Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomiausios, žymiausios ir kraupiausios pasaulio kapinės, tapusios turizmo objektais

Pripažinkime, kad apsilankymas senose kapinėse sukuria tam tikrą aurą, leidžia pajusti lankomos vietovės dvasią, prisiliesti prie istorijos ar tiesiog ramiai pasivaikščioti tarp nebylių paminklų. Kapinės - vieta, kurioje „daugelio žinomi susilygina su nedaugelio žinomais“. Greta ilsisi garsus mokslininkas ir batsiuvys, gausybę apdovanojimų už karo žygius pelnęs generolas ir taurelę mėgdavęs pakilnoti kiemsargis. Kapinių, kaip ir žmonių, įvairiausių esama. Visų neišvardinsime, bet Vėlinių vakarą atgręžkime žvilgsnį į tas, kurias pasaulis išties laiko išskirtinėmis.
Pere Lacheise kapinės
Pere Lacheise kapinės / Richard P J Lambert nuotr.

Pačios brangiausios pasaulio kapinės

Tai – žydų kapinės Jeruzalės Alyvų kalne; čia laidojami tik patys garsiausi rabinai, o paprastiems mirtingiesiems kaina už Amžinojo poilsio vietą čia siekia apie milijoną dolerių.

wikimedia.org nuotr./Alyvų kalnelis Jeruzalėje
wikimedia.org nuotr./Alyvų kalnelis Jeruzalėje

Nuo šių kapinių atsiveria puiki vieta į Senąjį miestą ir Aukso vartus, sultono Suleimano pastatytus XVI amžiuje vietoj senovinių šio miesto vartų. Išlikusi senovinė vartų arka yra musulmonų užmūryta: mat, kaip teigia žydai, būtent pro šią arką turįs į Jeruzalę įžengti Gelbėtojas. Tačiau musulmonai šiuo atžvilgiu bejėgiai: visose monoteistinėse religijose šis įėjimas laikomas Dieviškuoju. Judėjai tiki, jog kada nors akmens mūrai subyrės, atidengdami praėjimą pro arką, o palaidotieji  Alyvų kalne pirmieji prisikels ir stos prieš Dievo teismą.

Karinės ir valstybinės kapinės

Lygios vienodų kapų eilės, griežti paminklai, paskutinis karių paradas. Šios rūšies kapinių pavyzdys – amerikiečių nacionalinės kapinės Arlingtone – labiausiai žinomos iš daugiau kaip šimto nacionalinių JAV kapinių. Čia ilsisi daugiau kaip 240 tūkstančių kareivių palaikai, pradedant nuo žuvusiųjų kovose už šalies nepriklausomybę ir kare tarp Šiaurės ir Pietų.

Adam Kinney nuotr./Arlingtono kapinės
Adam Kinney nuotr./Arlingtono kapinės

Prie Nežinomojo Kareivio kapo (tiksliau, Kareivių kapo, juk čia guli ir Pirmojo, ir Antrojo pasaulinių, ir kitų karų bevardės aukos) nuo 1936 metų nuolat budi garbės sargyba, o ant Johno Kennedy ir jo žmonos Jeckie kapo nuolat liepsnoja Amžinoji ugnis.

Jessica Gardner nuotr./Kenedžių kapas Arlingtone
Jessica Gardner nuotr./Kenedžių kapas Arlingtone

Be civilių kapų Arlingtone vis dėlto neapsieita: čia paskutinį prieglobstį rado garsus sunkiasvoris boksininkas Joe Louisas, Holivudo aktorius Lee Marvinas ir netgi beisbolo išradėjas Abneris Doubleday'us – beje, laikoma, jog kaip tik nuo jo šūvio prasidėjęs Pilietinis karas.

Istorinės kapinės

Paryžiaus Passi kapinės su Prancūzijos aristokratų šeiminėmis kapavietėmis, politinių veikėjų ir verslininkų amžinojo poilsio vietomis, Romanovų, Mane ir Debussy koplyčiomis. Lazarevo kapinės Sankt Peterburge, išsaugojusios XVIII amžiaus nekropolio bruožus. Paskutinysis rusų emigrantų prieglobstis – Sen Ženevjev de Bua. Garsiosios „Mirusiųjų salos“ – San Mikelės kapinės Venecijoje, kuriose palaidoti I. Stravinski, S. Diagilevas ir J. Brodskis.

Istorinių kapinių yra daugybė, vis dėlto visos jos nublanksta prieš Per Lašezo kapines.

„Tik Per Lašeze velionis iš aukštosios visuomenės jaučiasi kaip namie“, – tikino Alexanderas Diuma, paniekinamai pavadinęs kitas kapines „mebliuotais mirties kambariais“.

wikimedia.org nuotr./Pere Lachaise įėjimas
wikimedia.org nuotr./Pere Lachaise įėjimas

Jį lengva suprasti ir šiandien: tarp dešimčių, jeigu ne šimtų tūkstančių kapų ir daugiau kaip penkių tūkstančių gigantiškų kapinių medžių ilsisi rašytojai ir poetai Pierre'as de Beaumarchais, Honre de Balzacas, Guillaume'as Apollinaire'as, Marcelis Proustas, Oscaras Wilde'as, kompozitoriai Georges Bizet ir Fredericas Chopinas, dailininkai Jacques-Louisas Davidas, Jeanas Auguste'as Dominique'as Ingresas, Eugeneas Delacroix, Amedeo Modiglianis, Francisco Pizarro, aktorės Sarah Bernhardt, šokėja Isadora Duncan, dainininkės Edith Piaf ir Maria Callas.

Alexandre Vialle nuotr./Paryžiaus kapinės
Alexandre Vialle nuotr./Paryžiaus kapinės

Ko čia tik nesama – netgi komunistas tėtušis Makhno ir Paryžiaus komunarai atgulė amžinajam poilsiui Per Lašeze! Tai – tikras skulptūrų muziejus po atviru dangumi su Jeano Garnier, Louiso-Ernesto Barriaso, Gimaro, Visconti darbais.

wikimedia.org nuotr./Sarah Bernhardt kapas
wikimedia.org nuotr./Sarah Bernhardt kapas

Ir vis dėlto pusantro milijono žmonių kasmet apsilanko Per Lašeze nusilenkti visai ne šiems kapams, o pasibaisėtinam, grafičiais išmargintam ir užverstam gėlėmis keturkampiam antkapiui, po kuriuo ilsisi Jimas Morrisonas, „ The Doors“ grupės solistas, oficialiai teigiama, numiręs Paryžiuje nuo širdies smūgio 1971 metais. Geru tonu, beje, laikoma palikti ant Morisono kapo butelį viskio – Driežų karalius mėgo vartoti šį gėrimą.

Jeigu jau mes prabilome apie su kapinėmis susijusius prietarus, paminėkime jų dar keletą. Oscaras Wilde'as pavyzdžiui, po mirties yra tapęs gėjų ir lesbiečių globėju, ir šie savo jausmus išsako prie jo kapo.

Kai kurie mano, jog burti geriausia vidurnaktį prie mistiko Diuple paminklo; o ant revoliucionieriaus Louiso Auguste'o Blanqui skulptūros mėgsta užsisėsti nevaisingos moterys, manančios, jog toks „pasijodinėjimas“ būtinai baigsis pastojimu. Tačiau pats didžiausias prietaras yra susijęs su Demidovų koplyčia: joje dar nuo XIX amžiaus pasirodo blyški „Pikų damos“ – velionės Jelizavetos Demidovos šmėkla, visiems čia naktį praleisti pasiryžusiems drąsuoliams išpranašaujanti ateitį.

Bohemiškosios kapinės

wikimedia.org nuotr./Monmartro kapinės
wikimedia.org nuotr./Monmartro kapinės

Jaukios Monmartro kapinaitės priglaudė Heinės, Stendhalio ir garsiojo šokėjo Vatslav Nijinsk palaikus. Madingų Monparnaso kapinių kapai – ištisa vardų – ir dar kokių! – galerija. Poetas Baudelaire'as, rašytojas Maupassant'as, šachmatų didmeistris Aliochinas, absurdo teatro pradininkai Jonesku ir Beckettas, atamanas Petliura ir egzistencialistų porelė – Jeanas-Paulis Sartre'as bei Simona de Bovuar…

Rusiškasis šių kapinių atitikmuo, ko gero, – Sankt Peterburgo Volkovo kapinės, kuriose ilsisi Turgenevas, Saltykovas-Ščedrinas, Leskovas, Kuprinas, Blokas, garsūs mokslininkai – Mendelejevas, Pavlovas, Bechterevas, Mikluchas-Maklajus.

wikimedia.org nuotr./Monmartro kapinės
wikimedia.org nuotr./Monmartro kapinės

Arba Vagankovo kapinės Maskvoje – poeto Jesenino, dailininkų Savrasovo ir Surikovo, nesuskaičiuojamos gausybės aktorių, režisierių, mokslininkų ir muzikantų amžinojo poilsio vieta. Na, o pats įžymiausias kapas, prie kurio niekuomet neužželia takai, yra Vladimiro Visockio amžino poilsio vieta.
 
Suprantama, pačios garsiausios iš bohemiškųjų  Rusijos kapinių yra Novodevičės kapinės Maskvoje. Tai – gyva rusų kultūros istorija milžiniško mirusiųjų miesto pavidalu: čia ilsisi beveik 15 tūkst. žmonių, tarp kurių – Čechovas, Gogolis, Aksakovas, Briusovas, Erenburgas, Majakovskis, Bulgakovas, Skriabinas, Šostakovičius, Prokofjevas, Stanislavskis, Vachtangovas, Šaliapinas, Sobinovas, Levitanas. O kapavietes puošia puikūs Muchinos, Merkulovo, Šadro darbai… Čia, žinoma, radę prieglobstį ir sovietiniai partiniai veikėjai.

Mistiškosios kapinės

Ypatingu mistiškumu Per Lašezas nepasižymi. Tai ne rumunų Snagovo vienuolynas, kur po antkapiniu akmeniu guli Vladas Drakula…Okultistų nuomone, mistiškiausios Europos kapinės – senosios žydų kapinės Prahoje: žemės lopinėlis, kur keliais aukštais po žeme išsidėstę apie 200 tūkst. kapaviečių, paženklintų samanomis apaugusiais antkapiais. Čia amžinuoju miegu miega Stebukladaris rabinas Jehudas Levas ben Becalelis.

Galima sugalvoti norą, padėti žydų papročiu akmenėlį ant jo kapo – ir šis troškimas tikrai išsipildys. Kai kurie lankytojai rašo savo pageidavimus ant popieriaus lapelių ir sukiša juos į antkapio plyšelius. Derėtų priminti, jog akmenėliu pravartu pasirūpinti iš anksto – pakeliui jų neaptiksi.

Tapybiškose Lyčiakovo kapinėse Lvove lankytojai meldžiasi prie graikų – katalikų vyskupo Nikolajaus Čarneckio kapo. Egzaminų metu studentai ir moksleiviai tempia nuo čia žiupsnelius stebuklingos, jų nuomone, žemės, taigi kapelį vis tenka papildyti žeme.

Klajojantys negyvėliai

Yra žmonių, kuriems gyvenime nesisekė, o kai kuriems iš jų ima nesisekti ir po mirties: dėkingi palikuonys tiesiog juos „padalija į gabalus“, kito žodžio nesurasi. Štai F. Chopino kūnas Per Lašezo kapinėse neturi širdies: ji yra įmūryta į vienos Varšuvos bažnyčios koloną. Be širdies liko ir Voltaire'as: jo kūnas ilsisi Panteone, o širdis yra statuloje, puošiančioje Nacionalinę biblioteką. Pasaulinio proletariato vadas V. Leninas yra netekęs vidaus organų ir smegenų – jie buvo perduoti mokslininkų tyrinėjimams. O primiršta žymaus paleontologo Edvardo D. Cope'o kaukolė  ilgai dulkėjo universiteto lentynoje, kol nebuvo aprašyta kaip kontrolinis „homo sapiens“ kaukolės pavyzdys…

Dažnai būna ir taip, kad negyvėliai palieka savo amžinojo poilsio vietas… Napoleono palaikai sugrįžo į Prancūziją praėjus beveik ketvirčiui amžiaus po palaidojimo šv. Elenos saloje. Fiodoro Šaliapino palaikai pusę amžiaus pragulėjo Prancūzijos žemėje, kol buvo atgabenti į Rusiją. O karstas su Charlie Chaplino kūnu ir visai buvo išvogtas iš Šveicarijoje esančios kapavietės, tą padarė du automechanikai, paslėpę palaikus valstietiškame lauke ir vėliau terorizavę aktoriaus našlę reikalaudami išpirkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius