Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Idiliška vieta Europoje, kur nuoma nesikeitė nuo 1520-ųjų: už būstą – tik 88 ct

Kai nuomos kainos visuose didesniuose miestuose pasaulyje kyla į padebesius, nedidelei bendruomenei pietų Vokietijoje dėl to visai nereikia nerimauti. Beveik 500 metų Augsburgo miesto Fuggerei rajone nuomos kaina išliko ta pati. Ji dabar siekia vos 88 ct.
Fuggerei rajonas Augsburge
Fuggerei rajonas Augsburge / 123rf.com nuotr.

Netoli nuo miesto centro, už vartų, mažyčiuose garstyčių spalvos nameliuose įsikūrusi nedidelė bendruomenė – čia gyvena vos 142 žmonės. Tai ramios gatvelės su idiliškais kiemeliais ir vijokliais apaugusiais būstais. Atrodo – kiekvieno naujakurio svajonė. Bet čia įsikurti ne taip lengva, o tie, kuriems pavyksta, per metus už nuomą nesumoka nė euro.

Kaip tai įmanoma? Reikia grįžti į XVI a. prie Fuggerių šeimos istorijos. Kai ši šeima atsikraustė į Augsburgą XIV a., vertėsi pintų daiktų prekyba, tačiau versli šeima greitai užmezgė stiprius verslo ryšius ir išaugo į vieną turtingiausių šeimų mieste.

Šeima mieste buvo įsigijusi nemažai nekilnojamojo turto ir pradėjo įvairių socialinių iniciatyvų. Jakobas Fuggeris buvo turtingiausias miesto bankininkas, bet turtais norėjo dalintis su vargstančiais.

1521 m. jis miestui padovanojo žemės gabalą tam, kad jame būtų pastatytas socialinių būstų kompleksas – pirmasis pasaulyje. Namai būtų skirti šeimoms ir pavieniams asmenims, kuriems reikia pagalbos, tačiau jie turėjo išpildyti kelias sąlygas: būti katalikai, registruoti Augsburgo gyventojais ir būti puikios reputacijos.

Gavusieji būstus pasižadėjo tris kartus per dieną melstis už Fuggerių šeimos sveikatą ir klestėjimą, taip pat sutikti su 22 val. komendanto valanda. Tada buvo sutarta, kad metinė vieno būsto nuoma bus vienas guldenas, o J.Fuggeris įkūrė labdaros fondą, kuris padengtų kitas komplekso išlaidas – jis tebeveikia iki šiol.

Trisdešimties metų ir Antrasis pasaulinis karai padarė nemažai žalos šiam rajonui, tačiau Fuggerei ne tik būdavo kaskart atstatomas, bet ir plėtėsi. Visada buvo laikomasi ir susitarimo dėl nuomos.

123rf.com nuotr./Fuggerei rajonas Augsburge
123rf.com nuotr./Fuggerei rajonas Augsburge

Sąlygos nėra pasikeitusios iki šiol – komendanto valandos taisyklės taip griežtai nesilaikoma, tačiau visa kita tebegalioja. Vienas guldenas, neatsižvelgiant į infliaciją, prilygsta 88 euro centams, tad tiek gyventojai ir moka.

Komplekse yra 67 namai, 147 butai, bažnyčia ir administracijos pastatas.

Bendruomenė yra populiari lankytina vieta – turas po šį rajoną kainuoja 4 eurus žmogui.

123rf.com nuotr./Fuggerei rajonas Augsburge
123rf.com nuotr./Fuggerei rajonas Augsburge

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius