Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Madeirą neišskridę lietuviai 7 mėnesius maitinami pažadais: dabar vers dokumentus į portugalų kalbą

Gegužės 20 dieną Vilniaus oro uoste susirinkę keliautojai po keleto valandų laukimo sužinojo, jog į Madeirą neišskris. Tačiau tuomet jie dar neįtarė, kad norėdami susigrąžinti pinigus už neįvykusią kelionę turės nueiti kryžiaus kelius, kurie tęsiasi jau beveik 7 mėnesius.
Aukščiausia Madeiros viršukalnė – Ruivas
Aukščiausia Madeiros viršukalnė – Ruivas / 123rf.com nuotr.

Iš viso į Madeirą neįvyko net keturios kelionės, kurias pardavinėjo Lietuvoje veikianti kelionių agentūra „Pegasus Tour“, atstovavusi Portugalijoje registruotam kelionių operatoriui „Qualispresenca Lda“.

Viena iš nukentėjusių – gegužės 20 d. į Madeirą neišskridusi kaunietė Anelė (vardas pašnekovės prašymu pakeistas, – aut. past.) sako nesuprantanti, kodėl Lietuvoje neginamos keliautojų teisės, nors institucijų, kurios su tuo susijusios – daugybė. Ypač daug priekaištų ji pažėrė Valstybiniam turizmo departamentui.

„Tik Lietuvoje, matyt, ir galima durninti ir glušinti žmones septynis mėnesius. Tiek laiko laukiame, o niekas nevyksta. Ką veikia Turizmo departamentas, kuris turėtų padėti žmonėms susigrąžinti pinigus, nežinau“, – piktinosi pašnekovė.

Kelionę į Madeirą ji įsigijo iš Lietuvoje veikiančios kelionių agentūros „Pegasus Tour“. Ši bendrovė platino Portugalijoje registruoto kelionių organizatoriaus „Qualispresenca Lda“ keliones į Madeirą ir Azorų salas. Kita dalis turistų kelionę pirko tiesiogiai iš portugalų.

„Manęs niekas neinformavo, kas man turėtų grąžinti pinigus. Kiek žinau, „Pegasus Tour“, iš kurių aš pirkau kelionę, vadovas Audrius Laukevičius toliau tęsia veiklą – siūlo keliones į Madeirą ir Azorų salas. O mes už neįvykusias keliones pinigų neatgauname“, – piktinosi moteris.

Valstybinio turizmo departamento duomenimis, nesvarbu, ar kelionę nukentėjusieji įsigijo iš Portugalijoje registruotos bendrovės, ar jų paslaugas platinusios Lietuvos įmonės – visais atvejais galioja tos pačios procedūros, t.y. su pretenzijomis jie turėjo ir turi kreiptis į Portugalijos institucijas. Šis faktas nurodytas ir sudarytose kelionių sutartyse.

„Informuojame, kad „Pegasus Tour“ kelionės į Madeirą nebėra vykdomos 2016 m. birželio mėnesio – pasak teisėsaugos institucijų, į kurias kreipėsi Valstybinis turizmo departamentas, agentūros biuras yra uždarytas, veikla nebevykdoma“, – nurodė VDT atstovė žiniasklaidai Gerda Butkuvienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Pegasus Tour“ ofisas Kaune išsikėlė į nenurodomą vietą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Pegasus Tour“ ofisas Kaune išsikėlė į nenurodomą vietą

Tačiau įmonės interneto puslapyje skelbiama apie keliones, kurios buvo organizuojamos 2016 m. spalį. Tiesa, neaišku, ar iki šiol įmonė priima užsakymus iš turistų – susisiekti su darbuotojais nurodytais telefono numeriais neįmanoma. Bet užklausos darbuotojams elektroniniu paštu priimamos.

Kelionių agentūra „Pegasus Tour“ toliau siūlo keliones į Madeirą
Kelionių agentūra „Pegasus Tour“ toliau siūlo keliones į Madeirą

Pasak G.Butkuvienės, dėl šios, likusios informacijos agentūros tinklapyje, „Pegasus Tour“ yra įspėti raštu, kad informacija turi būti pašalinta. Vis dėlto šiuo metu ji tebėra laisvai pasiekiama.

Rekvizitai.lt puslapyje nurodoma, kad įmonė turi įsiskolinimų „Sodrai“, jų suma siekia 731,32 eurų. Registrų centro duomenimis, dvejus metus iš eilės ši kelionių agentūra nėra pateikusi finansinių ataskaitų.

Kviečia burtis visus nukentėjusius

Kaip 15min pasakojo Anelė, kadangi Portugalijos kelionių organizatorius nėra nemokus ar bankrutavęs, jis turi grąžinti pinigus nukentėjusiems vartotojams. Pasak jos, apie tai keliautojai buvo informuoti jau prieš keletą mėnesių ir paruošė dokumentus anglų kalba.

„Kai kurie nukentėjusiųjų jau gavo atsakymus iš Arbitražo komisijos, kuri nusprendė, kad pretenzijos teisingos – pinigai turi būti grąžinti. Viena kaunietė, kuri atstovauja 11 žmonių grupei, gavo patvirtinimą, kad pinigai bus pervesti iki spalio 1 d. Tačiau iki šiol tai nepadaryta“, – teigė pašnekovė.

Mažiausiai nukentėję liko tie, kurie prieš kelionę buvo įsigiję kelionės draudimą. Tai, pasak Anelės, taip pat yra įtarimus keliantis faktas: „Apsidraudę kelionės draudimu buvo tik kai kas. Man kyla pagrįstas įtarimas, kad jie buvo „Pegasus Tour“ vadovo ar darbuotojų pažįstami ir žinojo apie galimybę, kad kelionė neįvyks.

Viena tokių keleivių, turėjusių skristi su mumis į Madeirą, moteris pirmoji gavo žinutę į telefoną, kad skrydžio nebus. Mes turime nusifotografavę tą atsakymą. Jis skambėjo taip: „Nepyk, kelionė neįvyks. Taip jau nutiko“. Akivaizdu, kad rašė kažkas iš pažįstamų“, – įtarimus pateikė nukentėjusi turistė. Ji, kaip ir daugelis kitų, turėjo tik kreditinės kortelės draudimą, kuris nuostolių nepadengė.

Šiuo metu Anelė nežinioje – pretenzijas ir prašymus išsikapstyti iš situacijos, kurioje atsidūrė ji ir mažiausiai keliasdešimt kitų nukentėjusių keliautojų, yra pateikusi įvairioms institucijos: nuo Vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Užsienio reikalų ministerijos iki Seimo kontrolierių. Pastarieji savo išvadas ketina pateikti per tris mėnesius.

Kreiptis į teisėsaugą moteris ketina ne viena – šiuo metu ji yra „Facebook“ įkurtos nukentėjusių grupės narę. Visi jie – neįvykusių kelionių į Madeirą ir Azorų salas keleiviai. Prisijungti prie grupės „Neįvykusi kelionė į Madeirą/Azorus“ kviečiami visi, kurie yra nukentėję.

Grupėje jau svarstoma, kad reikėtų teikti grupinį ieškinį ir bandyti pinigus atgauti kartu.

Panašų sprendimą priėmė ir bankrutavusio kelionių organizatoriaus „Freshtravel“ klientai. Tiesa, vėliau tik dalis jų pateikė grupinį ieškinį. Nemaža dalis kompensacijų vis dar laukia, o tie, kurie jas gavo skundėsi, jog išmokos – juokingai mažos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinis turizmo departamentas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Valstybinis turizmo departamentas

VTD: kompensacijas galima gauti, įvykdžius konkrečius veiksmus

Antradienį Valstybinis turizmo departamentas informavo, kad turistai, gavę Portugalijos Arbitražo Komisijos (toliau – Arbitražo Komisijos) sprendimą, tenkinantį jų pretenziją dėl sumokėtų pinigų už neįvykusią kelionę sugrąžinimo, per 20 darbo dienų nuo Arbitražo Komisijos sprendimo gavimo dienos negavę kompensacijos, el. laišku (portugalų ar anglų kalba, el. p. adresu: avt.reclamacoes@turismodeportugal.pt) turi kreiptis į Portugalijos turizmo departamentą, reikalaudami, kad būtų išmokėti pinigai iš Portugalijos Kelionių ir turizmo garantijų fondo ir nurodyti sąskaitą, į kurią pinigai turi būti pervesti (kontaktai konsultacijoms: Dalia Skučaitė, tel. 8 706 64 969, el. p. dalia.skucaite@tourism.lt).

Kaip skelbiama pranešime spaudai, ypatingą dėmesį VTD atkreipia į tai, kad turistai, gavę pranešimus iš Arbitražo Komisijos dėl dokumentų (turizmo paslaugų teikimo sutarties, mokėjimo dokumentų ir kt. įrodymų) vertimo į portugalų kalbą, prašomus dokumentus turi pateikti individualiai išverstus į portugalų kalbą ir patvirtintus vertėjo parašu, vertimo biure. Dokumentus privaloma pateikti per 30 dienų nuo pranešimo iš Portugalijos kompetentingos institucijos gavimo dienos (kontaktai konsultacijoms: Dalia Skučaitė, tel. 8 706 64 969, el. p. dalia.skucaite@tourism.lt).

Turistai, gavę Arbitražo Komisijos sprendimą, netenkinantį jų pretenzijos dėl pinigų už neįvykusią kelionę sugrąžinimo, turi tokias galimybes:

  1. Kreiptis į VšĮ „Europos vartotojų centras“ dėl informacijos suteikimo dėl Portugalijos Arbitražo Komisijos sprendimų apskundimo tvarkos (kontaktai konsultacijoms: tel. (8 5) 265 0368, el. p. info@ecc.lt).
  2. Individualiai kreiptis į Lietuvos Respublikos teismą (arba Portugalijos teismą pasirinktinai) dėl nuostolių/žalos atlyginimo naudojantis Europos ieškinių dėl nedidelių sumų nagrinėjimo procedūra (kontaktai konsultacijoms: tel. (8 5) 265 0368, el. p. info@ecc.lt). Teismo sprendimas galėtų būti pagrindu reikalauti grąžinti dėl neįvykusios kelionės prarastus pinigus iš Portugalijos Kelionių ir turizmo garantijų fondo.
  3. Kreiptis su grupės ieškiniu į Lietuvos Respublikos teismą dėl nuostolių/žalos atlyginimo. Teismo sprendimas galėtų būti pagrindu reikalauti grąžinti dėl neįvykusios kelionės prarastus pinigus iš Portugalijos Kelionių ir turizmo garantijų fondo.

Paskutinė viltis – teismas

Advokatų kontoros „Sorainen“ vyresnioji teisininkė Vaiva Mašidlauskienė atkreipė dėmesį, kad nemaža dalis atsakomybės už susidariusią situaciją tenka valstybei ir jai atstovaujančioms institucijoms.

„Kelionių paketų direktyva (90/314/EEB) numato pareigą valstybėms narėms imtis reikiamų veiksmų užtikrinti, kad kelionių organizatorius ir (arba) kelionių pardavimo agentas prisiimtų atsakomybę prieš vartotoją už sutartyje numatytų įsipareigojimų tinkamą vykdymą. Valstybės narės privalo užtikrinti, kad kelionių organizatorius ir (arba) kelionių pardavimo agentas būtų atsakingi už žalą padarytą vartotojui dėl sutarties nevykdymo arba netinkamo jos vykdymo.

Turistai, pateikę pretenzijas kelionių organizatoriui, tačiau iki šiol neatgavę pinigų, turėtų elgtis aktyviai ir kreiptis į Portugalijos kelionių organizatorių priežiūrą atliekančią instituciją ar vartotojų teises ginančią instituciją“, – nurodė teisininkė.

Asmeninė nuotr./Advokatų kontoros „Sorainen“ advokatė, vyresnioji teisininkė Vaiva Mašidlauskienė
Asmeninė nuotr./Advokatų kontoros „Sorainen“ advokatė, vyresnioji teisininkė Vaiva Mašidlauskienė

Pasak jos, savo teises nukentėjusieji gali ir inicijuodami „Qualispresenca“ bankroto bylą.

„Net, jei bendrovė yra nemokumo būsenos, turistų nuostoliai turėtų būti atlyginami iš Portugalijos teisės aktais nustatytų kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymo užtikrinimo (laidavimo draudimo, banko laidavimo, banko garantijos, kelionių garantijų fondo ir pan.) priemonių. Siekiant palengvinti bendravimą su Portugalijos institucijomis, toks kreipimasis tarpinstitucinio bendradarbiavimo pagrindu taip pat galėtų būti atliekamas per Lietuvos turizmo departamentą“, – pažymėjo specialistė.

Savo pažeistas teises turistai taip pat gali ginti ir teisme. „Vadovaujantis vartotojų teises ginančiais teisės aktais, vartotojai dėl žalos atlyginimo su ieškiniu gali kreiptis ir į Lietuvos teismus. Esant 20 ir daugiau nukentėjusiųjų, galėtų būti reiškiamas ir grupės ieškinys“, – teigė V.Mašidlauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius