Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos COVID-19 žemėlapyje Lietuva atsidūrė raudonojoje zonoje

Lietuvoje išaugus sergamumui koronaviruso infekcija, kas savaitę skelbiamame Europos COVID-19 paplitimo žemėlapyje Lietuva įžengė į raudonąją zoną.
Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Rugpjūčio 19 d.
Sergamumas COVID-19 Europos šalyse. Rugpjūčio 19 d. / ECDC iliustr.

Keliaujantiems iš raudonosios zonos valstybių Europos Sąjungoje gali būti taikomi griežtesni reikalavimai – žmonėms rekomenduojama juos pasitikrinti net ir prieš pat kelionę, nes taisyklės pakankamai dažnai keičiasi. Pavyzdžiui, neseniai Norvegija sugriežtino atvykimo taisykles lietuviams.

Naujausias kiekvienos šalies taikomas taisykles patogu pasitikrinti ES puslapyje reopen.europa.eu/lt. Jos operatyviai atnaujinamos ir Lietuvos URM puslapyje keliauk.urm.lt.

Naujausiame ECDC žemėlapyje liko vos saujelė „žalių“ valstybių Vidurio Europoje. Į raudonąją zoną kartu su Lietuva žengė ir dabar poilsiautojų pamėgta Bulgarija, Švedija.

ECDC spalvinę zoną nustato vertindama dviejų savaičių naujų susirgimų rodiklį 100 tūkst. gyventojų ir teigiamų testų dalį.

Statistikos departamento duomenimis, 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų Lietuvoje pakilo iki 260,4 atvejo, o teigiamų diagnostinių testų dalis siekia 4,3 procento.

Keliautojams iš žaliajai zonai priklausančių šalių gali būti netaikomi arba taikomi minimalūs apribojimai, tuo metu atvykstantiesiems iš tamsiai raudonos zonos šalių jie yra griežčiausi.

Lietuva taisykles grįžtantiems ir atvykstantiems žmonėms taip pat skirsto pagal tai, iš kokios zonos šalių jie atvyksta. Atvykus iš raudonosios zonos šalių imuniteto neturintiems žmonėms privalu turėti neigiamą COVID-19 testą, izoliuotis.

Keliaujantiems iš raudonosios zonos valstybių Europos Sąjungoje gali būti taikomi griežtesni reikalavimai.

Ar Lietuvai patekus į raudonąją zoną, keisis atvykimo taisyklės iš kitų šioje zonoje esančių valstybių, paaiškės penktadienį. Penktadieniais Sveikatos apsaugos ministerija skelbia naujausią koronaviruso paveiktų šalių sąrašą ir naujausius reikalavimus keliaujantiems.

Kai kurios Europos šalys jau skelbia ir naują taisyklę dėl skiepų „galiojimo“. Kroatija ir Austrija tapo pirmosiomis šalimis, kurios nustatė ir naują taisyklę – kiek laiko „galioja“ žmogaus skiepas. Keliautojai laikomi imunizuotais 270 dienų po antrosios dozės (maždaug 9 mėnesius).

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 291 tūkst. 969 žmonės, iš jų tebeserga 6276.

Nuo COVID-19 ligos iš viso mirė 4466 žmonės, tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 9119 mirčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius