-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausiu pasaulyje restoranu paskelbtas „Osteria Francescana“ Italijoje

Italijoje esantis „Osteria Francescana“ pirmadienį per ceremoniją Niujorke (JAV) buvo paskelbtas geriausiu 2016 metų pasaulio restoranu ir tai yra pirmas kartas, kai šį apdovanojimą pelno italų įstaiga.
Geriausiu pasaulyje pripažintas restoranas „Osteria Francescana“ Italijoje
Geriausiu pasaulyje pripažintas restoranas „Osteria Francescana“ Italijoje / Osteriarrancescana.it
Temos: 1 Italija

Šefo Massimo Botturos (Masimo Boturos) vadovaujamas „Osteria Francescana“, kuris pernai buvo antras, dabar nugalėjo praėjusių metų geriausiąjį – Ispanijos „El Celler de Can Roca“.

Italų šefas, kurio garsusis, Modenoje esantis restoranas 2013 ir 2014 metais buvo trečias, atsiimdamas apdovanojimą jaudinosi.

„Noriu padėkoti visiems, nes tai buvo taip sunku, mūsų darbas visas yra menas“, – pasakė jis.

 Massimo Bottura
Massimo Bottura patiekalas

„El Celler de Can Roca“ šiemet nukrito į antrą vietą, o trečioje vietoje yra Niujorko „Eleven Madison Park“.

Pirmajame dešimtuke dar yra restoranai iš Peru, Danijos – anksčiau keturis kartus laimėjęs „Noma“, Prancūzijos, Ispanijos, Japonijos ir Austrijos.

Trys prancūzų šefai gavo individualius apdovanojimus: Alainas Passard'as (Alenas Pasaras) iš Paryžiaus restorano „Arpege“ buvo pagerbtas už viso gyvenimo nuopelnus, Prancūzijoje gimusi Dominique Crenn (Dominik Kren) buvo paskelbta geriausia šefe moterimi, o Pierre'as Herme (Pjeras Ermė) – geriausiu konditeriu.

Šiemetiniai apdovanojimai buvo išdalyti po to, kai pernai kritikai skundėsi, jog šia sistema galima piktnaudžiauti, nes vertinimo komisija neturi pateikti fizinių įrodymų, kad realiai apsilankė kokiame nors konkrečiame restorane.

Daug tų skundų buvo iš Prancūzijos, kuri 2016 metais po trejų metų pertraukos pateko į pirmąjį dešimtuką, bet niekada nėra laimėjusi pirmosios vietos.

Komisija gyrė M.Botturą už triukus su tradiciniais ingredientais ir ypač – už jo „Penkis Parmigiano reggiano amžius“.

Apdovanojimų teikėjai sakė, kad jis iš visame pasaulyje garsaus sūrio sukūrė tokias „formas ir tekstūras, kurių dauguma pietautojų niekada anksčiau nebuvo patyrę“.

„Šio šefo ambicinguose kūriniuose tobulai derinami pagarbos paveldui reikalavimai ir ... modernumas“, – pažymėjo komisija.

Ji gyrė jo „gardžiai sukurtą klasiką“, pavyzdžiui, makaronus „tagliatelle“ su rankomis kapotu ragu ir rizotą, paruoštą su jautienos sultiniu.

2016 metų restoranų penkiasdešimtuke yra restoranai iš 23 valstybių šešiuose žemynuose, tačiau pusė jų yra iš Europos. Sąraše yra po šešis restoranus iš Azijos ir JAV, po penkis iš Pietų Amerikos ir Skandinavijos.

50-ies geriausiųjų sąraše yra septyni restoranai iš Ispanijos, kurių trys yra pirmajame dešimtuke.

Apdovanojimai, kuriuos žurnalas „Restaurant“ teikia nuo 2002 metų, tapo iškalbingomis nuorodomis pasaulio smaguriams, bet pernai sulaukė įtarimų dėl draugiškų susitarimų tarp restoranų ir vertinimo komisijos narių.

Kritika buvo daugiausia nukreipta į metodologiją, kuria naudojantis atrenkami restoranai.

Konkursą organizuoja britų žiniasklaidos kompanija „William Reed“. Vertinimo komisiją sudaro 972 ekspertai, tarp jų – maisto kritikai, šefai, restoranų savininkai ir gurmė. Nariai savo pasirinkimą išdėsto pagal tai, kam teikia pirmenybę, remdamiesi tuo, kur valgė pastaruosius pusantrų metų.

Nėra jokio iš anksto nustatyto kriterijų sąrašo, bet yra griežtos balsavimo taisyklės.

Atsiradus skundams, balsavimą prižiūri konsultacijų firma „Deloitte“, kad būtų užtikrintas proceso „sąžiningumas ir autentiškumas“, sakė organizatoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius