Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvyko pirmasis skrydis pasaulyje, kai visi juo skridę asmenys jau buvo paskiepyti nuo COVID-19

Popiežiaus Pranciškaus kelionė į Iraką buvo istorinė dar viena prasme – tai buvo pirmasis skrydis pasaulyje, kurio visi keleiviai buvo jau paskiepyti nuo COVID-19, rašo corriere.it.
Popiežiaus skrydis į Iraką
Popiežiaus skrydis į Iraką / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę popiežius Pranciškus išvyko istoriniu vadinto vizito į karo nuniokotą Iraką suteikti paguodos vienai seniausių ir labiausiai persekiojamų krikščionių bendruomenių. Tai buvo pirmasis popiežiaus skrydis po 15 mėnesių pertraukos.

Kovo 5 d. „Alitalia“ oro linijų lėktuvas pakilo skrydžiui AZ4000 iš Romos į Bagdadą. Orlaivyje buvo apie 130 keleivių, ir visi jie jau yra gavę COVID-19 vakciną.

Lėktuvu „Airbus 330“ į Iraką skrido popiežius, Vatikano palyda, 74 žurnalistai, orlaivio įgula, apsaugos pareigūnai. Visi jie jau galėjo lengviau atsipūsti dėl pasaulinės koronaviruso pandemijos grėsmės jiems – jie jau buvo paskiepyti.

Nepaisant to, lėktuve vis tiek buvo laikomasi nustatyto protokolo COVID-19 pandemijos metu. Buvo tikrinama skrisiančių asmenų temperatūra, jie turėjo dėvėti kaukes, o salone keleivių švarkai ir striukės buvo sudėti į specialius maišus. Popiežius taip pat nespaudė ir rankų žurnalistams, kaip tai buvo įprasta anksčiau, o kaukę orlaivyje nusiėmė tik sakydamas kalbą, vėliau ją vėl užsidėjo.

Tai pirmasis skrydis pasaulyje, kai visi lėktuve esantys asmenys jau buvo gavę COVID-19 skiepus, rašo Italijos leidinys. Dėl šios įdomybės AZ4000 įeis į istoriją.

Pasaulyje jau ir anksčiau kilo lėktuvai su paskiepytais lakūnais ir įgulų nariais, tačiau ne visi keleiviai dar būdavo sulaukę savo vakcinų dozių.

Skelbiama, kad dar iki kelionės likus daug laiko buvo pasirūpinta į ją vykstančių asmenų apsauga nuo COVID-19. Visi jie gavo po dvi vakcinas, buvo laikomasi visų rekomendacijų dėl pertraukų tarp jų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus skrydis į Iraką
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus skrydis į Iraką

Lėktuvo įgulą sudarė 11 asmenų – 3 lakūnai (visi jie – išskraidę 15-19 tūkst. valandų) ir 8 stiuardai.

Irake popiežius su jį lydinčiais asmenimis skraidė vietos oro linijomis „Iraqi Airways“. Tradiciškai popiežių po vizito atgal į Italiją taip pat parskraidina priėmusios šalies vežėjas, bet šįkart tai neįmanoma – Irako oro linijos yra įtrauktos į juodąjį Europos Sąjungos sąrašą, jų lėktuvai negali skristi į Bendrijos šalis.

Skrydžiai, kuriais „Alitalia“ skraidina popiežių, yra pavadinti AZ4000. Pirmieji jie įvyko dar 1964 m., kai popiežius Paulius VI „DC8“ lėktuvu skrido į Šventąją žemę.

Popiežius Pranciškus pirmadienį užbaigė savo istorinę kelionę po Iraką, per kurią siekė suteikti vilties marginalizuojamai šios šalies krikščionių mažumai savo mintimis apie sambūvį, atleidimą ir taiką.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus vadovavo didžiausioms savo istorinio vizito Irake mišioms
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus vadovavo didžiausioms savo istorinio vizito Irake mišioms

Žmonės, norėję nors prabėgomis pamatyti Šventąjį Tėvą būriavosi visur, kur lankėsi Pranciškus – taigi, buvo nerimaujama, kad susidarys palankios sąlygos pandeminiam koronavirusui plisti. Tik nedaugelis tikinčiųjų dėvėjo kaukes, ypač per Pranciškaus viešnages šiaurės Irake sekmadienį. Tos dienos pabaigoje pontifikas aukojo mišias po atviru dangumi viename stadione, kur buvo susirinkę beveik 10 tūkst. žmonių. Per vizitą buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, dauguma renginių buvo griežtai kontroliuojami.

Popiežius ir jo delegacijos nariai buvo imunizuoti, o daugelis irakiečių – dar ne.

Prieš kelionę visuomenės sveikatos ekspertai reiškė susirūpinimą, kad gausūs susibūrimai gali tapti koronaviruso „superplatinimo“ akcijomis šalyje, kur ir taip prastėja epidemiologinė padėtis ir paskiepyta labai nedaug gyventojų. Popiežius ir jo delegacijos nariai buvo imunizuoti, o daugelis irakiečių – dar ne.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus susitiko su Ali Sistani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus susitiko su Ali Sistani

Irakas šiuo metu grumiasi su nauja susirgimų banga, kurią sukėlė užkrečiamesnė koronaviruso atmaina, pirmąkart aptikta Jungtinėje Karalystėje. Irakiečių Sveikatos apsaugos ministerija šeštadienį užregistravo 4 068 naujus užsikrėtimo atvejus – gerokai daugiau, palyginti su sergamumo lygiu šių metų pradžioje. Protrūkis iki šiol pareikalavo 13 500 gyvybių, o užsikrėtė iš viso 720 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius