Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos miesto gatvė paskelbta nauja stačiausia gatve pasaulyje

Ramus nedidelis miestelis šiaurės vakarų Velse, tikėtina, greitai sulauks nemažai turistų. Liepos mėnesį Guinnesso rekordų knyga stačiausios gatvės pasaulyje titulą skyrė nedidelei gatvelei Harlecho miestelyje.
Anksčiau buvusi stačiausi Baldwin gatvė ir gatvė Harleche
Anksčiau buvusi stačiausi Baldwin gatvė ir gatvė Harleche / 123rf.com nuotr.

Anksčiau stačiausios gatvės vardas priklausė Baldwin gatvei Dunedino mieste, Naujojoje Zelandijoje. Nuo liepos šis titulas jau priklauso Ffordd Pen Llech gatvei Harlecho miestelyje, kuriame gyvena vos 1,4 tūkst. žmonių.

Ffordd Pen Llech yra viena iš dviejų gatvių, supančių Harlecho pilį, svarbiausią miestelio vietą. Tai – XIII a. pilis, stūksanti ant uolos netolo Airių jūros. Gatvė leidžiasi nuo uolos, sujungdama viršuje esantį miestelio centrą ir beveik jūros lygyje esančią traukinių stotį.

Vidutinis gatvės statumas – tik 15 proc., tačiau vietomis ji kyla 37,5 proc. – t.y. 2,5 proc. daugiau nei Baldwin gatvė Dunedine.

Ffordd Pen Llech yra tokia stati, kad kai kuriose gatvės vietose net uždraustas eismas į viršų – dėl saugumo priežasčių. Siekiant išvengti į priešingas puses važiuojančių automobilių susidūrimo stačiame kelyje, dalyje eismas yra tik vienpusis – žemyn.

Nors vietos gyventojai patys pasistengė, kad jų gatvei būtų suteiktas Guinnesso rekordų knygos titulas, už tai gali tekti sumokėti kainą. Kai Baldwin gatvė Naujojoje Zelandijoje įgijo šį titulą, ją užplūdo minios turistų. Jie trukdė eismą, trypė gyventojų gėles ir žolę. Autobusai stodavo tiesiog vidury gatvės, kad turistai galėtų pasidaryti nuotraukų. Miestui teko ir įrengti viešąjį tualetą, kuris kainavo apie 90 tūkst. JAV dolerių, nes turistai prašydavosi į vietinių žmonių namus ar biurus, kad atliktų gamtinius reikalus.

Visgi Dunedino miesto taryba norėtų išlaikyti stačiausios gatvės vardą. Yra svarstoma atlikti remontą ir padidinti jos statumą. Arba pasitenkinti kiek paprastesniu vardu – stačiausios gatvės pietiniame pusrutulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius