Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grodek parką Lenkijoje lygina ir su Maldyvais, ir su Kroatija

Kai kuriems ši vieta – lyg iš Juros periodo parko filmavimo aikštelės. Kiti ją lygina su Maldyvais ar net vadina Lenkijos Kroatija – per skaidrų vandenį vingiuojantis medinis takas gali išties priminti įstabiuosius Plitvicos ežerus. Tačiau tai visgi ne gamtos, o žmogaus sukurta vieta, kurią Lenkijoje verta bent kartą pamatyti.
Grodek parkas
Grodek parkas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Lenkija Kelionės

Grodek parkas yra Javožne, Silezijos vaivadijoje. Jis įkurtas buvusioje dolomito kasykloje, kurioje darbai sustojo 1997 m. Už nesumokėtus mokesčius kasyklai buvo išjungta elektros energija.

Viskas sustojo – ir vandens pumpavimo mašinos. Tereikėjo kelių dešimčių valandų, ir karjeras prisipildė vandens. Po vandeniu paniro ir technika, įrenginiai. Taip ir susiformavo du vandens telkiniai šiose vietose.

Laikui bėgant regiono valdžia nusprendė išnaudoti šią vietą turizmo tikslais. Pasodino augalijos, nutiesė takus, pastatė gazebų.

Skaidrus žydras vanduo, aštrūs skardžiai, nedidelės salelės... Peizažas gal ir gali priminti Dalmatijos krantą ar Maldyvus, kaip sako patys lenkai, tačiau žinoma, karjerui iki šių vietų yra labai toli.

Čia nepasimėgausi prabangiu poilsiu, bet galima bent pasivaikščioti. Yra įrengti du takai, gazebos, apžvalgos vietos ant skardžio. Vanduo toks skaidrus, kad galima matyti čia gyvenančias žuvis, povandeninę augmeniją, netgi vandens užlietus ekskavatorius. Tik atminkite – į vandenį lipti negalima.

VIDEO: Park Gródek Jaworzno 4K - Polskie Malediwy - Polska Chorwacja

Parkas pritraukia nemažai keliautojų, jis tapęs ir populiaria jaunavedžių fotosesijų vieta.

Lenkai mėgsta šią vietą vadinti unikalia visame pasaulyje, tačiau primename, kad labai įdomus užlietas karjeras yra ir Estijoje. Mažame Rumu miestelyje Estijos šiaurės vakaruose apleistas kalėjimo pastatas ilgai šiurpino vietinius, tačiau dabar jis yra virtęs populiaria pramoga. Buvusio kalėjimo griuvėsiai dabar skęsta karjere, kuriame kadaise kaliniai buvo verčiami dirbti.

Daugiau apie šį ežerą skaitykite čia: Keistas ežeras Estijoje – Rumu povandeninis kalėjimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius