Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijos kaimas nusidažė mėlynai: dabar ten traukia tūkstančiai turistų

Iki 2011 m. pavasario Juzcaras buvo panašus į daugelį kitų Andalūzijos regione išsibarsčiusių kaimų. Situacija pasikeitė tada, kai „Sony Espana“ sugalvojo visus pastatus, įskaitant bažnyčią, nudažyti mėlynai. Tai buvo padaryta filmo „Smurfai“ pasirodymo proga, rašoma „Unusual places“.
Juzcaras, Ispanija
Juzcaras, Ispanija / Vida Press nuotr.

Gyvai rodoma animacinė komedija „Smurfai“ sukurta pagal belgų komiksus. Joje vaizduojami į žmogų panašių mėlynų būtybių nuotykiai.

Norint šį Ispanijos kaimą nudažyti „smurfiškai“ mėlyna spalva, buvo sunaudota 4 tūkst. litrų dažų. Tai tikrai neabejotinai ambicinga reklaminė idėja.

Iš pradžių, kai tik baigsis filmo reklaminė akcija, čia planuota dažus pašalinti, tačiau taip neatsitiko. Vietiniai kaimo gyventojai surengė susirinkimą savo mėlynoje kaimo salėje, kad nuspręstų, ar kaimas turėtų likti nudažytas mėlynai, ar reikia grįžti prie tradicinės baltos spalvos. Jie balsavo už tai, kad spalva liktų tokia, kokia tuo metu ir buvo – mėlyna.

Vida Press nuotr. / Juzcaras, Ispanija
Vida Press nuotr. / Juzcaras, Ispanija

Pagrindinė tokio sprendimo priežastis ta, kad per „mėlynąjį“ laikotarpį čia labai išaugo turizmas. Vien per šešis mėnesius turistų srautai padidėjo nuo 9 tūkst. iki 95 tūkst.

Poveikis buvo didelis – mažame kaimelyje atsidarė daugybė naujų įmonių, įskaitant ir svečių namus.

Per šešis mėnesius turistų srautai padidėjo nuo 9 tūkst. iki 95 tūkst.

Žinoma, tokios permainos neapsiėjo be prieštaravimų. „Smurfai“ prekės ženklo savininkai pareikalavo, kad kaimo gyventojai jiems mokėtų 12 proc. mokesčių nuo visų su smurfais susijusių pajamų. Tam, kad to nereikėtų daryti, Juzcaras dabar vadinamas „mėlynuoju“, o ne „Smurfų kaimu“. Tačiau tai nereiškia, kad dabar nėra jokių ženklų, liudijančių pirminę mėlynos pastatų spalvos priežastį.

Kai kuriuos pastatus vis dar puošia su šiomis mėlynomis būtybėmis susiję meno kūriniai. Lankytojai kaime iki šiol randa septynių pėdų aukščio plastikinį smurfą, prie jo mėgstama fotografuotis.

Be to, nuo kalvos viršūnės iki apačioje esančios automobilių stovėjimo aikštelės galima nusileisti lynu su užtrauktuku, kuris dar labiau sustiprina komercinį ir siurrealistinį kaimelio įspūdį.

Kita vertus, Juzcaras išlaiko tą žavesį, kurio galima tikėtis iš mažyčio Andalūzijos kaimelio. Jame gyvena vos 250 gyventojų, todėl tai puiki vieta pajusti tikrosios Ispanijos skonį. Čia verta patyrinėti siauras gatveles, nors jos ir vingiuoja neįprasto atspalvio fone.

Šiose apylinkėse gausu pėsčiųjų takų. Taip pat populiarios kulinarinės ekskursijos. Rudenį atvykę lankytojai pastebi, kad vietovėje auga ir daug įvairių rūšių grybų.

Vida Press nuotr. / Juzcaras, Ispanija
Vida Press nuotr. / Juzcaras, Ispanija

Juzcaras yra maždaug už 70 mylių nuo Malagos miesto ir vos už 15 mylių nuo Rondos, todėl jį gali pasiekti ir tie, kurie nenori pasilikti nakvynei.

Nesvarbu, ar į Juzcarą vykstama vienai dienai, ar pasiliekama ilgesniam laikui, viena yra aišku: keistas mėlynas atspalvis sodriai žalioje Andalūzijos kalvų žalumoje – tai vieta, kuri ilgam išliks atmintyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius