-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP galutinai pritarė skaitmeniniam COVID pažymėjimui

Europos Parlamentas (EP) trečiadienį galutinai patvirtino ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, kuris sudarys palankesnes sąlygas keliauti Europos Sąjungoje ir padės gaivinti ekonomiką. Jo tikslas – supaprastinti dokumentų patikros procesą pasieniuose.
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / 123rf.com nuotr.

Pažymėjimą su QR kodu skaitmeniniu arba popieriniu formatu nemokamai išduos ES valstybių valdžios institucijos.

Lietuvoje jį jau galima pasiimti nuo šios savaitės pradžios. Instrukcijas, kaip tą padaryti, rasite čia. Pažymėjimą gali išduoti ir šeimos gydytojas.

Šiuo dokumentu bus patvirtinama, kad asmuo pasiskiepijo nuo COVID-19, neseniai gavo neigiamą testo rezultatą arba persirgo šia liga.

Bendra sistema užtikrins, kad pažymėjimai būtų sąveikūs ir patikrinami visoje Europos Sąjungoje, taip pat apsaugoti nuo klastojimo.

Ši sistema bus taikoma 12 mėnesių nuo šių metų liepos 1 d. Pažymėjimas nebus išankstinė laisvo judėjimo sąlyga ir negalės būti naudojamas vietoj kelionės dokumento. Visi asmens duomenys turės būti tvarkomi laikantis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento. Pažymėjimai bus tikrinami neprisijungus prie interneto, o asmens duomenys nebus išsaugomi.

SAM iliustr./ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas
SAM iliustr./ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas

Visos ES šalys turės pripažinti kitose valstybėse narėse išduotus skiepijimo Europos vaistų agentūros (EMA) patvirtinta vakcina pažymėjimus.

TAIP PAT SKAITYKITE: DUK apie ES skaitmeninį COVID pažymėjimą

Pačios valstybės galės nuspręsti, ar pripažinti ir pažymėjimus, išduotus paskiepijus kita vakcina, patvirtinta atskirų valstybių, arba vakcina, kurią Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įtraukė į naudojimo esant ekstremaliajai padėčiai sąrašą.

Papildomi apribojimai – tik išskirtiniais atvejais

Derybose EP nariams pavyko pasiekti, kad ES šalys negalėtų pažymėjimą turintiems asmenims taikyti papildomų kelionių apribojimų, pvz., izoliavimosi ar testavimo reikalavimų, „išskyrus atvejus, kai tai būtina ir proporcinga siekiant apsaugoti visuomenės sveikatą“.

Tokiu atveju turės būti atsižvelgiama į mokslinius įrodymus, „įskaitant Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro paskelbtus epidemiologinius duomenis“. Jei įmanoma, apie tokias papildomas priemones valstybėms narėms ir Komisijai turėtų būti pranešta prieš 48 val., o visuomenė turėtų būti informuota prieš 24 val.

Pavyzdžiui, Lietuva ir toliau reikalauja saviizoliacijos iš tų, kurie nors ir turi neigiamą COVID-19 testo rezultatą, bet nėra paskiepyti ar persirgę.

Pirmadienį sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė sakė, kad Lietuvos reikalavimai yra griežti dėl esamos epidemiologinės situacijos, tačiau žadėjo, kad artimiausiu metu jie bus peržiūrimi.

Lietuvoje antigenų testai – nemokami

Savo ruožtu ES šalys raginamos užtikrinti, kad testavimas būtų nebrangus ir plačiai prieinamas. Parlamentui pareikalavus, Europos Komisija pažadėjo pagal Skubios paramos priemonę skirti 100 mln. eurų tam, kad valstybės galėtų įsigyti testų ES COVID pažymėjimams išduoti.

Tyrimai galios PGR (ne senesnis nei 72 val.) ir antigenų (ne senesnis nei 48 val.). Pastarieji bus daromi nemokamai.

„Šiuo metu mes kaip valstybė esame sudarę galimybę žmonėms nemokamai testuotis antigenų testais dėl Galimybių paso, tai lygiai tokia pati galimybė bus sudaryta ir testuotis dėl ES pažymėjimo“, – pirmadienį informavo viceministrė Ž.Simonaitytė.

Anot jos, svarstoma kompensuoti ir PGR tyrimus, tačiau sprendimas dar nėra priimtas. Ž.Simonaitytė ramino, kad kitos šalys turėtų pripažinti antigenų testus.

EP Piliečių laisvių komiteto pirmininkas ir pranešėjas Juanas Fernando Lópezas Aguilaras (Socialistai ir demokratai, Ispanija) sakė: „ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris pradės galioti liepos 1 d., padės koordinuotai užtikrinti saugias keliones šią vasarą. ES valstybės raginamos netaikyti papildomų apribojimų, nebent tai būtų neišvengiama ir pagrįsta. Džiugu, kad dalis ES valstybių jau išduoda šiuos pažymėjimus.“

Reglamentas dėl ES piliečiams skirto skaitmeninio COVID pažymėjimo priimtas 546 EP nariams balsavus už, 93 – prieš ir 51 susilaikius, o Reglamentas dėl trečiųjų šalių piliečiams skirto skaitmeninio COVID pažymėjimo priimtas 553 EP nariams balsavus už, 91 – prieš ir 46 susilaikius.

Kad įsigaliotų ir būtų pradėti taikyti nuo 2021 m. liepos 1 d., reglamentai dar turi būti oficialiai priimti ES Tarybos ir paskelbti ES oficialiajame leidinyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius