pesonen.

Šiame baseine laikosi labiau nuo bendros oro temperatūros priklausanti temperatūra. Vizito dieną ji buvo apie 8 laipsnius Celsijaus. Vis tik vien kol apžiūrinėjome baseinų teritoriją metu į jį drąsiai murktelėjo keli vyrai.

„Tai – nuostabus jausmas – galiu tą jums garantuoti“, - sako T. Pesonen.

Išsiturškus baseinuose (žinoma, toks pasiūlymas aktualesnis vasaros ir pavasario sezonams), galima pakilti į ant „Alass Sewapoll“ stogo įrengtą terasą. Iš jos galėsite matyti ir uostą, ir gigantišką apžvalgos ratą, ortodoksų Uspenski katedrą, patupdytą tarsi vyšnia ant torto, uolėtos kalvos viršūnėje, bei Torikorttelit – senuosius Helsinkio valdžios apartamentus, kurie šiuo metu atviri atvykstantiems turistams. Kitoje pusėje – Helsinkio turgaus aikštė bei senasis „turgaus po stogu“ pastatas ir Helsinkio observatorijos parko kalva.

„Esame palyginti patogioje vietoje – netoliese garsiausių Helsinkio objektų. Užukite nebūtinai vasarą – dabar dirbsime nuolat. Užsukite kokią mažiau vėjuotą dieną“, – atsisveikindamas kvietė T. Pesonen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius