Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Islandija – šalis, kuriai lietuviai taria „ačiū“ kasmet rengiamame festivalyje

Birželio 17-osios vakarą Vilniaus Islandijos gatvėje praūš nedideliu festivaliu tapęs renginys „Ačiū tau, Islandija!”. Lietuva su Islandija turi ypatingą ryšį – būtent islandai pirmieji pripažino Lietuvos nepriklausomybę.
3. Islandija
3. Islandija / „Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr.
Temos: 1 Lietuviai

Tad jau penktą kartą būrys entuziastų, tarp kurių ne tik Islandijos mėgėjai, bet ir meninkai, verslininkai bei programos „Kurk Lietuvai” dalyviai, kviečia į padėkos renginį.​

Šiemet komanda aktyviai kvies ne tik garsiai sušukti „Ačiū tau, Islandija!”, bet ir sudalyvauti gausybėje renginių, bei priartėti prie islandiškos kultūros. O 15min​ jie primena, kuo gi ypatinga Islandija, kurią nuo šių metų galima pasiekti tiesioginiu skrydžiu ir iš Lietuvos.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Krioklys Islandijoje
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Krioklys Islandijoje

Paslaptingoji sala

Islandija dažnai vadinama gamtos stebuklu, magišku kraštu, svajonių šalimi. Žiniasklaida mirga marga nuo straipsnių apie keliones po Islandiją (ypač kai su tiesioginiu skrydžiu į Reikjaviką ji beveik ranka pasiekiama), apie salos gamtos grožį, apie nepaprastai šiltus šios ledinės šalies žmones.

Islandai yra viena laimingiausių pasaulio tautų, nors tarp Europos šalių jų darbo savaitė trunka ilgiausiai (43,5 valandos).

Islandai neturi kariuomenės, laivyno, policininkai nesinešioja ginklų, o nusikalstamumo lygis itin žemas. Ši šalis viena liberaliausių pasaulyje, ir tam visai netrukdo draudimai, tokie kaip štai taikomi striptizo klubams.

Ką dar slepia šis paslaptingasis kraštas?

Gastronomijos įvairenybės

Islandai yra tikri grilio virtuozai – žarijas jie žarsto ištisus metus, nesvarbu ar lauke kandžiojasi šaltukas, ar siaučia vėtra. Didelis dėmesys skiriamas ne tik kepsniui, bet ir padažui. Sakoma, kad kepta žuvis islandų lėkštėse atgyja, nes tiesiog „plaukia“ padaže.

Gal ir nieko keisto, kad islandai visame pasaulyje yra ne tik vieni didžiausių žuvies valgytojų, bet ir pardavėjų – žuvies eksportas sudaro 40 proc. viso šalies eksporto. Islandija yra viena didžiausių banginių medžiotojų, tačiau įdomu, kad šalyje vis didesnės pajamos yra gaunamos iš šių gyvūnų stebėjimo, kaip pramogos turistams, negu iš banginių medžioklės.

Sakoma, kad kepta žuvis islandų lėkštėse atgyja, nes tiesiog „plaukia“ padaže.

Vienas iš netikėčiausių Islandijos delikatesų – žalia, dar šilta mormono širdis. Sakote, skamba žiauriai? Būtent tokios reakcijos susilaukė ir ekscentriškasis britų virtuvės virtuozas Gordonas Ramzis, sumedžiojęs bei nudyręs mormoną, o vėliau ir suvalgęs jo dar neseniai plakusią širdį.

Tačiau mormonų medžioklė ir toks jų valgymo būdas Islandijoje mena gilias tradicijas ir visiškai nekelia pasibjaurėjimo.

Sužinoti daugiau įdomių ir intriguojančių faktų apie Islandiją – „Ačiū tau, Islandija“ protų mūšyje, 19.30 val. Piano Man bare. Jį ves vienas žinomiausių Lietuvos keliautojų ir žurnalistų Vytaras Radzevičius.

Ar tikrai tai gamtos galia?

Visoje Islandijos saloje tegyvena 300 tūkst. žmonių, o turistų čia sulaukiama beveik 1 mln. Tačiau labiausiai stebina kokiu greičiu populiarėja š nedidelė šalis – atvykstančiųjų turistų skaičiaus padidėjimas kasmet siekia 18 – 20 proc.

Islandijos šalies įvaizdis neretai vadinamas geruoju pavyzdžiu – daugybė žmonių yra girdėję apie Islandiją: kas iš daugybės ten filmuotų filmų, kas kaip liberalumo pavyzdį. Bet ar šalies įvaizdis toks stiprus tikrai tik dėl gamtos turtų? Ar turi šalies įvaizdžiui įtakos tokios legendos ir keistenybės kaip tarp akmenų gyvenantys elfai? Kas Lietuvoje galėtų būti mūsų „banginiai“?

Apie tai kviečiame diskutuoti birželio 17 d. 18.30 val. antrame klubo Opium aukšte. Diskusijoje dalyvauja buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Gunnar Bragi Sveinsson, verslininkė ir turizmo bei šalies įvaizdžio fanatikė Danyu Zhong, „Versli Lietuva" komunikacijos vadovė Rasa Bagdonienė; Valstybinio turizmo departamento, atvykstamojo turizmo poskyrio vedėja Eglė Kundzmanienė. Diskusiją moderuoja „Chocolate” komunikacijos agentūros vadovas Tomas Nemūra.

Liberaliausia visuomenė?

Islandijos liberalumas tikrai stebina. Islandijos vyriausybė išsiskiria tuo, kad joje beveik pusė narių – moterys. Tolerancijos ir laisvės lygis Islandijoje – vienas didžiausių pasaulyje. Gal todėl ir nieko nuostabaus, kad buvęs Reikjaviko meras Jon Gnarr buvo bene ryškiausias meras visame pasaulyje.

Šou verslo atstovas, išrinktas sostinės meru, ne tik nenustojo vilkėti itin spalvingų apdarų, tačiau ir labai ekspresyviai demonstravo savo pažiūras įvairuose renginiuose, dalyvavo mitinguose. Tolerancijos paraduose jį dažnai buvo galima pastebėti persirengusį moterimi.

Kokie yra aktyvios pilietiškos visuomenės simptomai? Siūlome padiskutuoti kartu su Islandijos ambasadore Lietuvai Kristín A.Árnadóttir, seimo nare Marija Aušrine Povilioniene, „Moterys kalba” ir „Kurk Lietuvai” nare Modesta Kairyte bei humoristu Olegu Šurajevu. Diskusiją moderuos pilietinių iniciatyvų centro direktorius Girvydas Duoblys, o jos vieta ir laikas – Vinchenzo baras, 21.30 val.

„Ačiū, tau Islandija!” – diskusijos apie Lietuvą bei Islandiją, islandiškos linksmybės bei islandiški skanėstai – jau šį penktadienį nuo 18 val. visiškai nemokamai Islandijos gatvėje!

Programos „Kurk Lietuvai“ dalyvių nuotr./„Takk, Island“
Programos „Kurk Lietuvai“ dalyvių nuotr./„Takk, Island“

Daugiau informacijos: www.aciutauislandija.lt bei www.facebook.com/AciuTauIslandija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius