Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 19 /16:16

Grįžimas į Lietuvą per Varšuvą – galimybė jau ne tik teorinė, bet ir praktinė

Visame pasaulyje dėl atšauktų skrydžių ir paskelbtų draudimų įstrigus lietuviams, Lietuvos vyriausybei padedant organizuojamos jų kelionės namo. Paskelbus, kad grįžti Lietuvon galima ir per Varšuvą, lenkams leidus jungiamuosius skrydžius, vieni lietuviai susidūrė su problema – tokia galimybė pasirodė teorinė, bet ne praktinė. Visgi susisiekimo ministras pranešė, kad situacija jau sprendžiama.
Varšuvos oro uoste
Varšuvos oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius paskelbė, kad Lietuvos vyriausybė gavo Lenkijos valdžios patikinimą, jog lietuviai galės naudotis Varšuvos oro uostu jungiamiesiems skrydžiams į Vilnių.

Tai buvo geros žinios toliau nuo Europos įstrigusiems lietuviams. Varšuva – arčiausiai Lietuvos esantis didelis oro transporto centras, kuriame įsikūręs po visą pasaulį skraidantis nacionalinis oro vežėjas LOT. Avialinijos, tiesa, yra atšaukusios reguliarius skrydžius, tačiau vykdo specialius repatriacijos – pavadintus „LOT do domu“ (liet. „LOT į namus“).

Džiaugiasi pasitikslinę su ambasada

Galimybę į Varšuvą vykti tokiu skrydžiu pamatė Vietname esantys lietuviai, kurie į kelionę leidosi dar sausio 13 d., kai tokios viruso sukeltos krizinės situacijos visame pasaulyje net nebuvo galima įsivaizduoti.

„Prieš pirkdami bilietus norėjome pasitikslinti su URM ir Lietuvos ambasada Kinijoje (Vietnamo atstovybe), ar mus įleis į skrydį, – 15min rašė keliautojai. – Susisiekus su URM Lietuvoje, liepė skambinti į Lietuvos ambasadą Lenkijoje, nes ji koordinuoja šį susitarimą. Susisiekus su Lenkijos ambasada gavome atsakymą, kad į skrydį nebūsime įleisti.“

Lietuviai apgailestavo, kad nors situacija yra neeilinė ir ekstremali, tokiais pranešimais apie galimybę grįžti per Varšuvą klaidinami žmonės. „Jei būtume nusipirkę bilietus nepasitikslinę su ambasada, būtume į lėktuvą neįleisti, – rašė jie. – Nusipirkome kitus bilietus individualiai.“

Jau organizuojamas skrydis į Vilnių

Antradienį, pranešdamas apie galimybę grįžti per Varšuvą, užsienio reikalų ministras L.Linkevičius teigė, kad lietuviai galės pasinaudoti Lenkijos aviakompanijos LOT paslaugomis, bet tik tuo atveju, jei Varšuvoje bus suorganizuotas kitas skrydis į Vilnių.

„Varšuvos oro uostas uždarytas mums, ir skrydžiai į Vilnių nevyksta, bet šiaip LOT'as skraido į visą pasaulį. Buvo tokių atvejų, kad mūsų tautiečiai nebuvo įleisti į lėktuvą vien todėl, kad po to nėra sutarimo, ką jie darys atskridę į Varšuvą. Manau, kad šioje vietoje rasim sprendimą ir čia reikės žiūrėti kiekvieną atvejį atskirai“, – telefonu iš Varšuvos BNS antradienį sakė ministras.

„Galima bus lietuviams vykti LOT'o reisais iš tolimesnių egzotiškų šalių, ir tada mums reikės perimti kitu komerciniu lėktuvu iš Varšuvos – šia galimybe galėsime naudotis“, – teigė L.Linkevičius.

Ketvirtadienį susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pateikė daugiau informacijos – paskelbė, kad jau keli lietuviai laukia Varšuvoje, o skrydis numatytas kovo 20 d., penktadienį.

J.Narkevičiaus teigimu, kol kas Varšuvos oro uoste jau yra trys Lietuvos piliečiai, kurie su lenkų kompanija atskrido čia iš Maroko. Anot ministro, yra rūpinamasi jų saugumu, maistu, Varšuvos oro uoste yra paruošta atskira patalpa. Dar laukiama keliautojų iš Dominikos.

Ministras pripažino, kad lietuviams buvo iškilusių problemų su registracija, pasienio kontrole, tačiau patikino, kad visos šios problemos išspręstos.

Būtina registracija

Pasak ministerijos, norintys grįžti į Lietuvą gali pasinaudoti „LOT“ paslaugomis įsigydami šių Lenkijos avialinijų bilietus skrydžiams į Varšuvą, skrydis iš Varšuvos oro uosto į Vilnių organizuojamas penktadienį 22 valandą.

Norintys pasinaudoti pasiūlymu, į Varšuvą turi atvykti iki penktadienio 20 valandos, taip pat jie privalo iš anksto informuoti Lietuvos ambasadą Varšuvoje el. paštu: consul.pl@urm.lt.

Skrydžiu iš Varšuvos rūpinasi kelionių operatorius „Kidy Tour“, bilieto kaina – 350 eurų asmeniui.

Dėl papildomos informacijos siūloma kreiptis į bendrovės „Kidy Tour“ atstovus: Jolitą (+370 5 207 8070, atostogos@kidytour.lt) bei Kristiną (+370 639 44095, atostogos@kidytour.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius