Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 06 /12:57

Giedrius Surplys esantiems Lenkijoje: „Grįžkite iki pirmadienio vidurnakčio“

Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys ketvirtadienį įspėjo, kad nuo kitos savaitės Lenkija greičiausiai bus priskirta prie labiausiai koronaviruso COVID-19 paveiktų šalių. Tai reiškia, kad grįžus iš jos reikės 2 savaites izoliuotis. Būti įtrauktoms į sąrašą gresia ir dar kelioms Europos valstybėms – Nyderlandams, Islandijai bei Kiprui.
Giedrius Surplys
Giedrius Surplys / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie tai, kad Lenkijoje sergamumo rodiklis jau viršija nustatytą kriterijų (iki 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų), kalbama jau visą savaitę. Visgi nebuvo imtasi skubių veiksmų ir šalis į sąrašą valstybių, iš kurių grįžus bus privaloma izoliacija, bus įtraukta tik penktadienį, o jis įsigalios pirmadienį. Trečiadienio duomenimis, Lenkijoje susirgusiųjų rodiklis yra 19,4 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

Iš Lenkijos į Lietuvą atvykti užsieniečiams nebūtų galima tuo atveju, jei kaimyninėje šalyje pastarųjų dviejų savaičių sergamumas koronavirusu viršytų 25 atvejus 100 tūkstančių gyventojų.

Jei sergamumas didesnis nei 16, užsieniečiams atvykti leidžiama, tačiau jie, kaip ir grįžtantys lietuviai, privalo dvi savaites izoliuotis.

„Bandant išlaikyti žmonėms šiokį tokį prognozuojamumą – gyvenimo, kelionių – kol kas laikomasi savaitės termino, kad nekeičiamos sąlygos. Tačiau jau ir dabar Užsienio reikalų ministerija skelbia rekomendacijas, kurios sako, kad į tam tikras šalis vykti nereikėtų“, – įspėjo G.Surplys.

„Jei šiuo metu žmogus yra Lenkijoje, tai tikrai mano žmogiškas patarimas yra grįžti iki pirmadienio vidurnakčio, tai reiškia, sekmadienį stengtis grįžti“, – rekomendavo jis.

Anot jo, jeigu yra neatidėliotinų reikalų ir grįžti iki tol nepavyks, tiems žmonėms reikia suprasti, kad nuo pirmadienio reikės registruotis NVSC ir laikytis privalomos 2 savaičių saviizoliacijos.

„Jeigu jums reikės izoliuotis, tikėtis, kad gausite nedarbingumo lapelį, irgi nereikėtų“, – pridūrė G.Surplys. Žmonėms, kurie į koronaviruso paveiktą šalį išvyksta ne darbo tikslais, nuo liepos pabaigos nebeišduodami nedarbingumo pažymėjimai privalomai saviizoliacijai.

G.Surplys priminė, kad kasdien sekti sergamumo rodiklius Europos šalyse galima Europos ligų kontrolės ir prevencijos puslapyje. Pagal juos ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija penktadieniais vertina kiekvieną šalį. „Ten galite pasižiūrėti, kas daugiau ar mažiau bus įtraukta į sąrašą“, – sakė jis.

Visai ant ribos – ir Kipras, kurio rodiklis yra lygiai 16.

VRM: pasienį su Lenkija galima būtų griežčiau tikrinti

Jei Lenkijoje sergamumas koronavirusu pasiektų tokį lygį, jog iš šios šalies būtų uždrausta atkeliauti užsieniečiams, atvykstančiuosius pasienio teritorijose galėtų griežčiau tikrinti policija ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai, BNS ketvirtadienį informavo Vidaus reikalų ministerija.

„Pasienio kontrolė – tai viena iš griežčiausių priemonių. Jeigu atvejų skaičius Lenkijoje viršytų 25 atvejų 100 tūkst, gyventojų galėtų būti taikomos ir kitos priemonės, tarp jų – griežtesnės policijos ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro patikros pasienio teritorijose“, – BNS sakė vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės atstovė spaudai Božena Zaborovska-Zdanovič.

„Be abejo, tikimąsi ir žmonių sąmoningumo, bei supratimo, kad COVID-19 viruso plitimas priklauso tiesiogiai nuo kiekvieno iš mūsų pasirinkimo“, – pridūrė ji.

Anot ministrės patarėjos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai ir šiuo metu vykdo sustiprintą nelegalios migracijos kontrolę prie vidaus sienų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos ir Lenkijos pasienyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lietuvos ir Lenkijos pasienyje

„Pasieniečiai vykdo pasirinktinę atvykstančiųjų kontrolę bei stebi, kaip kitų šalių piliečiai laikosi atvykimo į Lietuvos Respubliką, buvimo joje, vykimo tranzitu bei išvykimo tvarkos“, – aiškino B.Zaborovska-Zdanovič.

Šiuo metu sienų kontrolė vykdoma tarptautiniuose oro uostuose bei Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste. Liepos mėnesį ją Vyriausybė pratęsė iki rugpjūčio 15 dienos imtinai.

Vis dėlto vidaus reikalų ministrės patarėja pabrėžia, kad taip kontroliuoti atvykstančius asmenis ilgiausiai galima bus iki rugsėjo vidurio.

„Lietuva atkurti laikiną sienų kontrolę gali šešiems mėnesiams, tad pusės metų terminas baigiasi rugsėjo 14 dieną, vėliau, jeigu valstybė norėtų tęsti vidaus sienų kontrolę, būtų pažeistas Šengeno kodeksas, tad Lietuvai galėtų būti pritaikytos baudos“, – sakė ji.

„Dėl pasienio kontrolės turėtų būti pasiektas bendras sprendimas tarp visų Europos Sąjungos šalių, kad nebūtų pažeisti laisvo judėjimo principai ir susitarimai tarp ES valstybių“, – pridūrė B.Zaborovska-Zdanovič.

Jos teigimu, jei nebūtų pasiektas bendras sutarimas, tuomet oro uostų ir jūrų uostų teritorijose taip pat būtų sustiprintas policijos darbas, vykdant patikras.

Dar kelios šalys įtraukiamos į paveiktųjų sąrašą

Naujausiais – trečiadienio – duomenimis, nuo pirmadienio į paveiktų šalių sąrašą taip pat tikriausiai bus įtraukti Nyderlandai, Islandija.

Visai ant ribos – ir Kipras, kurio rodiklis yra lygiai 16. Į šią šalį dėmesį trečiadienį atkreipė ir profesorius Vytautas Kasiulevičius, savo feisbuke pasidalijęs statistika ir paminėjęs, „kad Kipre situacija prognozės prasme yra netgi blogesnė negu Lenkijoje“.

Tikslų šalių sąrašą Sveikatos apsaugos ministerija paskelbs penktadienio popietę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius